De förklädda flickorna i Kabul

Nordberg, Jenny

| 2015

Efter att ha fött tre flickor bestämmer sig Azita, en kvinnlig politiker i Afghanistan, för att förvandla sin fjärde dotter till en son. Hennes yngsta dotter får sitt långa hår avklippt och kläs i byxor och en jeansskjorta. Maken blir också nöjd ? han blir inte längre baktalad som ett misslyckad far till enbart fyra döttrar, i ett samhälle där pojkar och män är det enda som räknas. De kallas "bacha posh" - flickorna som kläs ut till pojkar av föräldrar som har ett desperat behov av söner. I förklädnad kan flickorna röra sig friare i ett hårt segregerat samhälle. De kan också arbeta och gå i skolan, tills puberteten sätter stopp och tvingar dem att bli kvinnor som gifts bort mot sin vilja. När journalisten...

Bokdjungeln

2018-08-16

Då jag själv arbetar med ensamkommande barn så tyckte jag att boken var väldigt intressant. Jag hade inte hört talas om detta innan, dock om pojkar som kläddes till flickor och dansar och tillfredsställer rika män (se dokumentären 'the dancing boys of Afghanistan!'). Man blir frustrerad att läsa om hur tjejer inte har samma rättigheter som pojkar när vi lever nu, 2017 och det är väldigt lärorik. Dock känns den lite långdragen ibland. En viktig del som jag kommer ta med mig i mitt jobb är en större förståelse för att jämställdhet hos ungdomarna tar lång tid att implementera, men att det är sjukt viktigt.

T

Therese A

2017-11-24

Intressant bok om en annorlunda företeelse

Mariann Winge

2017-04-03

Intressant och välskriven.

L

Lotta Strandberg

2017-03-11

Mycket spännande och intressant om kvinnans situation i Afghanistan och den konstiga företeelsen att flickor kläs ut till pojkar och får bete sig annorlunda och bemöts på ett annat vis än om dom var vanliga flickor trots att alla vet. Märkligt. Rekommenderas! Bra inläst

Jenny Cahier

2016-04-14

En bok om ett viktigt ämne. Ett reportage som inte har gjorts tidigare. Och en värld jag är så tacksam för att inte vara en del av. Samtidigt som det är en hemsk vardag är boken även berättad med ett mått av humor. Mycket välgjort!

Intressant, lärorik

Annika Olsson

2016-02-03

Skrämmande läsning om ett land där männen har hela makten. Där en kvinna inte betyder någonting, bara en ägodel som ska föda söner. Hon och döttrarna ska helst hållas inomhus och inte synas. Där söner visar sig vara döttrar.
En fängslande och viktig bok.

Linda Aulin

2016-01-25

Trots att jag redan före läsningen av denna bok var väl medveten om hur diskriminerade kvinnorna i Afghanistan är, var det plågsamt ångestframkallande att läsa om de kvinnor författaren Jenny har intervjuat. Jenny beskriver hur kvinnosynen har sett ut och ser ut runt om i världen och drar paralleller med den som råder i Afghanistan. Hon tar fram troliga bakomliggande orsaker på ett sakligt sätt utan att vara fördömande, vilket gör att detta är en bok för alla (den borde vara obligatorisk på gymnasiet). Ingen bör känna sig kränkt eller anklagad, men alla kan enkelt dra slutsatsen att det endast är MÄN som effektivt kan bekämpa förtryck av kvinnor eftersom det är männen som har makten. Det finns män runt om i världen som inser detta, men det finns dessvärre en överväldigande majoritet av män som anser sig vara för jämlikhet och samtidigt upplever sig för kränkta över att känna sig utpekade som "dåliga" män för att orka med att på riktigt bidra till att fokus på jämlikhet på riktigt ska öka.

Otroligt viktig och bra bok. Välskriven, intressant, spännande. Alla borde läsa denna!

Hedvig Marklinder

2016-01-10

En av de viktigaste böckerna jag läst. Med ödmjuk hand skriver Nordberg en ärlig bok med en helt ny vinkel på flickor, tjejer, och kvinnors roll som det svagare könet i dagens Afghanistan. Hon ger ett för mig helt nytt sätt att se på det kvinnliga könet i länder som Afghanistan och visar med hjälp av ett grundligt research-arbete hur stor roll kvinnan spelar inom hela denna kulturen. Riktigt bra bok som alla bör läsa.

Elisabeth Karlberg

2015-10-02

Fantastiskt intressant bok som jag tror kan hjälpa till att öka förståelsen för de människor som lever och kommer ifrån framförallt Afghanistan.

Stina J

2015-08-24

Välskriven och intressant bok på många plan.

Nina Gustafsson

2015-07-26

Intressant med inblick i hur det är att vara kvinna i Afganistan och hur otroligt stor skillnad det är på en kvinnas och en mans liv. Ändå är de rätt så accepterande när det gäller de förklädda barnen. Och hur påverkar denna livsstil en person i längden? Det som drar ner är att en del av berättelserna är snarlika både i innehåll och hur de berättas.

Tessy .

2015-07-14

En mycket viktig bok som alla borde läsa just för att få en blick av den vidriga och avskyvärda kvinnosynen i delar av världen. Den typen av syn där kvinnans röst hela tiden vägrar höras bara för att behaga det mansdominerande samhället som nu funnits i över 2000 år.

Marianne Strandberg

2015-05-30

Intressant. Bara 10 % av befolkningen är läs- och skrivkunniga i de flesta områden i Afghanistan.

Eva Pettersson

2015-04-22

Boken kretsar kring fenomenet med att flickor i Afghanistan kläs ut till pojkar för att själva få mer frihet och för att göra det möjligt för flickorna att bidra till familjens försörjning och en högre status för föräldrarna. Det är väldigt intressanta historier som berättas, och man önskar att man kunde göra något för att hjälpa dessa utsatta kvinnor. Det som drar ner betyget är författarens brist på språkkänsla och att det ibland känns som att samma historia upprepas gång på gång, med nästan exakt samma ord.

Sara Krondahl

2015-04-19

Intressant, väldigt intressant, läsning. Jag förstår att mycket spännande material kan vara svårt att förvalta, Norberg både klarar och inte klarar det. Det är lätt att hänga med trots att boken berör många öden växlingsvis. Då är karaktärerna tydliga. Men jag tycker inte att man behöver använda så extremt klyschigt språk! Det berör inte mig och man läser förbi det.