Den blå dagboken

Levine, James

| 2010

Flag from sv

32


Batuk är en flicka som sålts av sin far till en bordell i Mumbai. Där lever hon tillsammans med andra barn vars vardag är att betjäna bordellens kunder. Mellan barnen uppstår en hjärtskärande vänskap som hjälper dem genom deras vidriga tillvaro. Den blå dagboken är en berörande och omskakande skildring av en ung flickas liv på en brutal bordell belägen på en av Mumbais myllrande gator - kallad "burarnas gata". Barnen sitter inspärrade i burar i väntan på att kunderna tas emot och betjänas. Det är, som alla förstår, en fruktansvärd skildring. Berättare är flickan Batuk, som vi får följa från det att hon är tio år fram till dess att hon är femton. Hon har sålts till bordellen av sin far. Genom att hon är skrivkunnig och har lyckats komma över en penna kan hon berätta sin historia i dagboksform. Hennes berättelse är starkt gripande men samtidigt helt osentimental. James A. Levine är läkare...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Nina Gustafsson

2015-10-14

Betyg

En riktigt hemsk bok pga den tragiska berättelsen om den unga flickan som tvingas in i ett liv som prostituerad. Man vill inte tro att det kan finnas liv som detta. Att sedan kunna fly i fantasin och i sitt skrivande känns lite för bra för att vara sant. ?

S

Sofie Petersson

2011-08-22

Betyg

Fiktiv, men ack så skrämmande! Men barnprostitution är tyvärr inte enbart ett skönlitterärt begrepp. ...smärta i mitt hjärta.

Elisabeth Karlberg

2011-07-09

Betyg

Om det är så här det är vill jag inte vara med. En fruktansvärd berättelse om utnyttjande av barn och människor.

Bia Sigge

2011-02-13

Betyg

Även om jag inte tvivlar på Levines avsikt (att visa på utnyttjade barns förfärliga situation) så blir resultatet rätt magstarkt. Det kan nog finnas en poäng i att visa detta fruktansvärda på ett poetiskt språk, men det är svårare att förstå den mångfald av ingående skildringar av de sexbrott som begås. Till slut känns det nästan pornografiskt och det kan ju inte ha varit meningen. Jag tror att en erfaren författare kunnat ro det här projektet i land, men hoppas givetvis att boken tjänar sitt syfte som ögonöppnare.

Fiona *

2010-03-22

Betyg

Otäck om än fiktiv. Stundtals funderar jag på varför så många böcker av den här typen egentligen skrivs, då verkligheten stundtals är långt mer fruktansvärd.