Darling : om Lilian Davies och Prins Bertil

Dahlgren, Helena

| 2024

London, 1943. Mitt under brinnande krig möter gruvarbetardottern Lilian Craig, född Davies, en man som ska komma att vända upp och ner på hela hennes liv. De gemensamma vännerna kallar honom ?Prince Bertil of Sweden?, men Lilian tror dem inte och svarar att i så fall är hon drottningen av Saba. Det blir början på en av vår tids mest slitstarka kärlekshistorier ? en berättelse om hopp och väntan, krig, plikter och svek. Om en outtröttlig och evig kärlek och om modet att stå emot normer och våga följa sitt hjärta, trots omvärldens förväntningar. ?Darling? är den första delen i romanserien Kunglig kärlek.

Lollos bokhörna

2024-11-16

Det här är första delen i romanserien ”Kunglig kärlek”. Och hurra vilken bok! Som jag älskade den här historien, kunde inte släppa den!

”Darling” är en otroligt fint skildrad berättelse om kärleken mellan Prins Bertil och hans Lillian. En kärlek mellan två människor som inte är tillåten och det tar ungefär 33 år innan de får tillåtelse att gifta sig.

Jag tycker om hur Helena berättar historien, hennes språk som är vackert och lätt att följa. Sidorna flyger fram och när boken är slut vill jag bara krama den. Helena har ett sätt att gestalta och beskriva som gör texten väldigt levande och berörande. Det är som att man är där, mitt i händelsernas centrum. Jag tycker även att Helena tar sig ann denna historia med respekt och hänsyn till både prins Bertil och prinsessan Lillian.

Det är både romantik och kärlek men berättelsen är även sorglig då de båda inte hade makten över sitt eget liv. De fick inte bestämma själva och gick miste om chansen att bilda en egen familj. Samtidigt är det en underbar bok om kärlek som är så stark att den övervinner allt

Det här är en fin och ömsint berättelse där fakta blandas med fiktion. Tyckte väldigt mycket om denna! Så mycket att den nog kommer få en för evigt plats i min bokhylla.

Kristina Carlsson

2024-09-02

En lättläst och småmysig roman som berättar historien om Prins Bertils och Prinsessan Liljans kärlekshistoria från det att de träffas i London under andra världskriget tills Liljan flyttar till Sverige och de flyttar in i Villa Solbacken i Stockholm. I början är det Liljan som berättar medan i
de sista kapitlen är det Bertil som berättar.
Prins Bertil fick offra mycket när hans storebror, vår kungs far, hastigt gick bort i en flygolycka. Bertil kunde inte gifta sig med en frånskild kvinna, de kunde inte skaffa barn och Liljan fick aldrig vara med på några officiella tillställningar förrän de äntligen kunde gifta sig 1976.