Nr ett barn frsvinner Vid en utgrvning vid slottet i Norwich hittar arkeologen Ruth Galloway skelettet avmor Krok, en kvinna som hngdes 1867 fr att ha mrdat flera barn. Kommissarie Harry Nelson har inte tid med mrdare frn 1800-talet, han r djupt involverad i fallet dr tre barn i tur och ordning hittats dda isamma familj. Han r sker p att ngon i deras nrhet ligger bakom. Kort drefter sker en kidnappning och det enda polisen har att g efter r en lapp frn grningsmannen. Samtidigt blir Ruth alltmer engagerad i fallet med mor Krok och ett fynd i graven, en amulett, lmnar inte Ruth ngonro. Nr ett teveteam kommer till platsen fr attdramatisera mor Kroks liv blir Ruth av en slump alltmer indragen ven i polisutredningen. Elly Griffiths har genom sin humor och sina spnnande intriger funnit en stor och hngiven lsekrets. "Barnamord och kidnappning i nutid...
2020-11-12
Smmysiga engelska deckare. Den hr lite bttre n de senaste. Alla bckerna r annars lite fr lika. Fljer samma mnster bde privat och sjlva handlingen.
Jag har insett att jag halkat efter ven i serien om Ruth Galloway och pltsligt hade jag tv olsta delar hemma. Dessutom slpps det ytterligare en del i sommar. Inte speciellt ndbedd satte jag upp serien i min Finish That Series Challenge. Ls mer p http://bokslut.blogspot.se/2016/04/de-utstotta-av-elly-griffiths.html
Elly Griffiths deckare r s smmysiga, jag gillar Ruth och alla hennes udda vnner, mnga har jmfrt den lite med Midsomer murders och jag kan hlla med. Den har en gemytlighet jag gillar och det r inte massa mord och blod som r huvudsaken. Man kan bara nska de gr tv-serie av denna, skulle passa fint.
Dremot blir jag lite sur p Harry Nelson, man kan inte ha kakan kvar och ta av den, nej, dr fr Ruth stta ner foten. Men den kanske blir nsta bok som kommer den 22 juni, lngtar redan.
2015-03-21
Strcklste alla sex bckerna, kunde verkligen inte lgga ifrn mig dem. Den ena bttre n den andra, grymt bra serie! lskar handlingen, spnningen och sttet hon skriver p. Hoppas verkligen att det kommer fler delar, annats kreverar jag!
I brjan retar jag mig en hel del p att det r alldeles fr mycket terblickar till tidigare bcker och hndelser.
Dremot glds jag t att drottning Boudica nmns ett flertal gnger, jag har skrivit en historisk ventyrsbok om henne och knner till henne vl. Hr i Sverige r hon inte s vlknd, men r en nationalhjlte i England. Hrligt att lsa om henne i en deckare som handlar om en arkeolog.
Nr terblickarna r ver r det en mycket spnnande berttelse. Det r inte s mnga ben den hr gngen. Det knns bra att fokus lggs p ngot annat.
Den hr boken r annorlunda mot Griffiths tidigare. Det handlar mycket om barn, kidnappning av dem bde i nutid och i frfluten tid. Hndelserna kommer alltfr nra Ruth och hennes vnner och det r en riktigt nervpirrande bok som inte gr att lgga ifrn sig.
Rekommenderar den varmt till alla deckarlskare och till dig som lskar spnning.
Rekommenderar den varmt till alla deckarlskare och till dig som lskar spnning.
Som jag har lngtat efter den hr boken! Elly Griffiths har de senaste ren blivit en av mina absoluta favoritfrfattare och hon gr mig inte besviken med sin sjtte roman om arkeologen Ruth Galloway, "De utsttta".
Styrkan i samtliga av Griffiths bcker ligger dels i det enastende persongalleriet, dels den bitska och frbehllslsa humor som huvudrollsinnehaverskan blivit tilldelad. Men framfr allt tycker jag om att intrigerna alltid r genomtnkta och str i fokus. Griffiths anvnder sig av ett enkelt sprk utan pretentisa sprkliga utlgg. Som lsare blir man aldrig uttrkad utan r hela tiden nyfiken p vad som hnder hrnst.
I "De utsttta" kommer ett tv-team till Norwich fr att spela in en dokumentr om nglamakerskan Jemima Green. Samtidigt utreder kommissarie Nelson ett fall dr en liten pojke hittas dd i sin sng och ett annan barn frsvinner frn sitt hem.
Jag r fascinerad ver hur Griffith s skickligt vver ihop dessa historier. Och man kan inte lta bli att lska den saliga samling personer kring handlingen kretsar. Man ledsnar inte p dem - som man ltt gr annars i bcker med terkommande karaktrer - eftersom de bok efter bok utvecklas och bjuder lsaren p verraskningar. Jag vgar nog till och med hvda att bckerna blir bttre och bttre med tiden.
"De utsttta" r bde en vlskriven och lsvrd spnningsroman.