Tänk att du en dag får en dagbok av din dotter. Hon är drygt tjugo år gammal och nyfiken på hur det egentligen är att vara femtio. Du lovar att du ska skriva, åtminstone någon gång i veckan. Men vad finns det egentligen att skriva om? Hur spännande kan det vara att följa en femtioårig kvinnas liv i Göteborg? Det blir mot alla odds ett fullspäckat år - som innefattar både livsbejakande vinkvällar i Göteborg och meditationsläger på Österlen. Klimakterievallningar och läkarjobb på Sahlgrenska. En trygg sambo och en tjugo år yngre (skitsnygg) AT-läkare. Och så var det det där med relationen till mamma och syrran ? Det är inte helt okomplicerat att vara mitt i livet. Dagboken jag aldrig skrev är en humoristisk, varm och äkta bladvändare - en medelålders Bridget Jones nedsläppt mitt bland Göteborgs spårvagnar.
När vi åker på vårt årliga besök i Göteborg så tar jag alltid med mig en bok som utspelar sig där. Dagboken jag aldrig skrev hade jag som backup-plan, om utifall att jag skulle behöva ytterligare en. Många av de bokbloggare jag följer hade läst och gillat så jag var väldigt nyfiken på den. Tack och lov så behövde jag en bok till och fick läst den på plats.
När jag börjar läsa så kan jag inte låta bli att skratta. Den börjar nämligen på Mr Cake, som jag besökte bara dagen innan. Det är inte den enda plats som förekommer i boken och jag njuter med varenda cell i min kropp av att vandra runt i Göteborg tillsammans med denna namnlösa (nästan) 50-åriga kvinna. Jag känner till i stort sett alla platser och gator. I vissa fall så har jag precis varit på samma ställe.
Dagboken jag aldrig skrev är upplyftande fri från de klyschor som brukar finnas i feelgood. Det är knappt så att jag vill beskriva den som det, även om den får mig att må bra. Den är mer en levnadsbeskrivning av en (nästan) 50-årig kvinnas liv under ett alldeles vanligt år. Det här är helt klart en författare jag ska hålla ögonen på.
OBS! Detta är en kraftigt förkortad text. Hela finns på min blogg https://bokslut.blogspot.com/2021/07/dagboken-jag-aldrig-skrev-av-jessika.html
”Dagboken jag aldrig skrev” är en underhållande bok. Jag började läsa och fattade genast tycke för karaktärerna och Göteborsmiljöerna. Det går en varm ton genom hela boken och vi får som läsare följa med i både med- och motgång. Gillar huvudkaraktären då hon är både kaxig och osäker på samma gång, i en salig blandning. Men hon verkar inte heller bry sig om vad andra tycker vilket är befriande.
Boken är en bladvändare med kärlek, värme och vänskap. ”Dagboken jag aldrig skrev” bjuder på ett härligt vardagsliv med stråk av lite svärta med förbjudna tankar och jobbiga relationer.
Jag gillade den här boken skarpt! Skulle gärna läsa mer om karaktärerna, vill veta mer!
Betyg: 3,5 av 5 - 📚 - Jag läser ju mest deckare och thrillers, och i andra hand romaner. Men ibland så kan jag sticka emellan med en feelgood. Och den här tyckte jag om, den var lättsam och humoristisk. Handlar om ett år i en kvinnas liv, som är i femtioårsåldern och bor i Göteborg. Lyssnade till största delen på den, och den var mycket bra inläst av Klara Zimmergren. Kan rekommenderas.
2021-02-02
Boken handlar om en kvinna som ska fylla 50 år och hon arbetar som läkare. Hennes dotter Viktoria vill veta mer om sin mammas liv och hur det är att vara 50 år så hon ger sin mamma en dagbok och ber henne skriva i den. Hon tar tveksamt emot den och funderar på vad hon ska skriva....Hur det är på jobbet? När det kommer en ung snygg AT-läkare, livet med sin sambo, sexlivet, bonusbarn, sina klimakteriebesvär....
Jag älskade verkligen denna bok. Den känns så klockren på många sätt och jag kan verkligen känna igen mig i många delar då jag själv är i samma ålder. Det är mycket humor och jag skrattade högt många gånger men det finns även inslag av allvar i botten. Boken är lättläst och underhållande och enligt mig helt underbar.