Att bada ute är NU. Hudens omedelbara kontakt med det friska, kyliga, blänkande flödet. Kroppens närvaro i vattnet. Omslutenheten, friheten, skönheten. DEN GÅSHUDADE VINTERBADAREN är en dokumentär om förbehållslös närhet till vatten, om berikande och utmattande högkänslighet, om relativt människovärde i välfärden, om att ha ångest i fritt fall, och om att vara rund som en boll i ett samhälle där det bara finns fyrkantiga hål att försöka passa in i. «Efter ett helt liv av utmattande anpassningsförsök bestämmer jag mig för att leva som den jag är - den jag förblivit trots allt. Den nyfikna, högmottagliga människan som jag föddes att vara. Jag håller på att upptäcka och återupprätta henne.»
2020-07-12
”Du är en boll. En väldigt rund och fin och bra boll. Men du är för rund för att det ska finnas något hål där du
passar in. Samhället har inga runda hål längre.”
Handläggarens uppriktighet sätter äntligen stopp för år av myndighetsåtgärder av tjänstemän som sett hur det stått till – de är ju människor - men som nödgats följa ett regelverk för fyrkantiga. Här kommer nu en människa som säger som det är.
”Det är slut på att låtsas att jag är arbetssökande, att jag ska gå en arbetsmarknadskurs till, att jag ska bli utredd igen och tro att det ska leda till någonting. Slut på att låtsas att jag orkar. Slut på att försöka anpassa mig till något som känns totalt meningslöst.”
Bokens jag har nått välfärdssystemets sista utpost, som ska förhindra svältdöden. Samtidigt har hon fått tillbaka makten över sitt liv.
”Men oavsett vad, så ska jag bestämma själv. Jag kan röra mig fritt utanför myndigheternas regelverk, och göra mitt bästa där. Det är en egen sorts trygghet.
Jag är rund.
Det är min trygghet.”
Att läsa Den gåshudade vinterbadaren är ljuvligt och sinnligt – vilket språk! – och samtidigt smärtsamt och skamfyllt. Här har vi en gemenskap som sägs vara byggd på alla likas värde, men där människovärdet är villkorat. Låt den här boken krypa in under skinnet, krama ditt hjärta och leda till insikt. Det var inte så här vi ville ha det.