De fördömdas legion

Hassel, Sven

| 1987

Flag from sv

54


Inne i stridsvagnen var det som i en häxkittel. Röken från skotten brände och sved i ögon och hals. För varje gång som det gick ett skott sköt en låga ut från bakstycket av kanonen. De tomma hylsorna hopade sig och föll med en klang av stål ned på botten av vagnen...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

K

Kristofer Nordin

2013-10-19

Betyg

Hittade denna på svenska på ett antikvariat, tänkte att den kunde vara intressant att läsa. Tyvärr är den ganska så rörig och ganska så dåligt skriven.

Jag irriterar mig fruktansvärt på författarens förmåga att i parti och minut stapla kommatecken efter kommatecken i samma mening utan att det har någon funktion. Historierna känns ofta nästan våldspornografiska och överdrivet brutala, nästan som en studie i brutalitet och våld. Författaren framstår ofta som en superhjälte som klarar sig genom situationer där vilken människa som helst hade dött, han lyckas bland annat påstå att han är en av mindre än 7 överlevande ur en bataljon på 6500 man. Läsningen blir i princip som att lyssna på en mytomanisk gammal farbror som berättar saker som han möjligtvis, men troligtvis inte, har upplevt. Eller kanske, men troligtvis inte heller, hört talas om att någon annan upplevt. Troligvis så hittar han på det mesta.

I vilket fall som helst så genomsyras alla Hassels böcker av ett starkt motstånd mot och avsky inför krig i alla dess former, och det är egentligen den enda anledningen till att läsa dem. Även om alla anekdoter känns mustigt kryddade, utbroderade eller påhittade så finns det ett syfte i att påminnas vilket helvete ett krig under alla omständigheter är! Speciellt i en tidsålder då krigförande nationer förflyttat lidandet så långt hemifrån som möjligt, nu för tiden dör människor genom knapptryckningar i en barrack på andra sidan jordklotet och ingen utan de civila som dör blödande i sina felaktigt bombade hem behöver bry sig. Har vi verkligen glömt hur förödande det är att föra krig?


En liten betraktelse är att Hassel ofta och gärna påpekar hur starkt han och hans kamrater avskydde nazisterna. Trots detta pryds famrsidan av mitt exemplar av ett (förvisso brinnande) hakkors - troligtvis ett effektivt marknadsföringstrick men missvisande för bokens antinazistiska och antikrigs-budskap.

Dubbelgångaren

2010-11-03

Betyg

En riktigt skräp och skämsbok tänkte och såg jag lite fram emot. Istället var den ju riktigt riktigt bra. Lyssnade visserligen på den som talbok med en helt fantastisk uppläsare vars sävliga tonläga passade helt perfekt. Antikrig i krig, existensialismen i resan med bomben, porta... läs!