Vissa människor har ett utrymme inuti sig, perfekt för döda själar att gömma sig i. Makepeace är en av de människorna, och hon har kämpat hela sitt liv för att stänga ute de döda skuggorna som försöker ta sig in. Men en kväll händer något så fasansfullt att hon tappar koncentrationen och plötsligt har hon en själ i sig. Själen är vild, brutal och stark men Makepeace inser snart att den kan fungera som ett skydd. För när hon tvingas flytta till sina avlägsna släktingar samtidigt som ett inbördeskrig närmar sig förstår hon att hon bara är en bricka i ett spel. Snart måste Makepeace bestämma sig för vad som är värst: att vara besatt eller att dö?
Jag har sagt det förr och jag säger det igen: Frances Hardinge är en kvinnlig Neil Gaiman. Originell, ambitiös och mångfacetterad, samtidigt som hon har en röst som är hennes egen och som känns igen igenom författarskapet. Frances Hardinge utforskar begreppet identitet på ett spännande sätt, liksom kvinnors villkor och andra stora frågor. Lysande, som alltid.
Tack B Wahlströms för recex!
De dödas skuggor handlar om Makepeace, en människa som har en väldigt unik förmåga som innebär att det finns ett utrymme inom henne som döda själar kan gömma sig i. Hon har länge försökt att förvara detta tomrum tomt, men en dag smyger sig en död själ in. Men när hon senare måste flytta till sina avlägsna släktingar inser hon att det finns mer om detta tomrum och att hon bara är en bricka i ett fasansfullt spel.
Jag har länge velat fram och tillbaka över vad jag ska betygsätta den här boken med. Vissa stunder kunde jag inte slita blicken från sidorna och tyckte att den var helt fantastisk, medan i andra stunder så kändes den rätt långtråkig och som att det inte gick framåt i berättelsen. Den märks tydligt i vissa aspekter att den här boken är till för unga vuxna, då många scener lämnas snabbt som hade kunnat utökas och att det är en lättsamhet genom hela boken även fast vissa ämnen som tas upp är otroligt viktiga och kanske borde ha diskuterats mer.
Jag uppskattar unikheten i den här berättelsen, jag har aldrig läst något liknande. Men att det sedan tog mig ungefär 200 sidor att börja tycka att jag förstod vart berättelsen var på väg och vad huvudkaraktärerns motiv var, känns sent. Däremot har jag fallit för Makepeace som karaktär och tycker hon är otroligt fascinerande, vilket gör att jag gillar berättelsen eftersom jag får följa med henne.
Rekommenderar till dig som vill ha en lite långsam start för att sedan bli totalt fast i en helt unik fantasy!
2020-02-18
De dödas skuggor är en bok fylld av spänning, mystik och magi. Jag fann den något seg i början men när jag väl kom in i handlingen så var jag helt fast. Frances Hardinge har skapat en hel drös intressanta karaktärer och övernaturliga inslag och hon trollbinder med händelsernas utveckling innan den spännande upplösningen tar vid. Självklart så innehåller De dödas skuggor både ett och två spöken men inte på det klassiska spökhistorie viset. Historien i sig är ganska mörk, dock med ett tänt ljus vid sidan om i form av vänskap och Makepeace är en karaktär som jag inte kommer att glömma i första taget.