Den döda vinkeln

Kanger, Thomas

| 2003

Flag from sv

42


Ett brutalt mord på ett ungt par gör att Elina Wiik kommer hänsynslösa flyktingsmugglare på spåren. De verkar ha kontakter långt upp i det svenska rättsystemet, frågan är bara hur långt? Ett ungt par hittas brutalt avrättade i en skog utanför Västerås. I den sanka marken bredvid kropparna hittar polisen en videokamera som mördaren inte sett. Annika Lilja har filmat sin mördare - men ur en död vinkel. Bara benen och fötterna på gärningsmannen syns. Vem slog ihjäl Annika och Jamal Al-Sharif? Varför? Övertygade om att dådet har samröre med internationell terrorism och att förövarna flytt landet, lägger Säpo ned utredningen. Men för Elina Wiik är fallet inte löst. För många frågor återstår att besvara. Vem läcker information till tidningarna som gör att asylsökande får stanna? Vad har hänt Jamals kusin, som försvunnit på flyktingtraden någonstans i Europa? Wiiks efterforskningar leder...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Cindy Kempe

2012-03-30

Betyg

En bok som växte sig stark. Jag får rakt igenom en känsla av att berättelsen är myket realistisk, och ämnet är något jag tycker kräver uppmärksamhet. Känslan av realism gör boken till en fyra, historien och pusslet är en bra grund som ensamma skulle ge en trea.

Sofia Åkerberg

2010-01-16

Betyg

Thomas Kanger skriver i efterordet att han inspirerades av en specifik händelse för plotten i den här boken. Kanske är det det som är problemet -- att väva hela handlingen kring något som prompt måste vara på plats kan möjligen ha gjort plotten så pass rörig som den är nu. Det är många namn och kopplingar fram och tillbaka men sällan särskilt engagerande. Till råga på allt börjar Elina Wiiks målinriktning kännas en smula halsstirrig.