Den där dagen

Kimselius, Kim M

| 2012

Flag from sv

11


Angelica är med om en fruktansvärd upplevelse, som för all framtid förändrar hennes liv. Hon bryter kontakten med alla hon känner och går in i sig själv. Till slut står hon inte ut längre och fattar ett beslut: Hon ska berätta! Hon ska hämnas på sitt alldeles egna sätt. Angelica sätter sig ned och börjar skriva: "Jag har försökt att glömma det som har hänt. Jag har försökt att intala mig, att du säkert inte skulle ta illa vid dig. Att du skulle tro på mig och förstå. Men jag kan inte glömma det som hände den där dagen, därför har jag bestämt mig för att..." Det här är berättelsen om en tonårsflickas tysta rop på hjälp. "Berättelsen drar läsaren med sig och spänningen stiger. När, var, hur ska det hända? Och det händer! Många tjejer behöver en sådan här berättelse!" BTJ lektör Ulla-Britt Westelius "Starkt skrivet av Kimselius!" Lektör Ingela Svensson "Kimselius beskriver mycket...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

J

Jessica Pettersson

2019-12-03

Betyg

Boken som berör
Kim M Kimselius är mest känd för sin serie av historiska äventyrsböcker om Theo och Ramona, men utöver dem har hon även skrivit andra böcker, däribland boken ”Den där dagen”, en relativt kort och lättläst bok om ett väldigt allvarligt ämne. Boken är otroligt välskriven och lämnar mig som läsare djupt berörd.

I boken möter vi Angelica som bär på en hemlighet kring vad som hände under sommarlovet som hon så gärna vill berätta för sin kille, men fruktar att inte bli förstådd och att få skulden för något som absolut inte är hennes fel. Vi får möta Angelica i hennes tankar, minnen och ensamhet, och till sist även se vad utfallet kan bli av att ett offer upplever skuld och skam för något som den absolut inte har någon skuld i.

Boken slår an på många känslor, och man känner verkligen med huvudpersonen Angelica när man följer hennes historia. Sättet boken är skriven på får den att krypa in under skinnet på en. Kimselius ger målande beskrivningar av känslor, miljöer och händelser.

Förbered dig på att må illa, bli ledsen, frustrerad och arg när du läser denna hemska, men ack så viktiga och väl författade bok.

Helt klart fem av fem stjärnor.

Marianne Skoglund

2013-12-04

Betyg

Den här boken lämnade mig tyvärr ganska oberörd, ddet svåra ämnet till trots. Personteckningarna var karikatyrartade, och fotbollslägret verkade mest vara en kuliss för händelserna som skulle ske där. Lite research om vad man faktiskt gör på ett fotbollsläger skulle inte skada. Vill man läsa böcker om sexuella övergrepp finns det bätttre val än denna. Förålt, men jag skulle kalla den sentimentalt dravel.

Kristina Simar

2013-02-18

Betyg

I den här ungdomsboken berättar Kim M. Kimselius med stor inlevelse, gestaltning och ingående beskrivningar om den 17-åriga flickan Angelica som är med om en fruktansvärd händelse på ett fotbollsläger. Angelica berättar själv i jagform mycket känslosamt om sin upplevelse och hur hon håller det inom sig istället för att prata med någon, varken vuxen eller vän om vad som egentligen hände den där kvällen på fotbollslägret. Hon förmedlar sina känslor om hur dåligt hon mår psykiskt idag. Om hur hennes liv var innan händelsen, hur lycklig hon var med sin pojkvän, sina vänner, studier och alla framtidsplaner hon hade. Som bara över en natt slogs i spillror. En bok jag sträckläste en kväll ända tills mitt i natten, jag bara inte kunde lägga den ifrån mig.
Detta var ännu en bok av Kim M. Kimselius som jag älskade, hon gör mig aldrig besviken med sina underbara böcker. Hennes sätt att skriva gör att jag lever mig in i berättelsen, jag glömmer tid och rum och kan läsa tills ögon säger ifrån att nu måste vi få vila lite. Efter att jag läst Kims böcker måste jag bearbeta dem och händelserna sitter kvar i mitt minne. Det är så en bok ska vara, man ska minnas det man läst länge, länge. Så som vanligt var detta en helt underbar men också en mycket tragisk och gripande roman.