Ljudbok

Den afrikanska farmen

Blixen, Karen

| 2016

Flag from sv

191


"Jag hade en farm i Afrika vid foten av berget Ngong." Så lyder den berömda öppningen i Karen Blixens minnesroman Den afrikanska farmen. Romanen handlar om de 17 åren, från 1914 till 1931, då Karen Blixen drev en kaffefarm i det nuvarande Kenya. Blixen såg dessa år som några av de rikaste i sitt liv. Hon älskade det afrikanska landskapet och var betagen av de vilda djuren och hon fick dessutom god kontakt med de infödda, varav hon med flera knöt starka vänskapsband. Det var också i Afrika, som hon mötte äventyraren Finch-Hatton, som hon hade en romans med. Den afrikanska farmen skapade grunden för Sydney Pollacks kända film Mitt Afrika (1985) med Meryl Streep och Robert Redford i huvudrollerna. Den var nominerad till elva Oscars och tilldelades sju, däribland för bästa film. "Ett av världslitteraturens mästerverk." ? Per Wästberg "En oförglömlig historia som fascinerat generation...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

I

Inger Johansson

2018-05-17

Betyg

Rolig, spännande, romantisk. Inte en PK-bok men den säger något om tiden den skrevs i.

B

Benjamin Elfors

2017-05-09

Betyg

Det finns många problem med denna bok. Den koloniala blicken är allestädes närvarande. Vid ett tillfälle likställer hon lokalbefolkningens mat med hundföda - primitiv mat som aldrig kan bli så sofistikerad som den vita människans. Men som med så mycket annan litteratur är den en produkt av sin tid. Som berättare är Karen Blixen inget annat än mästerlig. Hon har en oerhörd förmåga att skildra stämningar och omgivningen omkring sig. På det hela taget en mycket vacker skildring.

Theresa Gyllander

2012-07-01

Betyg

En underbar beskrivning av livet för en stark, vit, självständig kvinna i det vackra Afrika. En njutning att läsa.

Kristin Larsson

2012-04-12

Betyg

Hade höga förväntningar, men kom ingen vart i denna... Jag vet också att den är skriven en annan tid, men det är jobbigt att läsa om "hur negrer är". Jag skruvar på mig och läser något annat.

Josefine Ejebjörk

2010-09-14

Betyg

Blixen har skrivit om sina öden och ibland missöden på kaffeplantagen hon bodde på i Östra Afrika i början av 1900 talet. Berättelsen är ett hopkok av händelser från det dagliga livet på farmen.
Delen om hur hon under först världskriget fraktar oxar ner till gränsen till den brittiska generalen, är livlig och intressant. Lika så när hon berättar om safaris och utflykter till Masai reservatet.
Det sista kapitlet om hur hon efter flera år av misslyckande och brist på kapital är tvungen att sälja sin land och lämna Afrika är en sorglig berättelse. Hur hon som alltid trodde att hon skulle leva och dö där, måste sälja sina hästar, hundar och möbler. Hur de som har bott på hennes land måste flytta därifrån. Det är det sorgligaste och mest gripande delen av boken.

Anna Lindström

2010-08-31

Betyg

Fantastisk! Den kan ju bara vara super med en sådan start "I had a farm in Africa, at the foot of the Ngong Hills. The Equator runs across these highlands, a hundred miles to the north, and the farm lay at an altitude of over six thousand feet. In the day-time you felt that you had got high up, near to the sun, but the early mornings and evenings were limpid and restful, and the nights were cold."

Anna Sandstedt

2010-03-10

Betyg

Efter att ha sett filmen blev jag ju tvungen att läsa boken men jag la snabbt i från mig den.