De krenkede

Seierstad, Åsne

| 2007

Flag from no

110


Etter universitetsstudier i russisk blir Åsne Seierstad som 23-åring korrespondent i Moskva. Etter et år i Russland, invaderer russiske styrker republikken Tsjetsjenia i 1994. Åsne Seierstad reiser til Kaukasus for å dekke sin første krig. I to år følger hun krigens skiftende fronter og sender derfra sine rapporter til Arbeiderbladet. Ti år senere reiser hun tilbake. Tragedien i Tsjetsjenia har fortsatt, men konflikten er blitt omkranset av glemsel etter hvert som andre kriger har fått verdens fokus.I dette gjensynet er det barna som står i sentrum. Hva skjer med barn som vokser opp i krig? Som venner seg til vold? Som får barndommen splintret? Dette er en bok om Tsjetsjenia i dag, basert på reiser Seierstad har foretatt i 2006 og 2007, samt tilbakeblikk på Kaukasus' voldelige historie og den stadige kampen mellom frihetssøkerne og imperiet.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Carina Larsson

2019-02-27

Betyg

En bok om kriget i Tjetjenien, en bok om människorna och det samhälle de lever i. En bok om allt negativt som blir av att leva i ett krigssamhälle, men även en bok om hur att överleva sina upplevelser under och efter. Mycket elände, men med en del framtidshopp. En tänkvärd bok om en del av vår nutidshistoria!

Malin Sundman

2013-02-25

Betyg

Kom aldrig in i den, viktigt ämne men den fångade mig inte. Kanske fel tid. Kanske bara inte en bok för mig.

Victoria G

2013-02-05

Betyg

Ett mycket starkt reportage om kriget i Tjetjenien, och om dess följder. Åsne Seijerstad går på djupet och skriver om hur kriget traumatiserar, inte bara tjetjener utan också ryssar och om hur det bidrar till främlingsfientlighet i Ryssland. Mycket kusligt och sorgligt om hur mycket ett krig kan förstöra och om det moderna Ryssland under Putin. Läsvärt!

Gorazde Slimovic

2012-10-29

Betyg

Det märks att hon är reporter på sättet hon skriver, där jag anser Morgon i jenin är finare skriven men om ett liknande elände.

Sofia Åkerberg

2009-05-03

Betyg

Tja, vad ska man säga -- det känns inte som det finns så mycket hopp för världen när man läser. Men Sierstad skriver bra och den där lite klibbiga intimiteten från Bokhandlaren... är borta.