Ana bor i en by i skogen, långt bort från De oförändrades ljusväggar, teknologi och hänsynslöshet. När Anas farmor förlorar sin långa kamp mot cancern, en kamp alla överlevare förr eller senare måste utkämpa, finns det inte längre någon anledning för Ana att stanna kvar i byn där hon aldrig passat in. Det enda hon kan göra är att ge sig av, men det går inte riktigt som hon tänkt sig och hennes jakt efter lycka och hemmahörande för henne, byn och alla dem hon älskar in på vägar som riskerar att leda raka vägen till total undergång. Rys är prickskytt i Sydvästra kupolens Första resursjägare, framställd i fosterlaboratorium med arvsanlag hämtat från de mest optimalt tjänstgörande personerna i den militära yrkeskategorin. Att inte påverkas av känslor är det som skiljer människan från djuren och som gör mänskligheten till den överlägsna arten, trots mutorernas överlägsna sinnen och fysiska...
Jag drogs in i bokens handling på en gång. Jag tyckte om att man fick följa de båda huvudpersonerna i egna kapitel där man verkligen fick se deras syn på tillvaron. Det ger karaktärerna fler lager när man både får möta dem från sina egna perspektiv inifrån men också från andras perspektiv utifrån. Jag älskade kontrasterna mellan Anas och Rys världar och hur de präglat deras syn på tillvaron. De är så olika varandra men samtidigt så lika samtidigt. Och boken var så spännande! Det hände saker hela tiden och fast jag ibland trodde mig veta vad som skulle hända så kom det så många oväntade twister. Jag hungrade hela tiden efter nästa kapitel för att jag var så spänd på att få veta fortsättningen. Jag rekommenderar alla som gillar spännande dystopier att läsa denna! Den innehåller kärlek, vänskap, ondska, sorg och svåra val. Vad är egentligen rätt och vad är fel? Och hur präglas vi till att tycka att vissa saker är endera goda eller onda? Nu kan jag knappt bärga mig till att få läsa en fortsättning!
2023-03-30
Jag gillar självklart den här boken väldigt mycket. Den är ju trots allt min, haha. Är du intresserad av mig, mitt författarskap eller min debutroman? Gå in och kika på min Instagram (@kriistoffereriiksson) för nyheter, fler recensioner och annat smått och gott! Vill du köpa ett signerat exemplar av DSBK? I så fall är ett DM på Instagram det enklaste alternativet. Hoppas vi ses där!
Allt gott,
Kristoffer Eriksson, författare till DSBK.
2022-04-26
Wow.. Vilken jävla bok!
Så nära i tiden, en inte helt omöjlig framtid. Människan i två olika läger där ingen ser den andra som riktigt mänsklig. Ett helt kluvet samhälle med två karaktärer som sticker ut ur sina delar av det och skapar nya tankesätt och vägar att gå.
Hela boken är en stor storm; känslor, plikt, strider och utveckling. Det är sällan en tråkig stund mellan sidorna, även när tempot är lägre så händer det saker i karaktärsutvecklingen som även får mig som läsare att tänka till inför saker som är aktuella även idag.
Kristoffer har lyckats skapa en berättelse man inte vill lägga ifrån sig samtidigt som man inte vill fortsätta läsa så den får ett slut. Men alla böcker har ett slut, även denna - och vilket slut sen! Jag är så redo för andra delen nu. Gärna tredje på en gång så jag slipper väntan kring hur denna trilogi kommer sluta. Risken är stor att den kommer ta kol på mig.
Stående ovationer räcker inte, den här dystopin är värd mer än så. Bokbaksmälla, here I come! 🤯
2022-04-04
Recensionsex. 5/5 till "De som blev kvar" av Kristoffer Eriksson @kriistoffereriiksson , utgiven 2021 av Storge förlag @storgeforlag . Det här är första delen i en #dystopisk trilogi.
Wow wow wow! De där fem stjärnorna på omslaget håller vad de lovar. Det är inte ofta jag sätter 5 stjärnor på en debutroman eller första boken i en serie men den här gjorde ett starkt intryck på mig. Den var lite seg i början men då var det en välbehövlig introduktion med rikligt med beskrivningar till hans värld och karaktärer. Sedan började den braka loss i handlingen och då var jag fast. Det är en konst att kunna balansera spänning och känslosamma inslag och det behärskar författaren. Språkbruket är välarbetat och systematiskt. Berättarperspektiv i tredje person singular alternerar mellan de två protagonisterna Rys och Ana. Jag älskar hur man som läsare inte har en susning i början hur de hänger ihop och sedan hur de parallella handlingarna skickligt vävs samman. Jag var lite överraskad när det hände och då imponerad över vändningen.
Det som jag uppskattar med dystopier är hur de får mig som #läsare att #reflektera kring vad som utgör #godhet i människan. Hur spelar #känslor eller ibland ett förbud av dem roll i interaktioner?
Tänkvärda citat från romanen:
-”Skulle han tas ur bruk?”
-”Fast vem var han att avgöra vad som var mänskligt och funktionellt?”
-”Avundsjuka är den farligaste av alla sjukdomar, den förtär dig inifrån och får dig att fokusera på andras glädjeämnen istället för dina egna”
Det här är bara början på Kristoffers författarkarriär och vilken begåvning! Jag hoppas verkligen på att du skriver på uppföljaren, Kristoffer!
Om du gillar “Hungerspelen” , “The Giver” , “1984” och “Brave new world” kommer du att #älska “De som blev kvar”.
Ni som arbetar på #bibliotek och #skolbibliotek , köp in den här. Jag tror och hoppas att den kommer att gå hårt. Jag kommer att skänka mitt ex till vårt skolbibliotek.
Jag är så #tacksam för detta recensionsexemplar. Den gav mig perfekt avkoppling och verklighetsflykt till en dystopisk värld.
Det är många känslor och #tankar som rör sig nu. Hur kan vi finnas där som #medmänniskor för andra som har enormt svårt och lider?
Ta hand om varandra. 🤍
XOXO,
Jenny
Instagram @jenkamichiko
2022-03-26
En fantastisk bok och jag är alldeles omtumlad efter att ha läst den! Handlingen utspelar sig i en mörk framtid där mänskligheten förlorat två krig, det första mot naturen och det andra mot sig självt. Återstoden av mänskligheten består av två grupper - De oförändrade och de som kallas mutorer. Man följer de två huvudkaraktärerna Rys och Ana. Först var och en för sig i sina respektive ”världar” och när de sedan möts höjer sig berättelsen ytterligare och blir magisk. Rys och Anas karaktärer beskrivs så tydligt och ingående att jag ”blir” dem, känner det de känner. Även övriga karaktärer framstår så tydligt och väcker massor av känslor, allt från kärlek till avsky. Den här boken innehåller allt; action, spänning, hopp, förtvivlan, hat, kärlek och mycket mer! Kristoffer lyckas även med bedriften att smyga in komiska inslag som uppstår i den ”kulturchock” som sker när Rys och Anas två skilda sätt att leva möts. Tack för läsningen och jag längtar efter nästa bok!
Det här är berättelsen om Rys och Ana. Jorden är inte som vi känner den. Människan har genom det sista världskriget förstört den. Naturen hjälpte också till att ödelägga stora delar. Men det finns några överlevande kvar.
Rys, som av Ana kallas oförändrad, lever i ett samhälle där man skapas i laboratorier för att bli perfekt. Man ska tjäna sitt samhälle och vid minsta fel så förbrukas man dvs försvinner. Kön är oviktigt. Prestation är det enda som räknas. I Rys värld är män och kvinnor likvärdiga och framtagna för att fungera optimalt. Känsloyttringar är inte tillåtna och man anger varandra vid tecken på svaghet eller avvikelse från mallen. Den fria viljan och ifrågasättandet är borttaget. Man får inte tänka själv och inte känna något. Ledarna vill skapa ett vi och dem.
Ana lever i en by i skogen. Deras samhälle är mer likt vårt men de är väldigt fast i traditionella könsroller. I Anas värld är kvinnor avelsdjur som ska skyddas. De ägnar sig åt hemmet medan männen är ute på farliga uppdrag. Ana trivs inte med att sköta de sysslor som är kvinnornas lott och vill hellre vara med männen. Det är dock svårt att ändra på och hon känner sig utanför och planerar en flykt.
De båda grupperna lever separerade från varandra och i rädsla för varandra. Vem bör frukta vem och vem är det egentligen som är vilddjur?
Men det här är också berättelsen om att hitta sig själv. Om att våga tänka själv och ifrågasätta. Om att ändra på strukturer. Om krig och rädslor. Om att de med makt får oss att vända oss mot varandra. Om förtryck. Om vi och dem. Om effektivitet och att göra ett jobb.
Inledningen var lite seg (behöver inte bero på boken) men sedan var jag helt fast och på slutet klamrade jag mig fast vid boken och hetsläste för att få veta hur det skulle gå. Jag grät en skvätt och slog ihop boken med en saknad i bröstet. De här människorna kommer att leva kvar hos mig. Det finns så många bottnar i den här och den berör mig verkligen! Det är en spännande, otäck och varm berättelse.
Jag har tidigare skrivit att jag ofta tycker att epiloger är överflödiga och inte tillför något. Här har vi dock en epilog som verkligen fyller sin funktion. Den ger oss svar på saker och hintar även om en fortsättning. Snälla skriv en fortsättning!
2022-02-01
Mycket välskriven och genomarbetad bok. Imponerande att debutera som författare på det här sättet.
2021-12-12
En välskriven bok som man snabbt drogs in i. Älskade de olika karaktärerna och kunde se allt väldigt tydligt framför mig. Boken väckte många känslor hos mig, som glädje, sorg och ilska. Rekommenderar den starkt och ser fram emot bok två!