De utvalda

Mannen låg på sidan. Hans kropp var hopkrupen, böjd som en banan och under honom fanns en blank spegel av blod.En välkänd malmöprofil hittas mördad i hissen i ett nybyggt lägenhetshus i kvarteret Dockan. Han har ett märkligt brännsår över munnen. Martin "Gulte" Guldström och hans nya kollega Truls Reimer, som blivit tillfälligt förflyttad från Stockholm på grund av sexuella trakasserier, blir tilldelade fallet. Men det som först framstår som ett granngräl som gått överstyr visar sig vara något ännu större när ytterligare ett offer påträffas.Kattis Olsson har lagt alla drömmar om polisarbetet på hyllan. Rollen som profilerare passade henne, men det tog för mycket tid och var en av anledningarna till att äktenskapet slutade i skilsmässa. Nu försöker hon jonglera livet som ensamstående mamma med arbetet som psykolog. När hon blir tillfrågad om hon vill hoppa in och hjälpa...

Annika Olsson

2024-04-03

Boktanten

2024-02-29

Lättsam och spännande!
Åh vad kul med en helt ny serie av en redan etablerad författare. Det känns spännande att vara med från början och kunna följa alla i Profileraren.

"De utvalda" är en lättläst, välskriven och spännande kriminalroman. Det är högt tempo och de korta kapitlen manar till mera läsning, jag hinner ett till... Intrigen byggs upp på ett skickligt sätt med en bra mix av villospår, komplicerade hemförhållande och vissa samarbetsproblem i utredningsgruppen.

Helena Kubicek Boye har fått till ett färgstarkt persongalleri med personer att älska, hata, bli inspirerad av och vilja lära känna lite bättre. Jag kan inte riktigt bestämma mig för vad jag känner för Huvudkaraktären Kattis, jag både gillar och ogillar henne. Oavsett är detta en serie som jag väldigt gärna vill fortsätta följa och jag tror att karaktärerna kommer att växa i sina roller och trots att Truls är en buffel så tror jag att han behövs för att gruppens dynamik ska bli komplett.

Monica Bäckelin

2024-01-14

Spännande, underhållande, välskriven och intressant, följer gärna serien.

Britt-Marie Kullin

2023-12-28

Betyg: 4 av 5 - 📚 - Författaren (och psykologen) Helena Kubicek Boye har skrivit sex stycken böcker i deckarserien om psykologen Anna Varga, men jag har inte läst någon av dom. Nu har hon påbörjat en ny spänningsserie om psykologen Kattis Olsson som jobbar som profilerare hos Malmöpolisen. Den första boken heter De utvalda, och den har jag nu läst, och jag tyckte att den var riktigt bra. Så jag kan absolut rekommendera den, och jag kommer att följa serien framöver. Jag lyssnade på boken, som var bra inläst av Jessica Liedberg.