De användbara

Hagberg, Mattias

| 2015

Flag from sv

32


December 1938. Den unge läkaren Ludwig Malmström blir kommenderad till en anstalt för sinnesslöa i Jämtlands mörkaste skogar för att utreda en smitta som på kort tid börjat ta livet av de intagna. Han är lockad av tidens stora idéer: i Tyskland rustar Hitler för raskrig, i Sovjet pågår Stalins utrensningar av oliktänkande. Utopierna ska bli verklighet med hjälp av teknik, medicin och arkitektur. Allt förefaller möjligt. Men Malmströms egen värld är på väg att rasa samman. Hans drömmar förvandlas steg för steg till mardrömmar. Flera decennier senare försöker hans dotter förstå vem hon är och var hon kommer ifrån. Hon har levt ett liv utan sammanhang, som den sista ledtråden i en meningslös gåta. I trädet...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Blommiga Barbro

2019-09-09

Betyg

Pendlar mellan en 2:a och en 4:a för mig. Fastän jag först hade svårt för att stora delar av boken är skriven i du-form, så tyckte jag först att det här var en mycket spännande och mörk thriller med mycket psykologiska undertoner och sorg från en väldig totalitär syn man hade på sjuka förr i tiden. Boken engagerar och är välskriven, men jag tycker personligen att den börjar tappa efter ungefär mittpartiet i boken och börjar spåra ur i handling där jag inte riktigt förstod vad det var författaren ville säga. Och slutet tråkade faktiskt ut mig en aning. Bra början men tappar på slutet, absolut läsvärd dock.
Slutbetyg, en 3:a!

Carina Karlsson

2015-08-03

Betyg

Mattias Hagberg är mästerlig på att bygga upp berättelser. Genom fyra olika personers perspektiv; dupersonen läkaren, jagpersonen den äldre funktionshindrade kvinnan, hanpersonen den samiske vaktmästaren och honpersonen den namnlösa fågelflickan bygger han skickligt upp sin historia kring en institution i Jämtland. Med rasbiologin och kriget som bakgrund låter han sjukt, friskt, ont, gott, myter, verklighet och vikten av både livshistoria och samhällshistoria samverka. Mycket intressant och tänkvärt.