Den första kvinnan

Lotta Lundberg

| 2019

Flag from sv

6


"Sällan i svensk prosa har så en sylvass, desillusionerad murvel på dekis fått så kraftfull utväxling i en litterär text. Det är välskrivet och underhållande, man sträckläser utan cliffhangers. /?/ en rivig läsupplevelse av internationellt snitt." Expressen "Så roligt att läsa en roman som handlar om något! Ryska verb, till exempel, och förhörsteknik, och kvinnor som gör saker tillsammans, utan att prata om vikten. Men på Lotta Lundbergs språk skulle de kunna prata om tidtabellen. Jag är med på allt. /?/ Det är vasst. Även en feminist kan få myrkrypningar av den feministiska utrikespolitikens dimridåer." Ulrika Knutsson, P1 Kulturnytt Sara Lander är utvald. Försvarets tolkutbildning har äntligen öppnats för kvinnor och Sara är en av två, i en klass full av manliga meniga. Kalla kriget är över, men de unga löftena sitter fortfarande under vindskydd...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Fia Kitti

2020-04-30

Betyg

Egentligen har den alla rätt för att jag ska gilla den. Välskriven, lite Ryssland, världspolitik och ett intressant kvinnoporträtt. Ändå flyger det inte. För mig.

J

John C

2019-08-07

Betyg

Den första kvinnan är alltså Sara Lander, som är en av de absolut första kvinnorna som i slutet får tillträde att gå försvarets tolkutbildning. En hård tillvaro med tuffa militärövningar och innötning av ryska glosor. Men Sara är ihärdig och målmedveten...

Vi möter Sara ca 30 år senare i Berlin där hon rapporterar för Svenska Tidningen (antar att det ska vara en motsvarighet till DN/Svd). Hon får möjlighet att få en heltidsanställning på Megafon Rossi, där hon först får ansvara för nyheter om Sverige. Ett rapporterande som blir allt spetsigare ju längre tiden går.

Paralllellt med detta får vi också återberättat när doktoranden Nahrin tar kontakt med henne för att intervjua henne om vad som egentligen hände på 20-talet. Under tiden har EU krackelerat, Sverige ingår i en nordisk union vid namn Scandland och Ryssland har än en gång fått en förändrad position i världspolitiken.

Detta är förmodligen årets bästa roman. Det är en dystopi med viss inspiration från dagens situation med trollfabriker, fake news och maktkamper. Lotta skriver dock så bra och personerna tillåts vara mångfacetterade och visa såväl sympatiska som osympatiska drag. Nej, läs bara!

J

Betyg

Fängslande, stark & skickligt skriven!