Den blå dörren, en spökhistoria

Jag tittade på huset. Och på skylten som berättade vad gatan hette. Namnet stämde. Numret stämde. Resten var helt fel. Albin ska köpa en julklapp, men han går fel. I huset som han kommer till finns det ingen affär. Där finns bara hemligheter. Genom ett fönster som är täckt med spindelnät kan han se in i ett tomt rum. Eller är det inte så tomt, trots allt? För många år sedan hände en hemsk olycka i huset. Då kunde ingen stoppa den. Nu kanske Albin kan. Men då måste han ta sig in i rätt rum och i rätt tid innan det är försent ?

Jag har läst Den blå dörren, en spökhistoria av Ewa Christina Johansson, boken är utgiven av Idus förlag 2017. Albin ska köpa en julklapp till sin bästa kompis Lina. Hon har önskat sig en ljusstake med plats för fem ljus som hon har sett i en affär. Lina har gett Albin en adress där ljusstaken finns att köpa. När Albin kommer fram till adressen hittar han ingen affär. Huset som finns där känns öde och det är alldeles mörkt när han tittar in i fönstret. Det är absolut ingen affär, men precis när Albin ska gå därifrån ser han plötsligt en fladdrande ljuslåga… Den blå dörren, en spökhistoria är en lagom spännande och lagom läskig spökhistoria för ålderskategorin 6-9 år, den passar nog även många barn upp till tolv år. Boken är lätt att läsa och ganska kort med sina 74 sidor. Språket har en speciell rytm och känsla som gör att jag nästan känner att jag är Albin. Jag ska tipsa mina barn om boken, på granngatan finns nämligen ett hus med samma namn som huset i boken och vi har spekulerat lite om det spökar där...

En spännande och lagom lång spökhistoria om inte riktigt liknar andra jag har läst. Den är obehaglig och jag väntar mig hela tiden att något riktigt farligt och hemskt ska hända men samtidigt vill jag verkligen veta vad som händer i huset med den blå dörren.

När Albin tittar in genom fönstret på ett ödehus ser han saker komma till liv och han ser skeendet som leder till att huset blir öde. Ingen kunde hindra det då, kan Albin göra det nu? När han går in i huset ser han ingenting, men när han står utanför ser han hur det går till när huset börjar brinna. Hur ska han kunna stoppa det om han inte ser något när han går in?

Jag gillar Albin, han känns trovärdig i sitt sätt för sin ålder och jag gillar också hur det är han och kompisen Lina som får vara de två personerna som syns mest i berättelsen. Ofta är det ju vuxna som är med och har minst relativt stora roller, här är det bara mannen med hunden som sticker ut som vuxen. Jag gillar relationen mellan Albin och Lina, för de verkar så olika i sina personligheter, men fungerar ändå så bra ihop.

Språket är lättsamt och fungerar bra för åldern. Boken är också lagom lång för det stannar aldrig upp och blir tråkigt eller för långrandigt.

Helt lkej 😂

Spännande, rolig och läskig!