Den engelska flaggan

Kertész, Imre

| 2008

Flag from sv

14


Mellan katastrof och katastrofEfter andra världskrigets slut ockuperades Ungern av sovjetiska trupper och med Röda armén i ryggen etablerades 1948 ett auktoritärt stalinistiskt styre. Det ökande förtrycket, den inskränkta friheten och den ständiga skräcken bidrog till att en studentdemonstration i oktober 1956 växte till ett hela folkets uppror Ungernrevolten. Fem dagar av våld och oro följde, därefter verkade det som om Sovjet faktiskt var på väg att dra sig tillbaka. Glädjen skulle dock bli kortvarig och ungrarna fick bara uppleva en vecka av hopp om självständighet. Den fjärde november rullade sovjetiska pansarvagnar in i Budapest. Över 2500 ungrare dödades, civila så väl som militärer, andra sattes i fängelse eller skickades till arbetsläger. Ytterligare 200000 flydde västerut.Imre Kertész var inte en av dem; språket höll honom kvar. Den engelska flaggan handlar om tiden mellan de två...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

M

Matilda S

2011-05-31

Betyg

För mig erbjuder boken en enorm bredd och många associationer genom sitt rika ordförråd och även att den lite är uppbyggd på samma vis som man tänker. Jag tycker den är väldigt kraftfull och passionerad i sitt berättande även om jag inte tycker att handlingen är särskilt framstående eller formerande för boken i sig.

Klinga

2011-03-08

Betyg

Jag ger boken betyget 1 eftersom jag läst och läst om och inte förstår någonting. Det ger inga associationer och inga bilder. Önskar jag kunde förstå.