
Kjell Westö har i sina tidigare romaner och noveller stigit fram som en mästerlig skildrare av efterkrigstidens Helsingfors och dess framväxande förorter. I Där vi en gång gått är Helsingfors från förra sekelskiftet fram till 1940-talet navet kring vilket bokens personer kretsar. Det är en stad i oro, och med ständig växtvärk. Gaslyktorna byts ut mot elektriska, i takt med levnadsstandarden stiger behovet av underhållning och nöjen. Snart landstiger den första jazzorkestern från Amerika och trots att det är förbudstid hittas alltid en kanna te med stärkande innehåll. Men de hårda tiderna har lämnat sina spår i människorna. Inbördeskriget upphör inte 1918 utan pågår länge till, för en del tar det aldrig slut. Westös skildring av övergreppen under kriget och upprensningsaktionerna efteråt är både kuslig och upprörande. Där vi en gång gått är i sann mening en kollektivroman. I fokus...
Visa mer
Recensioner
Betyg
Detta var den tredje romanen av Kjell Westö som jag läst och återigen var det en fantastiskt bra roman. Historien utspelar sig i Helsingfors i början på 1900-talet och beskriver stadens utveckling och man får följa ett flertal olika personer och deras liv under framväxten av det moderna Helsingfors.
Betyg
Jag tycker mycket om Kjell Westös romaner, men det är dock lite mastigt att gripa sig an och börja med så tjocka böcker. Men åh,det var det värt! En helt underbar bok om Finland och dess historia, och vad ett inbördeskrig gör med människor. Suveränt att den slutar pres innan nästa krig, jag gick länge och undrade vad som skulle ske med människorna som jag så hade fäst mig vid.
2012-01-07
Betyg
En kollektivroman som ger kunskap om Finlands tillkomst och inte väjer för det svarta och svåra. Läs den här boken innan du besöker vårt östra grannland!