Den du borde frukta

Elfberg, Ingrid

| 2015

Hyperaktuell thriller om nätdejting och de faror som väntar där ute för den godtrogne. En välkänd göteborgsföretagares sargade kropp hittas flytande bland avskrädet i Göta älv. Hans flotta lägenhet är tömd på de samlarföremål och konst som han uppskattade. Mordutredningen går snart in i en återvändsgränd med floder av information men väldigt få spår. När nationella bedömandegruppen tas in för att få nya perspektiv finner de märkliga likheter med andra män, som likt deras offer, blivit plundrade och sedan försvunnit spårlöst. Samtliga hade dejtat på nätet. Snart anar man att en bedragare noga väljer ut sina offer via dejtingsidor på nätet och utredningen växer ut i Europa....

Mats Sigfridsson

2021-03-04

Fortsatt bra skriven psykologisk triller. Spännande och aktuell men inte lika bra som förra boken Tills döden skiljer oss åt.

H

Håkan Carlsson

2018-12-11

Detta är Ingrid Elfbergs tredje bok, de innan heter Gud Som Haver och Tills Döden Skiljer Oss Åt. Denna är en fristående fortsättning på hennes andra bok. Man kan mycket väl läsa denna utan att ha läst boken innan, men jag rekommenderar alltid och föredrar själv att alltid läsa böcker om samma karaktärer i rätt ordning.

Likt de två tidigare böckerna som Elfberg har skrivit så är detta en psykologisk thriller i och med att den lägger stor vikt på att bygga upp karaktärerna och deras relationer mellan varandra. Denna har mer vikt på polisutredningen är tidigare böcker men inte så att uppbyggnaden av karaktärer får ta ett steg åt sidan.

Språket är precis som de tidigare böcker stabilt och behagligt att läsa. Handlingen är spännande och flyter på bra. Den växlar bra mellan Zora, som är en kvinnan som söker kärleken på nätet, och de poliser som utreder mordfallet. Intresset hålls uppe hela vägen och man har svårt att lägga ifrån sig boken då man vill veta hur det går för de inblandade.

Som jag skrev så är denna fristående, eller lätt fristående skulle jag säga. Det är som om man har ändrat på fokus på vilka man följer. Vi får möta nya huvudkaraktärer, helt nya bekantskap som tidigare som man bara har lärt känna lite lätt. Några av de som var i fokus i den tidigare boken har tagit ett steg tillbaka och man följer dem inte lika noga, man får dock ändå reda på lite kort om deras fortsatta liv.

Rekommenderar denna till alla som vill ha en spännande och välskriven bok med intressanta karaktärer som har ett djup.

Kim M. Kimselius

2018-05-12

Ibland har en bok förmåga att gripa tag i mig och hålla kvar greppet till sista ordet. Precis så var det med Den du borde frukta av Ingrid Elfberg.

Jag började lyssna på boken när jag körde hemifrån för ett par timmars bilresa till Tranemo. Färden gick betydligt fortare än normalt. När jag kom fram var jag tvungen att fortsätta lyssna, för jag ville veta vem som var mördaren och vem som var nästa offer. Författaren bygger skickligt upp spänningen och mystiken tätnar alltmer ju längre in i boken jag kom.

Ibland händer det att man känner en konstig otillfredsställelse när man lägger ifrån sig en bra bok, eftersom slutet varit en besvikelse. Men det var ingen risk här. Slutet är helt perfekt och jag satt med ett leende på läpparna när boken tystnade i öronen på mig, lagom tills jag kom fram till Kungsbacka, där jag skulle hålla skrivarkurser. Vilken tur att jag har haft så trevligt ressällskap under de här dagarna.

Jag kan förlåta de VART som har dykt upp istället för ordet VAR, eftersom handlingen var olidligt spännande. En bok jag varmt rekommenderar dig att läsa!

3 +. Bra, men lite rörig. Svårt att hålla reda på alla inblandade...

Marina Pedersen

2016-10-10

Bra

Monika W

2016-10-01

Jag kommer nog inte ihåg riktigt vad som lockade mig med den här boken. Förutom att jag länge varit nyfiken på Ingrid Elfberg, att den utspelar sig i Göteborg och att den handlar om nätdejting. Det borde ju räcka väldigt långt. Läs mer på http://bokslut.blogspot.se/2016/10/den-du-borde-frukta-av-ingrid-elfberg.html

Marc Moore

2016-03-16

Mycket relationer och lite polisarbete

I

Inger Svensson

2015-10-17

Annorlunda och utmanande thriller med nätdejting som tema. Mycket bra språk, lättläst, spännande och omöjlig att lägga ifrån sig. Rekommenderas.

L

Leffe Delo

2015-10-01

Ännu en bra kvinnlig deckarförfattare. Välskriven och bra gestaltning. Spännande!

Caroline L Jensen

2015-10-01

Skitspännande!

Blommiga Barbro

2015-08-26

Hennes förra bok tycker jag var riktigt bra, men den här var enbart tråkig och extremt segt skriven. Den borde ha kortats ner med minst 200 sidor! Men att säga att den är dåligt skriven, det kan jag faktiskt inte göra!

Britt-Marie Kullin

2015-08-14

Det här är Ingrid Elfbergs tredje bok. Hon har tidigare skrivit böckerna ?Gud som haver? och ?Tills döden skiljer oss åt?. Jag har inte läst dom två böckerna. Men som jag har förstått så är den här nya boken, ?Den du borde frukta?, en fristående fortsättning på dom två tidigare böckerna.

Och jag förundras nu över att jag har hittat ännu en ny (för mig) bra kvinnlig svensk deckarförfattare. Hur många finns det egentligen?

Boken är mycket välskriven och lättläst. Spännande är den, och jag gillar karaktärerna i boken. Aktuell handling i boken, som handlar mycket om nätdejtning.

Jag ska definitivt läsa mer av Ingrid Elfberg. Både hennes tidigare böcker, och kommande.

Rekommenderas absolut till alla som gillar svenska deckare.