De obotliga optimisternas klubb

Quartier Latin i Paris i slutet av 50-talet: Den tolvårige Michel Marini bor med sin mamma Hélène, pappa Paolo, brodern Franck, systern Juliette och katten Nero i en stor våning. Michel har fått en kamera och skivspelare i födelsedagspresent och när han inte skolkar från skolan ligger han hemma på sängen och lyssnar på Elvis Presley på högsta volym. Michel har ett tredje intresse som upptar hans tid: han är en bokslukare av stora mått. Författarna delas in i två kategorier: sådana som gör att man kommer för sent eller sådana som gör att man kommer i tid. De förra är bäst. Ute i världen pågår kalla kriget för fullt. Ryssarna har skjutit upp den första sputniken och i Frankrike delar det algeriska inbördeskriget befolkningen i två läger: för eller emot självständighet för Algeriet. Detta krig griper högst påtagligt in i familjen Marini-Delauneys liv när sonen Franck meddelar att han blivit...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Monika W

2018-08-18

Betyg

Jag kommer egentligen inte ihåg på vilka grunder jag köpte den här boken, sommaren 2013, men jag gissar att jag hade läst positiva saker om den (inlägg jag så klart inte hittar nu). En tegelsten i pocketformat lockar inte jättemycket, alltså har den bara blivit stående. Ett säkert sätt att få en bok läst är att ta med författaren på sin boktolva. Vilket jag gjorde i år. Läs mer på min blogg

J

Jonas Enger

2017-02-05

Betyg

Bra!!

Maria Jönsson

2014-11-01

Betyg

Läs!!

M

Matilda Jurell

2014-09-11

Betyg

Sommarens bästa bok! Vi får följa en 12-årig pojkes liv under 50 och 60-talets Paris. När hans familjesituation vänds upp och ner finner han tröst i sällskapet i en hemlig klubb bestående av diverse män på flykt undan kommunismen i Sovjet. Boken är otrolig i hur den beskriver den ena spektakulära livshistorien efter den andra, och samtidigt på ett varsamt sätt väver in en ung pojkes vardagliga bekymmer med kärlek och familj. Jag kan bara säga - läs den!

A

Anders H

2013-11-07

Betyg

Jag hade kunnat ge boken ett högre betyg om den inte varit så långdragen. Långa stycken tappar den tempo men är i övrigt mycket bra.

K

Karin Löfstrand

2013-07-30

Betyg

130724: Segt och långsamt. Det var liksom ingen handling. Jag kan tyvärr inte alls se den utlovade storheten med denna bok. Kanska har det att göra med de superdåliga kvinnoporträtten som görs i boken.

clara eliasson

2013-07-17

Betyg

helt fantastisk!

Engelska Väninnan

2012-10-07

Betyg

En roman på mer än 600 sidor. En roman där de politiska idéerna på något sätt tar över. Vi förutsätts också känna till specifika franska företeelser. Camus och Sartre känner jag till, men Kessel nämns utan förklaring etc. Det här är boken för dem som gillar teorier och gärna avstår från känsloupplevelser.

M

Monica Östlin

2012-09-24

Betyg

En härlig bok - läs den!