Hämta bokcirkelfrågor till De förlorade ordens bok här >> 1901 uppdagades det att ordet deja saknades i Oxfords engelska ordbok. Det här är berättelsen om flickan som stal det.Esme växer upp i ordens magiska värld. Moderlös och obotligt nyfiken tillbringar hon sin barndom i Skriptoriet, ett trädgårdsskjul där hennes far och en skara hängivna lexikografer samlar ord till Oxfords allra första ordbok.Esme får varken synas eller höras och gömmer sig därför under sorteringsbordet. En dag singlar en papperslapp med ordet deja ned. Det är det första av många ord som Esme sparar. De kommande åren fortsätter hon samla på lappar som männen i Skriptoriet slarvar bort, kastar eller glömmer. Dessa ord blir hennes främsta redskap för att förstå sin omvärld. Med tiden inser Esme...
Det här är författarens debutroman och den utspelar sig under en tid det var ett världskrig på gång och en kvinnorörelse som var på uppgång.
”De förlorade ordens bok” är en berättelse om ordens betydelse. Jag fastnade ganska snabbt i boken, i berättelsen om Esme. Esme är moderslös som tillbringar sin barndom i Skriptoriet, ett trädgårdsskjul där hennes far och några andra lexikografer samlar ord till Oxfords första ordbok.
Boken är ganska lågmäld och har ett långsamt berättartempo. Esme är en intressant karaktär, hur hon intresserar sig för ord som männen ratar. Hon funderar på varför och inser med tiden att en del ord och uttryck värderas olika och att ord med kopplingar till kvinnors liv ofta förbises.
Det är en intressant bok som har ett fint språk. Författaren har gjort ett bra jobb med research men jag får inte någon wow-känsla som en del andra som läst. Jag tyckte om boken och jag är glad att jag har läst, men det tog tid att komma igenom den. För mig var det här ingen bladvändare.
De förlorade ordens bok av Pip Williams är en finurlig, ofta rolig, sorglig och alltid oemotståndligt charmig berättelse om kärleken till orden, språket. Det är en tankeväckande bok om hur nödvändiga orden är för att kunna definiera sig själv och sin omgivning med stora, svarta bokstäver.
Skriptoriet är ett ord som låter tjusigt men år 1886 är det egentligen ett trädgårdsskjul i Oxford där arbetet med Oxford English Dictionary pågår.
En av lexikograferna är Esmes pappa och hennes trygghet finns under bordet där hon tillbringar så mycket tid hon kan, omgiven av orden de arbetar med. Ibland singlar det ner en lapp med ett ord under bordet, ett ord som ingen saknar. Det är ord som riskerar att bli bortglömda, ord som Esme tar hand om. Med tiden hamnar de i De förlorade ordens bok.
Tryggheten är också Lizzie, den unga tjänsteflickan. Och Ditte, gudmodern. Hon kommer med de bästa födelsedagspresenterna – berättelser om Esmes mor.
Samtidigt som ordboken växer fram växer Esme upp. Hon lever mellan ordbokens rader. Med tiden behövs även hennes perspektiv i arbetet med ordboken som är tänkt att definiera det engelska språket, för alla dess användare. Men Esme har tidigt lärt sig att en del ord är viktigare än andra. Det tar längre tid för henne att förstå varför.
Orden i ordboken måste vara nedskrivna, och de kommer från texter författade av män. Men alla orden som flyger runt utan att någonsin nedtecknas vill Esme samla in och sätta på pränt. Det är ord som används i saluhallen. Av kvinnor. De orden leder till att hon börjar reflektera över livets och samhällets orättvisor, hittar vänner, lär sig vad ordet ”systrar” verkligen betyder. Hon får erfarenheter som får ord hon tidigare bara skrivit på lappar att förvandlas till ställen på hennes kropp. Hon lär sig vad ånger, sorg och förlust betyder. Men också hopp, lättnad och förlåtelse. För en kort stund till och med lycka. För en del ord är mer än bara bokstäver på en sida.
2023-02-05
Esme växer upp i ordens magiska värld. Moderlös och obotligt nyfiken tillbringar hon sin barndom i ett trädgårdsskjul där hennes far tillsammans med andra samlar ord till Oxfords första ordbok. Esme får varken synas eller höras och hon gömmer sig under sorteringsbordet och börjar samla på de papperslappar med ord som ramlar ned och dessa sparar hon i en ask.
Jag fastnar direkt i boken när jag tillsammans med Esme sitter under bordet och samlar lappar med ord. Det är en fascinerande och fängslande story och till en början vänder jag bladen med stora förväntningar. Det är en vacker och välskriven bok som har ett långsamt berättartempo. Jag är lite kluven för jag tycker om boken men jag får aldrig den där riktiga Wow-känslan eller det sista lyftet. Gillar du böcker om kvinnors liv och ordens magi som utspelar sig tidigt 1900-tal i ett långsammare tempo så kommer du njuta av denna bok för den är verkligen en intressant och trollbindande.
Jag blev fast direkt när jag började läsa denna bok. Ok, i ärlighetens namn är den ganska långsam. Men det är Esmes historia som griper tag i mig. Hur hennes liv artar sig och hur orden påverkar henne. Det är även spännande att följa med i hennes omvärld, kvinnornas kamp för rösträtt och hur uppbyggandet av Oxfords första ordbok gick till. Boken har fått mig att tänka till kring ord och dess betydelse, och tanken på att vissa ord ansågs kvinnliga och var för vardagliga och därmed inte togs med i ordboken gör mig ganska matt. Boken har många underbara karaktärer och författaren har gjort ett bra jobb att måla upp både dom och miljöerna de befinner sig i. För mig är detta en bok som har ett fantastiskt djup och får läsaren att tänka till kring bokens innehåll.