"En välskriven och mycket läsvärd roman om en mörk tid där människorna ändå lyckades finna kärlek, vänskap och hopp." BTJ, betyg 5 av 5Våren 1942. Den unga Emilia ser stridigheterna växa fram på gatorna utanför sitt hem i Warszawa. Tyskarna tillfångatar systematiskt judar och förflyttar dem till ett närliggande ghetto. Ingen på utsidan vet vad som händer innanför ghettots murar men Emilia har sett tyskarnas brutalitet och döljer därför sin sanna identitet. Hennes granne Sara arbetar som sjuksköterska i ghettot och en dag följer Emilia med för att assistera henne. Innanför murarna möter hon för första gången krigets verklighet, en syn hon aldrig kommer att glömma. Hon möter också den jämnåriga Roman och en skör men djup vänskap växer fram mellan dem. När Romans föräldrar tvingas välja mellan att lämna hans nyfödda syster eller se henne svälta under sitt eget beskydd får han...
2023-01-16
Sen jag läste Jag utan dig 2017 har jag haft ögonen på Kelly Rimmer och jag har sen dess läst alla böcker som översatts till svenska. Hon skriver oroligt bra och det är en ren fröjd att läsa hennes böcker. De som överlevde är en bok med en viktig historia att berätta, en historia som vi aldrig får glömma bort.
Boken utspelar sig i Warszawa under andra världskriget när stridigheterna pågår för fullt. Roman och hans familj kan inte längre röra sig som de vill i samhället, då tyskarna är efter dem. Det är en daglig kamp för att överleva och Roman gör allt för att hjälpa till att försörja sin familj. Men räcker det?
Det är en berättelse som berör på djupet! Den är så ohygglig sorglig och bitvis är läsningen tung men tack vare att det finns ett hopp i berättelsen så blir det inte övermäktigt. Men det är skrämmande läsning och det blir extra påtagligt nu när det samtidigt pågår ett krig inte långt härifrån. Kelly Rimmer är en skicklig författare och det märks på berättelsen, den är välskriven och snyggt gjord. Karaktärerna är fint gestaltade och det känns som de talar direkt till hjärtat. Kelly Rimmer är fortsatt en författare jag kommer följa med stort intresse, men nästa gång hoppas jag på något mer lättsmält läsning!
2022-09-15
Den unga Emilia ser stridigheterna växa på gatorna och hur tyskarna systematiskt tillfångatar judar och förflyttar dem till ghetto. Ingen på utsidan av murarna vet vad som händer där men Emilia har sett tyskarnas brutalitet. Emilias granne Sara arbetar som sjuksköterska i ghettot, en dag får hon följa med henne och här möter hon krigets verklighet för första gången. Snart försätts både Emilia och hennes familj i stor fara.
Boken börjar starkt och jag fastnar omgående. Det är en gripande berättelse som utspelar sig under andra världskriget och som naglar sig fast och kryper in under skinnet. Historiska romaner är verkligen min genre, att läsa om människors livsöden berör mig djupt. Det är mörkt och hemskt på många sätt men det finns även hopp, ljus och en livsanda till livet att överleva. Kelly som författare är väldigt duktig på att beskriva miljöer och karaktärer så det känns levande och jag kan framkalla bilder, vilket gör läsningen betydligt starkare. Jag rekommenderar denna bok men även hennes tidigare böcker som precis lika bra.
2022-09-15