De sex misstänkta

Swarup, Vikas

| 2010

Flag from sv

45


Det finns ett kastsystem även när det gäller mord.För sju år sedan mördade playboyen Vicky Rai bartendern Ruby Gill enbart för att hon vägrade servera honom en drink. Nu är Vicky Rai död, mördad ute på sitt lantställe under en fest där han firade att han blev frikänd för mordet på Ruby Gill. Polisen spärrar av brottsplatsen och kroppsvisiterar alla gäster. Sex stycken visar sig bära vapen och tas in för förhör. Vilka är dessa sex misstänkta? Och varför befann de sig på lantstället den kvällen?Genom detta invecklade mordmysterium ledsagas vi av Arun Advani, en undersökande journalist. Undan för undan nystas de sex misstänktas levnadsöden upp: en korrupt byråkrat som säger sig ha förvandlats till Mahatma Gandhi över en natt, en amerikansk turist som är upp över öronen förälskad i en indisk skådespelerska, en stammedlem ute efter att hämta hem den primitiva stammens heliga sten, en sexsymbol...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

E

emmakicki

2018-01-29

Betyg

En stark trea. Välskriven och intressant men jag tyckte nästan att den tog slut lite väl fort. Hade gott kunnat vara lite längre så upplösningen inte hade känts lika abrupt.

Linda Abramsson

2011-07-12

Betyg

En roman av författaren till Slumdog Millionaire. Boken är en välskriven mordgåta berättad på ett humoristiskt sätt. Jag tyckte den var seg emellanåt och lite ytlig. Den beskriver egentligen fruktansvärda saker med ett diskriminerande kastsystem och ett genomkorrumperat samhälle men eftersom det beskrivs på ett humoristsikt sätt så är det svårt att ta det på allvar. Om indiska samhället är så korrumperat som boken beskriver så är det ju fruktansvärt. Jag skulle vilja ge boken 3,5 i betyg och den är absolut läsvärd!

Kristina Simar

2010-08-05

Betyg

Recension av Vikas Swarups bok De sex misstänkta

Boken är utgiven på Bra Böckers förlag och innehåller 431 sidor.

Vikas Swarup är författare och diplomat. Han tjänstgör för närvarande som Indiens generalkonsul i Osaka-Kobe i Japan. Vikas Swarups hett efterlängtade andra roman har inspirerats av verkliga händelser och är både en rafflande bladvändare och en insiktsfull skildring av dagens Indien. Hans fantasifulla och mångfasetterade berättelse kommer att tillfredställa alla läsare som uppskattade den hyllade debuten Vem vill bli miljardär? (Slumdog Millionarie)

Handling: För sju år sedan i Indien mördade playboyen Vicky Ray bartendern Ruby Gill, när hon vägrade servera honom en drink. Nu är det så att Vicky Ray är son till provinsen Uttar Pradeshs inrikesminister och han blir frikänd för mordet, troligen för att han är inrikesministerns son. Många människor reagerar starkt mot detta. Det är vanligt att människor i Indien blir friade för grova brott bara för att de är rika och har inflytande.

Den 23 mars ska Vicky Ray ha en stor fest för att fira att han blivit frikänd, många kända och okända människor är inbjudna. Vid midnatt blir det plötsligt mörkt och det hörs att ett skott går av. När ljuset tänds igen ligger Vicky Ray skjuten till döds på golvet. Vem har mördat honom?

Sex stycken personer på festen blir misstänkta eftersom de har vapen på sig och de tas in för förhör. Läsarna får följa de sex misstänktas livsöden fram till festen och hur deras förhållande är till Vicky Ray. De misstänkta är:
En byråkrat som säger sig ha förvandlats till Mahatma Gandhi.

En amerikansk turist som kommit till Indien för att gifta sig med en vacker kvinna som han träffat på en nätdejtingsajt.
En stammedlem som är på plats i provinsen för att hämta en helig sten som blivit stulen från stammen.
En vacker skådespelare och sexsymbol med en skamlig hemlighet.
En mobiltjuv som drömmer om det stora klippet som ska göra honom rik.
Och till sist en ärelysten politiker som är beredd att göra vad som helst för att behålla sin makt.
Vem är mördaren?

En otroligt bra spänningsroman av författaren till Slumdog Millionaire. Man får följa de sex misstänktas liv innan festen, en efter en och tänka till själv vem det kan vara som är mördaren. Alla har sina skäl att mörda Vicky Ray. Spänningen stegras hela tiden, boken är en riktig bladvändare som dessutom är den riktigt bra skriven. Den påminner lite om Mellan attentaten av Aravind Adiga, den handlar också om Indien och där får man möta olika människor som det går väldigt bra för i början och sedan slutar det alltid på ett tragiskt sätt. Likadant är det med människorna i denna bok. Själv älskade jag boken och vill även ge en eloge till de duktiga översättarna Helena Sjöstrand Svenn och Gösta Svenn som gjort ett storartat jobb. En bok man bör läsa.

Betyg 5/5 Kristina Simar

Ola Janåker

2010-07-30

Betyg

Slumdog Millionaire-författarens andra roman är snyggt berättad, behagligt språk och även om det ibland tenderar att bli lite väl sagoaktigt för stt vsrs en krimstory funkar det. Med en, enligt mallen, knorr på slutet...

Josefine Ejebjörk

2009-11-15

Betyg

Swarup blir bara bättre och bättre, vem vill bli miljardär var bra, men den här nog ännu bättre. Ett bra utval av folket i Indien och en trovärdig historia.