Dödens ö: Drömmar från andra sidan

Larsson, Knut

| 2020

Flag from sv

2


 I en rad sagoskimrande serier och illustrationer får vi bland annat möta fiskaren och hans hustru, båda offer för den nyckfulle havsguden Triton. Vi vandrar genom Kusliga dalen där häxor, jättar och dvärgar ruvar och får följa med Forest Boy på hans tragiska äventyr. Allt inramat av berättelsen om mannen som anländer till Dödens ö i en kista och nedstiger till Underjordens antikvariat. Det har sagts att myter är kollektiva drömmar och att drömmar är privata myter. I Dödens ö får vi prov på några av Knut Larssons privata myter, inspirerade av folksagor och uråldrig mytologi. I vackra och gåtfulla bilder tar han med oss med till den andra sidan där allt är möjligt och allt kan hända. Knut Larsson (född 1972) är serietecknare och konstnär. Han debuterade i Galago 1996 och har sedan dess utkommit med sex serieböcker. 2014 debuterade Knut Larsson som regissör med kortfilmen Hypnagogia...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

S

Shazam.se

2020-09-09

Betyg

Åtta år efter sitt bidrag till Strindberg-jubiléet, inspirerad av pjäsfragmentet Toten-Insel och Böcklins berömda tavla fullbordar Knut Larsson resan i sitt privata drömlandskap med serieboken Dödens ö som består av nio korta surrealistiska och suggestiva korta serier, diverse skivomslag, affischer och målningar.

Dödens ö är den snyggaste serieboken jag läst under 2020, tack vare utsökt grafisk form och design av Jens Andersson, där Larssons mästerliga omslag, likt Böcklins förlaga, suger in en i mörkret. De tempelliknande byggnaderna är utbytta mot ett hålögt funkishotell och precis som Böcklin gjorde i sin tredje version av målningen så kan man skönja konstnärens initialer ovanför en av dörrarna.

Vad som väntar på andra sidan är en lösryckt men otroligt fascinerande resa där vi bland annat får möta en fiskarhustru som saknar sin man och istället får nattligt besök av självaste Triton; Forest Boys märkliga öden och äventyr; den kusliga dalen (som är en sjukt läskig berättelse); en saga om ondska och ond bråd död i Jakt och fiske; en märklig krigsdröm samt Larssons briljanta avslutning, Underjordens antikvariat, som både binder samman bokens början och slut och transporterar oss tillbaka till verkligheten.

Larsson blandar friskt med olika myter och sagor som till exempel grekisk mytologi, Rödluvan och Vargen, Snövit och de sju dvärgarna och även Alice i Underlandet och även den ursprungliga inspiratören dyker upp mot slutet, den här gången i form av Carl Eldhs märkliga staty Strindbergmonumentet (även kallat Titanen) som finns att beskåda i Tegnérlunden i Stockholm. De oftast ordlösa serierna följer visserligen drömmarnas logik men Larssons fulländade bildspråk och unika estetik gör resan till en oförglömlig njutning.