De knutna händerna

Moberg, Vilhelm

| 2014

Flag from sv

5


Adolf i Ulvaskog sitter som änkeman på sin äntligen skuldfria gård, hans fyra barn har vuxit upp och framtiden verkar ljus. Men de tre äldsta barnen lämnar hemmet och Adolf kan inte ensam klara gården. När också den yngsta dottern vill lämna honom försöker han hindra henne i ett tragiskt utbrott av sårad stolthet och kärlek till torvan. De knutna händerna handlar om den nya tidens intåg i det gamla småländska bondesamhället och är en av Vilhelm Mobergs mest gripande och dramatiska romaner från den bondemiljö som han behärskar bättre än någon annan.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Malin R

2019-09-23

Betyg

Adolf är hemmansägare, fyrbarnsfar och änkeman. Han jobbar hårt för att hemmanet ska frodas och för att han ska kunna lämna det vidare till barnen, så att de ska kunna bruka jorden och leva av den som deras far före dem och hans far före honom och... Han lever efter mottot att han håller hårt i sitt och de sina, att hålla det i sina knutna händer. Men barnen vill inte jobba gratis ("men det är för er själva!") och lämnar honom en efter en. Och alla vill ändra på hur allt ska vara och göras... Till vilken nytta? Det som fungerat förut fungerar bra nu! Och yngsta dottern... Inte ska det gå för henne som för mor hennes... Trots att hon född på en av de olyckliga dagarna...
***
Jag skulle inte valt Mobergs "De knutna händerna" själv, så då är det bra med bokcirkel. 🙂 Det är en långsam bok en man som är född "för sent". Hans sätt att leva är föråldrat och han och hans barn är inte i fas. En tänkvärd bok.