Den blinde mördaren

Atwood, Margaret

| 2000

Flag from sv

241


"Tio dagar efter krigsslutet körde min syster Laura av vägen på en bro."Så börjar Margaret Atwoods fängslande nya bok. En bedövande, omväxlande lyrisk, upprörande, ironisk och rolig roman - Margaret Atwood när hon är som allra bäst! Vid arton års ålder blev Iris bortgift med en framgångsrik företagsledare. Nu är hon fattig, åttiotvå år gammal och bor kvar i den lilla stad som före första världskriget mer eller mindre styrdes av hennes familj. Hon klagar över sin numera opålitliga kropp och tänker tillbaka på sitt liv, i synnerhet på händelserna i samband med systern Lauras tragiska, alltför tidiga död. Tankarna rör främst romanen Den blinde mördaren, som gjorde den unga Laura Chase ökänd men också gav upphov till en sannskyldig kult. Som Iris själv säger, lever hon fortfarande i skuggan av Laura.Lauras roman är en vågad kärlekshistoria mellan en rik ung kvinna och en vänstersympatiserande...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

B

Berit Rinnan

2019-03-08

Betyg

En stødig bok, og godt sammenvevde historier. Noe langdryg i perioder, men tar seg opp i siste del av boken.

https://beritsboker.blogspot.com/2019/03/the-blind-assassin-margaret-atwood.html

Zack Simone

2017-11-11

Betyg

Långtråkig

Betyg

En helt annorlunda bok/deckare med ett udda par.

Sanna Carlborg

2015-12-24

Betyg

En svag trea. Boken är toklångsam men ändå rätt intressant uppbyggd. Allt faller sakta på plats och de olika berättelserna smälter ihop. Alla karaktärer, inte minst den gamla bittra Iris, känns dock så kalla att jag också har svårt att känna något.

E

Ewa H

2015-03-29

Betyg

En bok att läsa långsamt! Lite för mycket ord blir det och det tar lite för lång tid. Men den är bra och Atwood har ett språk att glädjas åt, underfundiga roligheter droppar ner lite då och då.

Alissa Skazka

2014-06-14

Betyg

Atwood har ett så fint språk, så välformulerat utifrån karaktärerna!

G

Görel Bylund

2012-10-21

Betyg

I found the first half of the book quite tedious, not what I would expevt from Atwood. But after that, I found it increasingly intriguing, and harder and harder to put down. 3 for the first part, 5 for the last.

M

Merja A

2012-01-11

Betyg

Handlingen utspelar sig under depressionsåren i Kanada. I boken ingår flera berättelser, vilket kan komplicera läsningen en aning. Ramberättaren är den äldsta av systrarna Chase. Hon ser tillbaks på sitt liv : barndomen och äktenskapet med en betydligt äldre, iskall, företagsledare.
Sedan finns romanen: "Den blinde mördaren"som gavs ut postumt efter Lauras död. Även den boken innehåller en otäck historia, uppdiktad som en verklighetsflykt.
En riktig bladvändare!

Engelska Väninnan

2010-02-12

Betyg

En mycket intressant bok som utspelar sig i en industristad nära Toronto. Speglar samhällsutvecklingen och ett spännande, sorgligt kvinnoöde.