Damernas detektivbyrå

Utsedd till Bästa översatta deckare 2004 av Svenska Deckarakademin Möt Botswanas enda kvinnliga detektiv i en unik deckare som väckt uppmärksamhet över hela världen. Mma Ramotswe är inte en kvinna vem som helst. Hon är Botswanas första kvinnliga privatdetektiv, faktiskt Botswanas första detektiv över huvud taget. Precious Ramotswes metoder är en smula okonventionella, men med klokhet, sunt förnuft och fenomenal förmåga att få människor att öppna sig hjälper hon vanliga människor med deras bekymmer. Förlupna äkta män, försvunna barn, falska pappor och stulna bilar är problem som Mma Ramotswe löser. Samtidigt får läsaren en unik läsupplevelse, för Alexander McCall Smith har lyckats fånga en mycket speciell känsla. Damernas detektivbyrå ger en bild av ett Afrika vi aldrig mött tidigare; fyllt med stolthet och traditioner. "Botswanas Miss Marple" The New York...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

J

Josefin Wessman

2023-12-02

Betyg

Enkel, men underhållande

A

Anna Ericsson

2020-10-30

Betyg

Kul och härlig! Fick mig att börja dricka rooiboste.

Maylie Haim Poulsen

2020-04-28

Betyg

Feelgood bok helt klart! Har hela serien hemma.

M

Mimmi Leander

2020-03-28

Betyg

Mysig, lättsam och charmig

L

linda blanckert

2019-11-28

Betyg

Lättsam och underhållande. Spännande feel good.

Elisabeth Svensson

2019-01-28

Betyg

Mysig serie som man lätt fastnar i.

K

Kerstin

2019-01-06

Betyg

Trevlig
Levde inte upp till alla förväntningar

B

Bettan_bokprataren

2018-04-18

Betyg

Charmig feelgoodbok som ger mersmak.

E

Ewa H

2018-03-22

Betyg

Såg ett avsnitt på TV och blev lite avskräckt, minns inte riktigt varför. Nu tog jag ändå itu med denna serie, började tack och lov med den första. Och nu är jag nog fast och vill läsa fortsättningen! Så trevlig läsning får man leta efter. Denna finurliga dam charmar alla i boken och hon charmar även mig. Man läser med glädje hur galant hon löser knepiga fall och man gläds också åt hennes värme och hennes kärlek till Botswana. Det inspirerar till att läsa lite historia också.

Monika W

2017-08-23

Betyg

Jag vet inte hur många gånger jag har hört något om den här serien. Oftast bra saker, eller faktiskt nog bara bra saker. Ett problem med så här lite äldre böcker är att de första delarna i serien brukar vara svåra att få tag i så när jag hittade denna på bokrean 2013 högg jag som en kobra. Drygt fyra år tog det innan den smet upp på läslistan. Läs mer på min blogg

A

Acke Andersson

2017-08-06

Betyg

En allt igenom trevlig bok!

A

Anja Keränen

2017-06-24

Betyg

Bra

A

Anneli Kristensen

2017-02-17

Betyg

Om du behärskar engelska språket tillräckligt väl för att ta dig an en hel roman/deckare läs denna på originalspråket. Mma Ramotswe är en underbar karaktär med ett språk som avväpnar den mest aggressiva bov. TV-serien har fångat hennes färgstarka personlighet och den svenska översättningen är utmärkt även om det lokala i miljö och språk inte fångas fullt ut. En mycket underhållande bok i en ljuvlig serie där vi får följa Mma Ramotswes karriär och privatliv.

Betyg

Tyckte rent instinktivt att det kändes märkligt att en vit, till synes västerländsk, man skulle skriva en bok om en svart kvinna i Botswana. Efter att ha rådfrågat google fick jag reda på att Alexander McCall Smith föddes i Zimbabwe, vilket reder ut saker och ting någotsånär. Kanske är det bättre att jag läser om en svart kvinna som en vit man har skrivit om, än om inga botswanier alls, men jag ser ju allra helst att svarta kvinnor får skriva om sig själva och att det är de böckerna som får den främsta spridningen.

Jag har som sagt inte läst om Botswana tidigare, men efter att ha läst den här boken har jag förstått att landet har förskräcklig (rent vidrig) kvinnosyn, ganska korkade invånare och giftiga ormar. Det är nästan så att jag hoppas att författaren har hittat på och är fördomsfull själv. Boken var lättläst och väldigt lättsmält, utan egentliga faror, allvarliga deckarmysterier eller problem överhuvudtaget. Ganska mycket jaha nähe över läsupplevelsen, samtidigt som den ändå var underhållande och trevlig. Läste i samband med googlingen om att det finns ytterligare 14 böcker på svenska. Har dock svårt att inbringa någon form av sug efter att läsa alla dem.

Philip Stenström

2017-01-04

Betyg

Botswanas motsvarighet till Sherlock Holmes är en kvinna vid namn Mma Ramotswe. Boken både charmerar och briljerar på samma gång som den drar in läsaren i ett spännande tempo utöver det vanliga. Varje sida är en lycka att läsa och man kan aldrig få nog av de mest märkliga detektivfall som radas upp i kapitel efter kapitel.

N

Nettan J

2016-12-25

Betyg

En rolig spännande bok.

H

Harriet Klarin

2015-10-05

Betyg

Första boken av många förunderligt roliga, trevliga och småspännande böcker om de charmiga damerna.

Evelyn Falk Möller

2015-09-24

Betyg

Härliga mustiga former, dofter och färger stiger upp ur minnets dunkla djup. Och en kvinna med mycket skinn på näsan.

H

Helena Reinedahl

2015-05-06

Betyg

Inte min tekopp.

Maritha .

2014-03-12

Betyg

Rakt och enkelt språk utan de klyschor man ofta hittar i mer traditionella deckare. Gillar osentimentaliteten och humorn.

I

ida during

2014-03-09

Betyg

måste läsas om, läste den när jag var liten.
har dock starka minnen av att den är så myyyysig så.
(resebok)

Blommiga Barbro

2014-01-10

Betyg

Väldigt överreklamerad bok, däremot är det en fröjd att lyssna på Babben Larsson som uppläsare. Men jag tror inte att jag kommer att läsa/lyssna på fler böcker i serien!

Monica Magnusson

2013-11-09

Betyg

Kanske var jag inte på humör när jag försökte läsa boken. Men jag tyckte den va långtråkig och hände ingenting. Vill gärna tycka om den eftersom så många älskar denna bok. Får ge den ett nytt försök en annan gång. Orkade inte läsa klart den. Var för seg och tråkig.

A

Anna Lindgren

2013-09-04

Betyg

Rekommenderas inte om du gillar spänning!

Mimmi Thorneus

2013-08-29

Betyg

Mysig läsning, men inte mycket mer än så. Seg och tråkig.

Emma

2012-12-23

Betyg

Mma Ramotswe gifter sig ung med en vidrig man och efter sitt tragiska äktenskap så lever hon ensam och tar hand om sin far i fjorton år. När hon sedan ärver pengar bestämmer hon sig för att starta en detektivbyrå trots att hon får frågan om kvinnor verkligen kan vara detektiver. Mma Ramotswe förklarar att det är kvinnor som ser vad som händer. Berättelsen är inte särskild känslosam vilket är lite tråkigt, men också precis det som är bokens charm. Mma Precious Ramotswe tar inte saker så allvarligt och har en härlig kvinnlig styrka och beslutsamhet. En väldigt mysig annorlunda deckare om en mängd små mysterier i Afrika.

Thommy Stenström

2012-10-14

Betyg

En mycket trevlig historia om den underbara detektiven och hennes härliga sekreterare.
Rekommenderas starkt om du är ute efter mysig stund i höst mörkret.

Betyg

Underbar och annorlunda då när den kom. En varm känsla. Men jag orkade inte läsa några uppföljare, det händer helt enkelt för lite, jag blir uttråkad.

E

Eva Jämting Lundh

2012-07-05

Betyg

En annan typ av kriminalroman. Inte våldsam, inte händelserik, alldeles lagom.

E

Eva Jämting Lundh

2012-07-04

Betyg

Trevlig småputtra författare.

L

Lina Josefsson

2012-06-29

Betyg

Minns att den var sådär småmysig och putlustig, gillar inte småmysiga och putslustiga böcker.

Linda Åslund

2012-06-12

Betyg

Oj, jag blev riktigt förtjust i den här!

L

Linda Jönsson

2012-05-31

Betyg

Jag drömmer mig alltid bort till Afrika när jag läser om Mma Ramotswe. Böckerna jagar bort det mörka tunga molnen och jag blir alltid lite gladare.

E

Emma Gustafsson

2012-02-23

Betyg

Spänning genom hela boken! :)

Liam Olsson

2011-12-25

Betyg

Den mysigaste detektiven nånsin! Får mig att längta efter bohemiskt Afrika.

Maria Lindén

2011-11-27

Betyg

Jag tyckte det här var en lättsam härlig bok. Inget mästerverk kanske som man trott genom andras kommentarer, men jag mådde väl när jag läste boken. Har en kompis som är född i Botswana och hon pratar alltid så varmt om landet så det var kul att läsa om det nu också. Fick samma känsla av boken som när jag yssnar på min kompis.

A

Anna Nyman

2011-09-07

Betyg

Trivsam. Blir dock lite nyfiken på författarens relation till Botswana och hur pålitlig skildringen av det samhället är.

Britta Persson

2011-08-09

Betyg

Tråkig, ointressant och verkar som att den är skriven för en 10-åring och inte en bok för vuxna!

Mattias Renström

2011-08-01

Betyg

En trevlig historia som lunkar på i maklig takt utan någon tanke på att ändra tempo...

Betyg

Rolig, lättläst och med nya perspektiv!

K

Karin Berglin

2011-06-27

Betyg

feel-good bok

E

Eva Furuholm

2011-06-21

Betyg

Gillar böckerna i denna serie. De förmedlar värme, humor, lugn, tankar om hur vi lever och vad som ger livet kvalite´.

S

Sofie Petersson

2011-05-13

Betyg

Läste Damernas detektivbyrå för några år sedan och blev nyligen sugen på att ta upp serien igen, men valde att lyssna på den som ljudbok med Babben Larsson som uppläsare. Hon passade bra i rollen som den kvinnliga detektiven Mma Ramotswe. Det är lätt att tycka om Mma Ramotswe som löser fall tack vare sitt knivskarpa förnuft - gärna i samband med en kopp roiboste. Böckernas succe har säkerligen mer att göra med att de utspelar sig i "exotiska" Botswana och inte i Europa eller USA- än att de är exceptionellt välskrivna. De är trivsamma men lämnar inga direkta avtryck. Som godis för stunden. Tänker dock inte överge Mma Ramotswe, det blir till att lyssna på nästa bok i serien.

Anette Marcusson

2011-03-15

Betyg

bra

E

Eva Svensson

2011-02-15

Betyg

Gillar hans böcker.

Anna-Karin L

2011-01-19

Betyg

Trevlig läsupplevelse

Betyg

Behöver man varva ner är denna bok perfekt. Egentligen ganska tråkig o det händer inte mycket, just därför bra streshanterare!

S

Sofia Hansen

2010-08-11

Betyg

Rolig och annorlunda deckare, skriven med glimten i ögat. Måste säga att jag verkligen tyckte om den här boken - och kan knappt vänta tills jag lånar nästa bok i serien om Botswanas första kvinnliga detektiv!

Amanda Köhlmark

2010-08-01

Betyg

Lättläst och charmig, inget underverk men trevlig läsning. Bra när man vill varva en tung bok med något lättare, ska börja på nästa del nu. (Blir alltid sugen på rooibos te när jag läser den här boken!)

Helena Nilsson

2010-07-31

Betyg

En trevlig bekantskap.