De dödas tempel : om arkeologi och jakten på stenålderns själ

Några decimeter ner i jorden låg de noggrant sorterade resterna efter sexton barn och vuxna. De hade legat där i mörkret sedan stenåldern, omgivna av sin tids vackraste ting i flinta, ben och keramik kring ett raserat trätempel lika uråldrigt som Egyptens pyramider. Om detta hade arkeologerna inte en aning när de satte spaden i marken. Det hade inte heller de döda som väntade på dem. Sist de andades och kände var för över fyratusen år sedan, men de bar ännu med sig en kod att knäcka, ett fascinerande budskap från en främmande värld. Det var en värld av säljägare, svedjebönder, ishavsfiskare, gudadyrkare, stammar och bygder, väldiga palissadanläggningar, konstfullt stensmide, rödlysande hällbilder, barnadöd, människooffer, skalperingar, brutala strider, havsfärder till främmande stränder, invecklade ritualer och gryende hövdingadömen. Traditionella arkeologiska metoder kombineras i dag...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Jakob Nylin

2014-11-02

Betyg

Så här ska vetenskap förmedlas, med gripande nyfikenhet och pedagogik. Utgrävningen av ett dödshus från stidsyxetid ger oss inblick i stenåldermänniskornas syn på kosmos. Trots att det handlar om död och begravning lyckas Lindström verkligen levandegöra stenåldersmänniskorna och dess tid. Då som ny sörjer vi våra döda och bygger nya världar. Då som nu lever vi i oavbruten förändring. Då som nu är världen mångkulturell.

A

Anna Nyman

2012-06-29

Betyg

Lindström skriver trevligt om stenåldern och gör ett bra jobb med att av mystifiera en mystifierad period. Den är dock avsevärt svagare än föregångaren Bronsåldersmordet, kanske för att spekulationerna i denna bok känns mindre väl underbyggda?
Kort och gott en soklar 3,5:a :)