Den helt sanna julsagan om kentauren som ville hem

Strandberg, Mats

| 2019

Flag from sv

7


Nu kommer adventsboken alla längtar efter - en högläsningsbok i 24 kapitel. Börja första december och läs ett kapitel om dagen ända fram till julafton. Det är första december och snön har just börjat falla. Genom den kalla natten galopperar Ken Taur på väg hem till kentaurernas hemliga rike. Han har varit borta från sin familj länge, men han tänker inte fira en enda jul till utan dem. Om bara inte vägen varit så lång, om bara inte mörkret varit så stort, om han bara inte varit så väldigt ensam ... En spännande, tankeväckande och stämningsfull berättelse av Mats Strandberg (text) och Sofia Falkenhem (bild). Det här är en alldeles sann julsaga om vänskap, hemlängtan och om att lära sig skilja sagor från sanning. Underbar högläsning för alla stora och små som otåligt väntar på julen! Boken utspelar sig i samma värld som böckerna om monstret Frank som gjort stor succé och sätts upp som musikal...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Gullis lästips

2019-11-24

Betyg

Det är första december och den första snön har just börjat falla. Genom den kalla natten galopperar Ken Taur på väg hem till kentaurernas hemliga rike. Som ligger gömt på Nordpolen. Där även tomten bor! Han har varit borta från sin familj länge då han har tvingats arbeta på en cirkus men nu är fri. Han längtar så efter att återförenas med sin familj och att få fira jul med dem igen. Men det är bråttom och endast några dagar kvar till julafton, om bara inte vägen varit så lång, om bara inte mörkret varit så stort, om han bara inte varit så väldigt ensam...

Ken börjar sin resa ensam men får snart sällskap av eldflickan Gnista. De vandrar genom ett snöigt sagolandskap och det blir ett långt äventyr med olika faror och hinder att övervinna och på sin väg till kentaurernas hemliga rike möter de nya hjälpsamma vänner på vägen.

De träffar en prinsessa som låtit stora törnrosbuskar växa upp runt slottet, för att någon himla prins kom och pussade på henne när hon låg och sov. Och en häxa, som är hemlös och hatar barn för att ett par onda syskon åt upp hennes pepparkakshus. Och en varg, som blivit anklagad för mordet på sin bästa vän. Det visar sig att sanningen inte alltid är som i sagorna.

Den helt sanna julsagan om kentauren som ville hem är en tankeväckande berättelse som ger plats åt normbrytande karaktärer och tar upp viktiga ämnen som samtycke och fake news samt den konsumtionshets och girighet som präglar dagens samhälle. Samtidigt som de är en berättelse om vänskap, hemlängtan och om hur svårt det kan vara att skilja sagor från sanning.

Det är en spännande, rolig och fartfylld adventsbok, med lagom långa kapitel med spännande cliffhangers till nästa dag, tillsammans med sagolikt stora bilder i färg vilket gör boken perfekt för högläsning för alla stora och små som otåligt väntar på julen.

Det här är en sagolikt härlig adventsbok som sjuder av känslor och olika stämningar.