"Därför är jag republikan" kom ut första gången 1955 och i andra upplaga 1966. Här möter vi Vilhelm Moberg i absolut högform. Han är skarp i argumentationen, bitande vass i ironin och man slås av hur aktuell boken fortfarande är. Denna nyutgåva är också försedd med ett nytt förord av journalisten, författaren och republikanen Annette Kullenberg.
Det är rätt fantastiskt att en bok med 60 år på nacken, en bok om samhället i Sverige, fortfarande känns aktuell år 2018. Författaren, en utmärkt Vilhelm Moberg, hoppades att vi hade kommit längre tills nu, han förutspådde att av de 7 monarkier som 1955 fanns kvar i Europa skulle de alla ha gått i graven vid 1900-talets slut. Det blev en, Grekland, de andra sex (Sverige, Norge, Danmark, Nederländerna, Belgien och Storbritannien) lever vidare.
Han fasar över att kungen är en galjonsfigur, ett museiföremål på drift i världen. Att de steg som tas mot att kungafamiljen blir mer som undersåtarna egentligen gör att de blir ännu mer av överheten, vem som helst kan numera bli kunglig genom giftemål med rätt person (betänk att detta skrevs på Gustav VI Adolfs tid, innan vår nuvarande kung med barn gifte sig med enskild mans döttrar och söner). Att inom arvsmonarkin ”föreligger det inte någon som helst bestämmelse, som skulle kunna förhindra, att en imbecill person med kungligt blod i ådrorna blir statschef i Sverige”.
60 år senare och inget har hänt. Kungen är fortfarande ett museiföremål som visas upp för undersåtarna, har vi tur kan vi någon gång skymta honom. Begreppet kunglighet urvattnas och upphöjer vissa utvalda människor och rollen som statschef tillsätts i Sverige inte via kompetens.
Boken är saklig, konkret, väl underbyggd. Det är inte argument tagna ur luften, visst de kommer från författarens egen övertygelse, men alla argument i boken kan användas om och om igen, Vilhelm Moberg lägger fram sina argument på ett bra sätt.
Vilhelm Moberg fick inte se republiken Sverige under sin livstid. Jag hoppas att jag får det.