- Nå, vad föreställde tecknet då? - EN BOCKFOT. - ÄR INTE DET EN DJÄVULSSYMBOL AV NÅGOT SLAG? - JAG HAR FÖR MEJ DET. RUMMET FYLLDES AV TYSTNAD. Vid en rutinkontroll vid Stadens reningsverk gör en nattvakt sitt livs mest fasansfulla upptäckt: en mördad kvinna gömd i ett buskage. Strax därpå påträffas ett nytt offer i en helt annan del av stan. De mördade verkar inte ha någonting gemensamt. Men de har bragts om livet på samma bestialiska sätt. Och på bådas pannor har målats en satanssymbol. Kommissarie Sten Wall och hans kolleger ställs inför ett förbryllande mysterium där Den grå - en omskrivning av den onde själv - tycks figurera i en kuslig nyckelroll. BJÖRN HELLBERG tillhör tveklöst den svenska deckareliten. Hans spännande och spirituella kriminalromaner har slagit sig in på topplistorna och får för varje år alltfler anhängare. Den grå är opus nummer 12 i...
Urkasst!
Banal och enkel berättelse med ett icke trovärdigt och torftigt slut. Gillar inte heller hur Hellberg hela tiden letar efter ett svårare ord än vad nöden kräver för att beskriva situationer i berättelsen. Vi vet att du har ett bra ordförråd, men använd det till att krydda i stället för att brilliera. Det gör bara helheten orytmisk och man blir oengagerad. Har läst uppsatser från gymnasieelever som är bättre än det här.
Jag gillar Björn Hellberg som TV-personlighet och idrottsorakel och han framstår alltid som en trevlig helyllekille, men någon toppförfattare är han inte.
Den här boken var en besvikelse. Det känns som att den vänder sig till äldre män istället för en bred publik. Det handlar i princip bara om män, poliserna är män med undantag för en kvinnlig polis som mest breskrivs som blond och blåögd, större delen av de andra medverkande rollerna är också män. Sättet hur boken är skriven på känns likadan, och ganska försoffad. Som en blandning mellan gamla gubbar vars största problem är mustascher och ett gäng stötar i nån klubb för män. Cigarrer, whiskey m.m. Stör mig enormt mycket på språket där ord som "säja" och "sej" förekommer, och ungdomarnas språk beskrivs inte troligt. Vilken ungdom skulle använda ordet "kattor"? Slutet kändes för snabbt, som att författaren bara krafsade ihop något för att få det gjort. Nej, jag var irriterad genom hela boken, och sedan lämnade den en sur eftersmak.
Pluset var väl i såna fall att den var lättläst, och hade en skaplig grundhistoria.