Damernas detektivbyr

Utsedd till Bsta versatta deckare 2004 av Svenska Deckarakademin Mt Botswanas enda kvinnliga detektiv i en unik deckare som vckt uppmrksamhet ver hela vrlden. Mma Ramotswe r inte en kvinna vem som helst. Hon r Botswanas frsta kvinnliga privatdetektiv, faktiskt Botswanas frsta detektiv ver huvud taget. Precious Ramotswes metoder r en smula okonventionella, men med klokhet, sunt frnuft och fenomenal frmga att f mnniskor att ppna sig hjlper hon vanliga mnniskor med deras bekymmer. Frlupna kta mn, frsvunna barn, falska pappor och stulna bilar r problem som Mma Ramotswe lser. Samtidigt fr lsaren en unik lsupplevelse, fr Alexander McCall Smith har lyckats fnga en mycket speciell knsla. Damernas detektivbyr ger en bild av ett Afrika vi aldrig mtt tidigare; fyllt med stolthet och traditioner. "Botswanas Miss Marple" The New York...

Josefin Wessman

2023-12-02

Enkel, men underhllande

Anna Ericsson

2020-10-30

Kul och hrlig! Fick mig att brja dricka rooiboste.

Maylie Haim Poulsen

2020-04-28

Feelgood bok helt klart! Har hela serien hemma.

Mimmi Leander

2020-03-28

Mysig, lttsam och charmig

linda blanckert

2019-11-28

Lttsam och underhllande. Spnnande feel good.

Elisabeth Svensson

2019-01-28

Mysig serie som man ltt fastnar i.

K

Kerstin

2019-01-06

Trevlig
Levde inte upp till alla frvntningar

B

Bettan_bokprataren

2018-04-18

Charmig feelgoodbok som ger mersmak.

Ewa H

2018-03-22

Sg ett avsnitt p TV och blev lite avskrckt, minns inte riktigt varfr. Nu tog jag nd itu med denna serie, brjade tack och lov med den frsta. Och nu r jag nog fast och vill lsa fortsttningen! S trevlig lsning fr man leta efter. Denna finurliga dam charmar alla i boken och hon charmar ven mig. Man lser med gldje hur galant hon lser knepiga fall och man glds ocks t hennes vrme och hennes krlek till Botswana. Det inspirerar till att lsa lite historia ocks.

Monika W

2017-08-23

Jag vet inte hur mnga gnger jag har hrt ngot om den hr serien. Oftast bra saker, eller faktiskt nog bara bra saker. Ett problem med s hr lite ldre bcker r att de frsta delarna i serien brukar vara svra att f tag i s nr jag hittade denna p bokrean 2013 hgg jag som en kobra. Drygt fyra r tog det innan den smet upp p lslistan. Ls mer p min blogg

Acke Andersson

2017-08-06

En allt igenom trevlig bok!

Anja Kernen

2017-06-24

Bra

Anneli Kristensen

2017-02-17

Om du behrskar engelska sprket tillrckligt vl fr att ta dig an en hel roman/deckare ls denna p originalsprket. Mma Ramotswe r en underbar karaktr med ett sprk som avvpnar den mest aggressiva bov. TV-serien har fngat hennes frgstarka personlighet och den svenska versttningen r utmrkt ven om det lokala i milj och sprk inte fngas fullt ut. En mycket underhllande bok i en ljuvlig serie dr vi fr flja Mma Ramotswes karrir och privatliv.

Amanda - Lsbulle

2017-01-17

Tyckte rent instinktivt att det kndes mrkligt att en vit, till synes vsterlndsk, man skulle skriva en bok om en svart kvinna i Botswana. Efter att ha rdfrgat google fick jag reda p att Alexander McCall Smith fddes i Zimbabwe, vilket reder ut saker och ting ngotsnr. Kanske r det bttre att jag lser om en svart kvinna som en vit man har skrivit om, n om inga botswanier alls, men jag ser ju allra helst att svarta kvinnor fr skriva om sig sjlva och att det r de bckerna som fr den frmsta spridningen.

Jag har som sagt inte lst om Botswana tidigare, men efter att ha lst den hr boken har jag frsttt att landet har frskrcklig (rent vidrig) kvinnosyn, ganska korkade invnare och giftiga ormar. Det r nstan s att jag hoppas att frfattaren har hittat p och r frdomsfull sjlv. Boken var lttlst och vldigt lttsmlt, utan egentliga faror, allvarliga deckarmysterier eller problem verhuvudtaget. Ganska mycket jaha nhe ver lsupplevelsen, samtidigt som den nd var underhllande och trevlig. Lste i samband med googlingen om att det finns ytterligare 14 bcker p svenska. Har dock svrt att inbringa ngon form av sug efter att lsa alla dem.

Philip Stenstrm

2017-01-04

Botswanas motsvarighet till Sherlock Holmes r en kvinna vid namn Mma Ramotswe. Boken bde charmerar och briljerar p samma gng som den drar in lsaren i ett spnnande tempo utver det vanliga. Varje sida r en lycka att lsa och man kan aldrig f nog av de mest mrkliga detektivfall som radas upp i kapitel efter kapitel.

N

Nettan J

2016-12-25

En rolig spnnande bok.

H

Harriet Klarin

2015-10-05

Frsta boken av mnga frunderligt roliga, trevliga och smspnnande bcker om de charmiga damerna.

Evelyn Falk Mller

2015-09-24

Hrliga mustiga former, dofter och frger stiger upp ur minnets dunkla djup. Och en kvinna med mycket skinn p nsan.

H

Helena Reinedahl

2015-05-06

Inte min tekopp.

Maritha .

2014-03-12

Rakt och enkelt sprk utan de klyschor man ofta hittar i mer traditionella deckare. Gillar osentimentaliteten och humorn.

I

ida during

2014-03-09

mste lsas om, lste den nr jag var liten.
har dock starka minnen av att den r s myyyysig s.
(resebok)

Blommiga Barbro

2014-01-10

Vldigt verreklamerad bok, dremot r det en frjd att lyssna p Babben Larsson som upplsare. Men jag tror inte att jag kommer att lsa/lyssna p fler bcker i serien!

Monica Magnusson

2013-11-09

Kanske var jag inte p humr nr jag frskte lsa boken. Men jag tyckte den va lngtrkig och hnde ingenting. Vill grna tycka om den eftersom s mnga lskar denna bok. Fr ge den ett nytt frsk en annan gng. Orkade inte lsa klart den. Var fr seg och trkig.

Anna Lindgren

2013-09-04

Rekommenderas inte om du gillar spnning!

Mimmi Thorneus

2013-08-29

Mysig lsning, men inte mycket mer n s. Seg och trkig.

Emma

2012-12-23

Mma Ramotswe gifter sig ung med en vidrig man och efter sitt tragiska ktenskap s lever hon ensam och tar hand om sin far i fjorton r. Nr hon sedan rver pengar bestmmer hon sig fr att starta en detektivbyr trots att hon fr frgan om kvinnor verkligen kan vara detektiver. Mma Ramotswe frklarar att det r kvinnor som ser vad som hnder. Berttelsen r inte srskild knslosam vilket r lite trkigt, men ocks precis det som r bokens charm. Mma Precious Ramotswe tar inte saker s allvarligt och har en hrlig kvinnlig styrka och beslutsamhet. En vldigt mysig annorlunda deckare om en mngd sm mysterier i Afrika.

Thommy Stenstrm

2012-10-14

En mycket trevlig historia om den underbara detektiven och hennes hrliga sekreterare.
Rekommenderas starkt om du r ute efter mysig stund i hst mrkret.

Underbar och annorlunda d nr den kom. En varm knsla. Men jag orkade inte lsa ngra uppfljare, det hnder helt enkelt fr lite, jag blir uttrkad.

Eva Jmting Lundh

2012-07-05

En annan typ av kriminalroman. Inte vldsam, inte hndelserik, alldeles lagom.

Eva Jmting Lundh

2012-07-04

Trevlig smputtra frfattare.

Lina Josefsson

2012-06-29

Minns att den var sdr smmysig och putlustig, gillar inte smmysiga och putslustiga bcker.

Linda slund

2012-06-12

Oj, jag blev riktigt frtjust i den hr!

Linda Jnsson

2012-05-31

Jag drmmer mig alltid bort till Afrika nr jag lser om Mma Ramotswe. Bckerna jagar bort det mrka tunga molnen och jag blir alltid lite gladare.

Emma Gustafsson

2012-02-23

Spnning genom hela boken! :)

Liam Olsson

2011-12-25

Den mysigaste detektiven nnsin! Fr mig att lngta efter bohemiskt Afrika.

Maria Lindn

2011-11-27

Jag tyckte det hr var en lttsam hrlig bok. Inget msterverk kanske som man trott genom andras kommentarer, men jag mdde vl nr jag lste boken. Har en kompis som r fdd i Botswana och hon pratar alltid s varmt om landet s det var kul att lsa om det nu ocks. Fick samma knsla av boken som nr jag yssnar p min kompis.

Anna Nyman

2011-09-07

Trivsam. Blir dock lite nyfiken p frfattarens relation till Botswana och hur plitlig skildringen av det samhllet r.

Britta Persson

2011-08-09

Trkig, ointressant och verkar som att den r skriven fr en 10-ring och inte en bok fr vuxna!

Mattias Renstrm

2011-08-01

En trevlig historia som lunkar p i maklig takt utan ngon tanke p att ndra tempo...

Rolig, lttlst och med nya perspektiv!

K

Karin Berglin

2011-06-27

feel-good bok

Eva Furuholm

2011-06-21

Gillar bckerna i denna serie. De frmedlar vrme, humor, lugn, tankar om hur vi lever och vad som ger livet kvalite.

S

Sofie Petersson

2011-05-13

Lste Damernas detektivbyr fr ngra r sedan och blev nyligen sugen p att ta upp serien igen, men valde att lyssna p den som ljudbok med Babben Larsson som upplsare. Hon passade bra i rollen som den kvinnliga detektiven Mma Ramotswe. Det r ltt att tycka om Mma Ramotswe som lser fall tack vare sitt knivskarpa frnuft - grna i samband med en kopp roiboste. Bckernas succe har skerligen mer att gra med att de utspelar sig i "exotiska" Botswana och inte i Europa eller USA- n att de r exceptionellt vlskrivna. De r trivsamma men lmnar inga direkta avtryck. Som godis fr stunden. Tnker dock inte verge Mma Ramotswe, det blir till att lyssna p nsta bok i serien.

Anette Marcusson

Gillar hans bcker.

Anna-Karin L

2011-01-19

Trevlig lsupplevelse

Behver man varva ner r denna bok perfekt. Egentligen ganska trkig o det hnder inte mycket, just drfr bra streshanterare!

S

Sofia Hansen

2010-08-11

Rolig och annorlunda deckare, skriven med glimten i gat. Mste sga att jag verkligen tyckte om den hr boken - och kan knappt vnta tills jag lnar nsta bok i serien om Botswanas frsta kvinnliga detektiv!

Amanda Khlmark

2010-08-01

Lttlst och charmig, inget underverk men trevlig lsning. Bra nr man vill varva en tung bok med ngot lttare, ska brja p nsta del nu. (Blir alltid sugen p rooibos te nr jag lser den hr boken!)

Helena Nilsson

2010-07-31