Där vi en gång gått

Westö, Kjell

| 2006

Flag from sv

112


Kjell Westö har i sina tidigare romaner och noveller stigit fram som en mästerlig skildrare av efterkrigstidens Helsingfors och dess framväxande förorter. I Där vi en gång gått är Helsingfors från förra sekelskiftet fram till 1940-talet navet kring vilket bokens personer kretsar. Det är en stad i oro, och med ständig växtvärk. Gaslyktorna byts ut mot elektriska, i takt med levnadsstandarden stiger behovet av underhållning och nöjen. Snart landstiger den första jazzorkestern från Amerika och trots att det är förbudstid hittas alltid en kanna te med stärkande innehåll. Men de hårda tiderna har lämnat sina spår i människorna. Inbördeskriget upphör inte 1918 utan pågår länge till, för en del tar det aldrig slut. Westös skildring av övergreppen under kriget och upprensningsaktionerna efteråt är både kuslig och upprörande. Där vi en gång gått är i sann mening en kollektivroman. I fokus...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

S

Safira Blom

2020-12-06

Betyg

Spännande skildring av livet i Helsingfors

K

Kerstin

2018-08-14

Betyg

Jag tycker mycket om Kjell Westös romaner, men det är dock lite mastigt att gripa sig an och börja med så tjocka böcker. Men åh,det var det värt! En helt underbar bok om Finland och dess historia, och vad ett inbördeskrig gör med människor. Suveränt att den slutar pres innan nästa krig, jag gick länge och undrade vad som skulle ske med människorna som jag så hade fäst mig vid.

E

Evert Nilsson

2012-01-07

Betyg

En kollektivroman som ger kunskap om Finlands tillkomst och inte väjer för det svarta och svåra. Läs den här boken innan du besöker vårt östra grannland!

Engelska Väninnan

2010-02-11

Betyg

Jag hänvisar till Yrsa Stenius? (Aftonbladet) utomordentliga recension och vill bara tillägga att boken också handlar om tidens gång och vad den gör med oss alla.

Lady Flanders

2009-06-19

Betyg

För mycket detaljer & paller, förmådde inte läsa vidare.