Den absolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian

Alexie, Sherman

| 2008

Flag from sv

89


Junior, 14 år, är den nördigaste indianen i hela Spokane-reservatet. Han läspar, stammar, är född med vattenskalle och sitter helst av allt hemma och ritar serier. En dag får Junior besök av sin lärare, Mister P, som har ett enda råd att ge honom: Åk härifrån, så fort du bara kan. Mister P har tvingats bevittna allt för många begåvade barn i reservatet som bara fått lära sig en sak: hur man ger upp. Trots att nästan alla på reservatet ser honom som en svikare och förrädare, lyder han rådet och börjar på en helvit medelklasskola 22 miles bort. De enda indianerna där är han själv och skolmaskoten. Mitt liv som halvtidsindian bygger på den hyllade författaren och komikern Sherman Alexies egna upplevelser. En sorglig men varm berättelse, välskriven, full av humor kryddad med Ellen Fornays underbara illustrationer i seriestil. * Vinnare av det prestigefyllda National Book Award for Young...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

T

Therese

2021-12-31

Betyg

Komisk, tragisk, spännande och fantastiskt berättad om livet utanför reservatet.

T

Tindra Jansson

2017-06-04

Betyg

Konstigt skriven bok. Det är svårt att få en uppfattning av vad som hänt honom på riktigt och vad som är påhittat. Språket i boken är inte heller särskilt unikt, fint formulerat.

Victoire Marcel

2015-03-01

Betyg

Vilken fin bok - stundvis väldigt rolig, stundvis väldigt sorglig. Svärta och samhällskritik blandat med humor och charm.

M

Marie Rosvall

2014-10-20

Betyg

En rolig skildring av en uppväxt i ett indianreservat. Ett allvarligt och sorgligt ämne berättas på ett humoristiskt sätt.Teckningarna förstärker känslan.

Anna Hedenstedt

2014-05-25

Betyg

Helt ok men lite tjatig sarkastisk humor. (Som tonåringar säkert tycker är jättekul iofs - jag inser att jag inte tillhör målgruppen.) Intressant att få en inblick i nutida indianers villkor i reservaten i USA.

J

Johanna Stenberg

2013-04-02

Betyg

Andra gången jag läste den nu. Den växer för varje gång. Tar upp många intressanta frågor, utan att ge enkla svar.

Åsa Norlund

2010-04-05

Betyg

Vilken härlig bok! Varm och levnadsglad men tragisk skildring av livet i ett indianreservat. Ungdomsbok som kan läsas av alla. Ett välkommet tema, eftersom det så sällan skrivs om starka ungdomar som går sin egen väg och lyckas mot alla odds. Lättläst.

Jonas Zejlon

2009-12-28

Betyg

Bra bok, men naiviteten och det kortfattade allvaret gör att boken främst känns som om den är till för yngre. Mer allvar och lite mer humor och denna hade kunnat läsas av alla.

L

Lisa Johansson

2009-09-08

Betyg

Tragikomisk berättelse om att passa in. Utspelar sig i ett nutida indianreservat. Skrivet i dagboksform.