»Jag kan bara säga att jag haft privilegiet att läsa en roman där jag har en enda invändning: att den tar slut.«
- Marie Peterson, Dagens Nyheter
Jochanan Rivlin är professor i Mellan Östern-studier vid universitetet i Haifa. Han lever i ett varmt och kärleksfullt äktenskap med sin fru Hagia, som är domare. Tillsammans har de två vuxna söner. Den ene är i armén, den andre bor i Paris, dit han flyttat efter en skilsmässa för några år sedan.
Vid sidan av undervisandet arbetar Jochanan med en bok om det algeriska inbördeskriget. Men han har kört fast. Till hans hjälp kommer en av studenterna på universitetet, den unga arabiska kvinnan Samaher.
- Marie Peterson, Dagens Nyheter
När Samaher ska gifta sig bjuder hon sina lärare till bröllopet i den lilla hembyn i Galileen. Men bröllopsfestligheterna river upp Rivlins känslor och väcker frågor kring sonen Ofers skilsmässa. Varför lämnade Ofers fru Galia honom efter bara ett års äktenskap? Tankarna upptar honom alltmer och han börjar gräva i sonens liv för att se om där finns en hemlighet. Ju mer han försöker komma den på spåret, desto oftar trampar han över såväl privata som politiska gränser: mellan man och hustru, far och son, lärare och student, jude och arab.
Den befriade bruden är en ovanligt rik roman och ett stort läsäventyr. Förhållandet mellan Jochanan och hans hustru skildras med en stor portion värme och humor. Abraham B. Yehoshua är en skarp iakttagare av det sociala och politiska livet i Israel. Medryckande och levande skildrar han ett samhälle där judar och araber försöker leva tillsammans.
A.B. Yehoshua föddes 1936 i Jerusalem. Han är en av Israels främsta författare och har tilldelats en rad utmärkelser för sitt författarskap, bland annat Bookerpriset 1992. På svenska har tidigare utkommit Älskaren, Sen skilsmässa, De fem årstiderna samt Herr Mani.
Recensioner:
"Yehoshua har skrivit en tänkvärd roman, som väcker frågor om inte bara israelers liv - judar eller araber - utan om våra egna. ...
Det är med andra ord både vackert och lärorikt, på det sätt som bara skönlitteraturen kan vara."
Svenska Dagbladet
"Rik, rolig, tankediger och klok."
Örjan Abrahamsson, Arbetarbladet
"Vackert och lärorikt, på det sätt som bara skönlitteraturen kan vara."
Mats Gellerfelt, Svenska Dagbladet
"En i alla avseenden stor roman."
Thomas Nydahl, Kristianstadsbladet
»A magnificent, often comic, and humanely inexorable journey.«
- New York Times