De utvalda

Nominerad till Augustpriset 2014. Årets svenska skönlitterära bok. Med motiveringen: I romanen De utvalda konfronterar Steve Sem-Sandberg oss med övergrepp och medlöperi i det förflutna. Här skildras verksamheten under nazisttiden på barnkliniken Spiegelgrund i Wien. På en stabil dokumentär grund bygger han en berättelse om vetenskapens vilja att kuva människan, en mörk impuls som varken börjar eller slutar där. På en smärtsamt vacker och precis prosa lyckas Sem-Sandberg med personlig humanism och återhållen vrede blottlägga ondskans anatomi. Samtidigt ger han läsaren medvetenhet och styrka att göra motstånd. På kliniken Spiegelgrund, en del av det stora sjukhuskomplexet Steinhof i Wien, placerades mellan 1940 och 1945 sådana barn som de nazistiska myndigheterna stämplade som överflödiga: föräldralösa, socialt missanpassade eller "rasmässigt degenererade". Svaga och svårt...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Johan Våglund

2015-10-22

Betyg

En förfärlig historia om vansinnet som nazisterna släppte lös. Det är en viktig historia för att förstå hur indskan tilläts i hart när varje by och samhälle.

Det jag frågar mig är dock var gränsen mellan fiktion och sanning går. Sem-Sandbergs prosa är lömsk när man inte tydligt kan skilja på dikten och verkligheten.

Lena L

2015-01-21

Betyg

Ett ohyggligt tidsdokument. Måste läsas för att inte glömma...

Elisabeth Karlberg

2014-12-31

Betyg

En fruktansvärd bit av historien. Och inte lär vi oss av det förflutna heller.......... Alla borde läsa och begrunda.