De dömdas ö

Dagerman, Stig

| 1991

Flag from sv

200


Efter debutframgången med Ormen blev Stig Dagerman författare på heltid. Sommaren 1946 satt han och skrev på en uppföljare ute på strindbergska Kymmendö. De dömdas ö är berättelsen om sju skeppsbrutna som går under på en obebodd ö, full av vämjeliga djur och skrämmande natur. Ämnet för romanen är skräcken. Språket var inspirerat av Faulkner, symboliken av Kafka. Romanens sista sextio sidor skrev Dagerman över en natt i ett inspiratoriskt rus. De dömdas ö blev det märkligaste han skrivit därför att han inte tänkte när han skrev utan "lät Gud göra det". Erik Lindegrens recension - "denna det fyrtiotalistiska problemkomplexets flygande fästning" - etablerade Stig Dagerman som sin generations starkast lysande stjärna.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

B

Benjamin Elfors

2017-07-18

Betyg

Ansträngt och överlastat språk. Bitvis glimmar det till, men på det hela taget en ganska otillfredsställande läsning. Onyanserat dyster.

A

Angela Alvarez

2013-04-24

Betyg

Gillar inte Kafka, gillar inte det här och gillar verkligen inte när författare påstår att de skriver styrda av Gud "under en inspiratorisk natt". Bitch please.

Mylar .

2010-11-23

Betyg

Det är en stor konst att med ord kunna beskriva känslor och beteenden på det sätt Stig Dagerman gör.
Det är även en konst att skriva en bok på ett sätt som gör den läsbar och intressant. Detta lyckas han sämre med. Boken är en orgie i beskrivningar, metaforer och maniskt grävande i detaljer, vilket gör det svårt att greppa helheten. Detta märks i slutet när han försöker knyta ihop historien och plötsligt får väldigt bråttom. Han verkar inse att han egentligen inte skrivit något och behöver därför snabbt hitta på ett lämpligt slut, varpå flera karaktärer lämnas åt sitt öde och mer kraft läggs på nåt filosofiskt dravel.
Jag misstänker att herr Dagerman provsmakade en och annan mystisk svamp därute i skogen...