De osynliga städerna

Calvino, Italo

| 1999

Flag from sv

70


Scenen är en orientalisk trädgård, doftande av sandelträ och magnolia. Venetianaren Marco Polo berättar för sin vän Kublai Khan, mongolernas härskare, om de många märkliga städerna i Kublais rike: Anastasia, vars mönster är ett nätverk av kanaler; Zora, där blicken löper längs gatorna som över skrivna sidor; Despina, gränsstaden mellan tvåöknar; Leonia, där avskrädeshögarna växer; Tecla, den underjordiska staden; Berenice, rättvisans stad ¿ och många andra sagolika städer.Bilderna glider samman, konturerna löses upp.Är det kanske ytterst en enda stad Marco har berättat om, hans egen hemstad Venedig?Italo Calvino föddes i San Remo 1923 och avled 1985. Han är en av den moderna italienska litteraturens mest inflytelserika författare. De osynliga städerna utkom första gången 1972. I Delfinserien finns sedan tidigare Om en vinternatt en resande.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

B

Benjamin Elfors

2017-03-11

Betyg

Ett förkrossande vackert språk. Formen påminner om Bob Dylans "A Hard Rain's A-Gonna fall", gåtfulla minnesfragment från möten med människor och städer. Boken har mer karaktären av aforismsamling än roman. Därav en trea.

Lotta Berling

2009-12-17

Betyg

Efter att ha läst en hyllande recension på dagensbok: http://dagensbok.com/2009/08/08/italo-calvino-de-osynliga-staderna/ och fått en hög betygsuppskattning här på boktipset hamnade Calvinos bok på min att läsa-lista. De korta texterna om olika städer liknar ibland mytologiska berättelser. Här ryms filosofi och symbolik. Boken har dessutom en intressant konstruktion för den som roas så smått av siffror. Men lika tagen som dagensboks recensent - som skriver att det måste vara guds ord han har läst - är jag tyvärr inte.