Dagbok

Lagerlöf, Selma

| 1997

Flag from sv

7036


Dagbok för Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf kom ut första gången 1932, och utspelar sig under ett antal veckor då Selma Lagerlöf i tonåren besökte sin morbror och moster i Stockholm. Dagbok är den sista delen i hennes så kallade Mårbackasvit; tre självbiografiska böcker som alla består av korta berättelser med utgångspunkt i barndomshemmet i Värmland. Någon självbekännare möter man minst av allt på Mårbackavolymernas sidor. Selma Lagerlöfs osentimentala syn på sig själv lyser igenom i alla tre böckerna. Hon är över huvud taget inte särskilt intresserad av sitt eget jag kan man tycka, utan återberättar lika gärna någon av alla de sällsamma historier som hon fått höra som barn och som ofta går igen i hennes romaner. Herrgården Mårbacka ägdes av Selma Lagerlöfs släkt under flera generationer, men i mitten av 1880-talet blev man tvungen att sälja av ekonomiska skäl. Tack vare sina framgångar lyckades...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Cindy Kempe

2021-03-11

Betyg

Förvånansvärt medryckande med tanke på berättelsens längd. En mysig och fin historia med lagom portion humor.

M

Mikaela Metafor

2020-10-21

Betyg

En fin berättelse från början av 1900-talet i det gamla Sverige. Tycker verkligen Selma Lagerlöf fångar känslan i så mycket. Tyckte om att få uppleva hur det kunde vara då.

M

Mats Sigfridsson

2020-09-14

Betyg

Intressant historia om utvandringen till Jerusalem. Om människors tro och galenskap.Sakligt om villkoren för "utvandrarna" till Jerusalem. Som alltifd i Lagerlöfs berättelser är det fina miljö och människoskildringar.Klart intressant på galmmelsvenska.

Hanna Melin

2020-05-02

Betyg

En förvånansvärt kontemporär historia om psykisk ohälsa. Börjar bra med gulliga kapitel om hur dottern gör olika saker som liten. Flippar mer eller mindre ut i en nervös klagosång som ändå är ganska fascinerande och mörk. Avskydde uppläsaren innerligt. Och formuleringen ”den lilla flickan från skrolycka” har etsat sig fast i min hjärna som en jävla böld. Om nån har pdf:en - gör en ”find”-sökning på begreppet och fasa. Upprepningarnas moder Lagerlöf.

K

Katrin Lindh

2019-11-22

Betyg

M

Mattias Sjögren

2019-10-01

Betyg

Malin R

2019-09-23

Betyg

Selma Lagerlöfs "Kejsarn av Portugallien" var en av våra bokcirkelböcker i somras. Det är en historia om kärlek och förtröstan. Om att inte kunna tro något ont om den man älskar. Och att leva i sin egen lilla galna värld. Jan i Skrolycka ville egentligen inte gifta sig, men det är bra att dela dagsverket med någon. Han ville heller inte ha barn, men när den nyfödda dottern läggs i hans famn blir han förälskad. Detta vackra hjärtegoda lilla knyte stjäl hans hjärta. Och när hon som ung kvinna flyttar till Stockholm för att tjäna pengar så föräldrarna kan behålla sitt hus kan han inte tro på det som senare viskas om henne. ***
Det här är en tänkvärd historia och man lider med Jan. Samtidigt som man vill ruska om honom. Och krama om honom.

Anna Hedenstedt

2019-09-01

Betyg

Läste aldrig ut, dels pga stress att hinna med Anna Karenina före bokklubbdeadlinen, dels pga att det i min smak var lite FÖR känslosamt på ett helt otrovärdigt sätt.

M

Mathias Thormann

2019-04-24

Betyg

Tragiskt historia av en gamla man som sörjer sin dotter och hamnar i vansinne och sin egen värld.

M

Maja

2018-09-16

Betyg

Kärleken den galna.

Helena R

2018-08-31

Betyg

Vilken episk berättelse! ”En underbar resa” beskriver verkligen de äventyr som Akka från Kebnekaise tar med Nils Holgersson, och oss läsare, på.

Upplägget är enkelt. Skånepågen Nils förvandlas i bokens början till en tomte, som förutom att han är liten även kan kommunicera med djur. I ett försök att rädda en tamgås från att fly hamnar Nils och tamgåsen i sällskap med vildgäss, som ska upp till sina häckningsmarker i Lappland. För att komma från Skåne till Lappland och tillbaka flyger flocken över hela Sverige, träffar djur och människor som berättar för Nils om sitt landskap.

Beskrivningar av geografin och djurlivet, blandas med sagor från folktro och återkommande karaktärer som dyker upp på ett eller annat sätt genom den långa resan. Det är ett väldigt smart grepp att ta för att lösa uppdraget att skriva en läsebok i geografin och hur idén kom till Selma Lagerlöf får vi även läsa i boken. Boken är fylld med information och lång, vilket gjorde att det tog mig relativt lång tid att ta mig igenom den, men samtidigt hände mycket och varje del skilde sig åt, vilket gav en varierad läsning.

Skriven som en aktuell bok, nu utgör en väldigt fint tidsdokument över livet i Sverige vid sekelskiftet mellan 18- och 1900-talen.

Gullis lästips

2018-08-06

Betyg

För ca 110 år sedan, utkom "Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige" för första gången. Under åren har den lästs av miljontals svenska skolbarn och översatts till ett sextiotal språk.
Men tiden har gått hårt åt den en gång så spännande berättelsen. Mycket har blivit omodernt och många av dagens barn förstår helt enkelt inte vad det står i boken. Nu har den klassiska berättelsen glädjande blivit återberättad med ett lättare språk som på så sätt kan locka dagens barn till att lära sig mer om hur det kunde vara att leva förr i Sverige och samtidigt får barnen på ett lekfullt sätt lära sig mer om Sveriges geografi. Boken är även fylld med helt underbara bilder som fyller bokens alla sidor.Berättelsen har varit omtyckt av människor i alla åldrar ända sedan boken skrevs – och är så än idag.

Nils Holgersson är ett härligt äventyr där fakta och fantasi blandas friskt och på ett lekfullt sätt får  barnen lära sig mer om Sveriges geografi.

Detta är en riktigt bra berättelse som kan användas som högläsningsbok i lågstadiet när man har geografi arbete om Sverige.Lovisa Ståtenhag

2018-02-21

Betyg

En spännande historia om hur ett dalfolk utvandrade till Jerusalem under 1800-talet. En unik händelse på den tiden då boken utspelas, men ändå inte en helt omöjlig historia då idén är hämtad från den verkliga händelsen då bönder ifrån Nås socken i Dalarna utvandrade till Jerusalem på 1890-talet, vilket gör innehållet desto intressantare! Ytterst välgenomtänkt historia, intet onödigt innehåll någonstans, allt fyllde ett syfte och inget lämnades ouppklarat på sista sidan. Bra personporträtt, spännande relationsskildringar, intressanta bearbetningar av synd, skuld, arv, släktskap, övernaturlighet och tro, vackert språk och så fint ihopknutet på slutet. Tillfredsställande! Boken handlar bland annat om att göra rätt det som gjorts orätt, men inte nödvändigtvis på det sätt som vi människor först tänker oss, utan med en tankeväckande twist. Herrens och kärlekens vägar äro outgrundliga!

En historia väl värd sina hyllningar!

J

John C

2017-12-07

Betyg

Den försupne prästen Gösta Berling räddas av majorskan på Ekeby och blir en av kavaljererna där. Att kalla den för saga är kanske lite missvisande då det snarare rör sig om ett antal kortare historier som binds ihop. Ibland känns det som en något splittrad bok men den är bra berättad. Och språket är vackert!

elinore järlehag

2017-07-25

Betyg

Får feeling av en svensk version på Don Quijote. Mycket bra bok med delaljer om en svunnen tid

A

Alva Brogren

2017-02-16

Betyg

Teresia Kjellgren

2015-11-23

Betyg

En verklig klassiker. Även om den beskriver en svunnen tid känns den modern. Vilket språk! Man behöver ge den tid och koncentration men gör man det så har man en fantastisk läsupplevelse framför sig.

I

Inger Jonsson

2015-11-17

Betyg

En fantastisk berättelse. Känns som en blndning mellan dikt och verklighet. Selma Lagerlöf var en stor sagoberätterska och det framskymtar här och där.

Sanna

2015-10-11

Betyg

Jag har verkligen insett nu att jag är inte personen som ska läsa gamla eller klassiska böcker. Vi fick i uppgift i svenskan att läsa den här boken och det har varit trögt pga tråkig. Den var inte alls bra eller händelserik. Miljön var tråkigt liksom Sverige 1914... Låter det intressant, nej.

Mylar .

2015-09-20

Betyg

Mycket intressant skildring av samtida syn på psykisk sjukdom. Där andra beskriver yta och glättighet bland högreståndsmänniskor går Lagerlöf in på djupet och ägnar sig åt det som är på riktigt.

L

Ludvig Sundqvist

2015-09-03

Betyg

Bok 1 var bättre eftersom den hade mer närgående personporträtt, bok två tråkigare eftersom den var mer allmänt beskrivande.

Ingeborg Amnéus

2015-07-31

Betyg

Många stora känslor och dramatiska händelser, som dock beskrivs mycket enkelt, gillar verkligen det. Inte min Lagerlöf-favorit dock, även om den är imponerande.

J

Johan Arvidsson

2015-07-11

Betyg

Fin gammaldags klassiker av Selma. Historien är överraskade smart och uttänkt och slutet är underbart vackert. Trots det behöver de kanske någon extra nerv för att vara en femma. Stark, stark fyra ändå!

Camilla Carlsson

2015-06-18

Betyg

Ännu ett praktexemplar av Lagerlöf

Camilla Carlsson

2015-06-18

Betyg

Lagerlöfs förmåga att bara med hjälp av några få ord få beskrivet så mycket mer. En klassiker.

L

Lilian Lidforss

2015-05-08

Betyg

Väldigt bra och välförfattad klassiker!/Lilian

Emma

2015-02-01

Betyg

Det här var lite av en besvikelse... Jag tyckte om början av boken hur den skildrar Sverige för länge sedan, människorna och vardagen. Sedan när de reser till Jerusalem blev den bara allmänt långtråkig.

SteffySivA .

2014-09-25

Betyg

Fin och udda. Lämnade mig däremot inga bestående känslor.

I

Inger Jonsson

2014-08-24

Betyg

En fantastisk bok med blandning av verklighet och saga. Selma Lagerlöf var en stor berättare!!

Mylar .

2014-08-18

Betyg

Läsningen är en fröjd för ögat och underhållningsvärdet är stort. För den nyfikne blir dock anekdotformatet något frustrerande då många frågor blir hängande i luften. Jag tror att ju mer Selma Lagerlöf man läst och ju mer man känner till om hennes liv, desto mer intressant blir boken.

Marc Moore

2014-06-11

Betyg

Ev intressant som ett tidsdokument men historien tillförde mig ringa....

Ursula Stålhandske

2014-04-25

Betyg

Kvalitet, men ...

Fängslande läsning med härligt språk. Trots detta, väldigt upp och ned i min bedömning av boken. Som några tidigare har skrivit är den tidvis tungläst, för att i en stund senare fängsla och beröra. Därför rekommenderar jag den varmt ändå. Den kräver dock koncentration och fokus som den är väl värd.

D

David H

2014-04-18

Betyg

Verklig klassiker som jag är glad att ha tagit mig an. Läste som ljudbok vilket var bra. Fantastiskt språk och ett mustigt porträtt av 1820-talets Värmland. Intelligent och humoristiskt berättande.

Linda Abramsson

2013-11-13

Betyg

Lyssnade på den som ljudbok.Fantastiskt språk och bra berättelse, men emellanåt alldeles för långa och tråkiga utsvävningar som gör att man nästan slutade lyssna. När den kom tillbaka till själva berättelsen om Gösta Berling och folket omkring honom så grep den tag igen. Så betyget är 3,5

R

rojo Z

2013-09-16

Betyg

En härlig berättelse från en svunnen tid. Selma Lagerlöf var en strålande författare. Lyssnat på ljudbok uppläst av Per Myrberg. Mycket bra uppläst!

Sofia S

2013-09-11

Betyg

Fantastisk historia. Härligt språk. Mycket modernare än jag trodde.

Ulla Englund

2013-07-19

Betyg

Detta är det bästa av Selma Lagerlöf som jag läst. Får se till att även läsa de båda andra böckerna som ingår i Mårbacka-sviten.

Pia Stendahl

2013-05-21

Betyg

jag tycker om alla de böcker jag läst av Selma Lagerlöf och så är även fallet med "En herrgårdssägen".

Det är en vackert berättad bok som handlar om relationer mellan människor som till en början tycks vara så helt olika. Den handlar om fördomarna som finns mot de som anses vara annorlunda och hur dessa fördomar kommer till skam om man bara vågar närma sig de som skiljer sig från en själv.

Lagerlöf är en duktig miljö- och karaktärskildrare och språket är vackert och sirligt. Men hennes största styrka är nog ändå att förmedla de känslor som karaktärerna möter. Hur stark kärleken kan vara och hur kärleken och förälskelsen helt kan trotsa rim och reson.

www.bokbrus.se finns fler ljudboksrecensioner.

Martin Fabian

2013-05-09

Betyg

Som vanligt ett bra språk och den klimaktiska uppgörelsen är kanske det bästa med boken. I övrigt har jag svårt att följa det psykologiska dramat; kärlekshistorien känns tillgjord och hur dålig ekonomi leder till "galenskap" (som behandlas något grovhugget) är för mig ett stort krumsprång.

E

Erik Eriksson

2012-10-20

Betyg

Selma Lagerlöf fick Nobelpriset. Hade stora förväntningar, men hade väldigt svårt att ta mig igenom boken! Svårförståelig handling och ålderdomligt språk!

Johannes Soldal

2012-08-29

Betyg

På många sätt Selma Lagerlöfs största roman; ett utvandrarepos där religiösa och prosaiska spörsmål ställs på sin spets. Anslaget är annars detsamma som i Gösta Berlings saga, där enskilda livsöden och sällsamma händelser varvas med den huvudsakliga handlingen. Allt är - som väntat - oerhört gripande.

E

Evert Nilsson

2012-05-02

Betyg

Är man värmlänning och bott i Fryksdalen är detta en av böckerna. "Äntligen stod prästen i predikstolen", kavaljerer och vargjakt, en svunnen tid men delvis samma frågor som nu.

M

Marcus Sohl

2012-04-13

Betyg

Svensk magisk realism, saga och en vacker kärlekshistoria.

W

Weronica U

2012-03-18

Betyg

Fin bok som alla borde läsa. Den finns som folm med samma namn om man föredrar det. Boken har vakra bilder i sig.

Boktanten

2012-02-11

Betyg

Boken jag har läst är tryckt 1981, 75 år efter den första upplagan, men den återger originalets text utan förkortningar eller sammandrag. Jag kan väl bara säga en sak. Som läsebok i skolan ? nej, som en skönlitterär bok - ja. Ganska jobbig att läsa med halvlånga kapitel och liten text. Men det är kul med alla små historier och berättelser om hur Sverige fått det utseende som det har. Bra miljöbeskrivningar.

Boktanten

2012-02-11

Betyg

En bra bok om vår historia och hur livet kunde te sig ?förr i tiden?. Långa kapitel, men med en hel del styckesindelningar som gör att man kan lägga ifrån sig boken vid en naturlig brytning. Lite jobbig att läsa i början då Selma Lagerlöf använder sig, av för vår tid, gamla ord och uttryck.

Betyg

Läste den första gången som fjortonåring, har nu läst om för fjärde eller femte gången. Den växer med mig, jag ser olika berättelser och olika perspektiv beroende på var jag står i livet. Om ni tänker att den verkar gammal och träig, tänk om! Ge den en ärlig chans och bli överraskade.

H

Helena Lind

2011-12-24

Betyg

Jag läste nog boken för 10 år sedan så jag är lite osäker på betyget. Kanske borde vara 5 i stället. En bok jag skulle kunna läsa om.

Conny J

2011-11-18

Betyg

Jag gillar denna bok, är länge tveksam om det det är en tre eller fyra i betyg den skulle få.. Får en fyra...

Conny J

2011-11-18

Betyg

Jag gillar denna bok, är länge tveksam om det det är en tre eller fyra i betyg den skulle få.. Får en fyra...

Johanna P

2011-10-18

Betyg

Har nu läst boken en andra gång i skolan, och måste säga att jag uppskattar den lite mer nu. Fortfarande dock väldigt ospännande och tråkig, men väldigt fina känslor så nu har betyget höjts till en tvåa.

M

Merja A

2011-10-11

Betyg

En enastående debutroman! Handlar om hjärtekrossaren Gösta som räddas av den barska majorskan på Ekeby. Temat är det onda och det goda.

Jasmina <3

2011-10-11

Betyg

Denna bok gillade jag och den får en 3a av mig =)

Jasmina <3

2011-10-08

Betyg

Detta är en mycket bra bok men såå sorlig i mellan åt. =(

Martin Fabian

2011-10-06

Betyg

När jag läst ut boken hade jag en känsla av att den har fokus främst på karaktärpsykologi och kärlekens vara/icke-vara, till skillnad från Utvandarna eller Staden-serien som jag upplevde mer socialrealistiska.
Tror att en sån här bok kan upplevas beskriva så äkta personligheter att man kan bli påverkad att själv anta en av dessa i någon mån. Detta obeaktat huruvida premissen "så här är folk, bäst jag ställer om min egen personlighet i förhållande till det", faktiskt var korrekt innan boken ev. uppfann denna.
En god och genuin saga.

E

Emma Nordenberg

2011-10-06

Betyg

Tyckte om den men blev så besviken att slutet av boken var så fruktansvärt tragiskt att det nästan drar ner betyget. Samtidig hade jag nog inte gillat ett lyckligt slut heller. Men första delen av boken är fin och bra

M

Mats Sigfridsson

2011-10-05

Betyg

Första boken jag läst av Selma lagerlöf och jag kan bara konstatera att det lär bli fler. En mycket bra historia med psykologisk känsla för människor. Nästan hundra år sedan den skrevs men den känns aktuell även nu då den ju berör hur människor är och reagerar utifrån vissa händelser.

Jonna

2011-09-30

Betyg

Den var ganska seg i början men sen gick det inte att lägga ifrån sig den, så underbart bra!

Lina Viklund

2011-09-26

Betyg

En rar historia, som samtidigt rymmer sorg och förtvivlan. De teman som Lagerlöf behandlar är lika aktuella idag som för 100 år sedan.

Jorl Vandrar

2011-09-19

Betyg

Drömmare och dårar i mitt hjärta.

Honey =)

2011-08-07

Betyg

väldigt sövande, somnade varje gång mamma läste högt i den XD

Sanna Holm

2011-08-04

Betyg

Själv har jag ju växt upp med historien om Jerusalems fararna, då jag bor i en grannby till Nås. Så det var extra intressant att lyssna på denna hörbok. Har sett filmatiseringen tyckte den var jättetråkig. Därför blev jag förvånad över hur oerhört bra den här boken var. Precis som Pia säger är miljöbeskrivningarna jätte bra. Jag kan se allt framför mig. Och inte då bara dalbygden utan och Jerusalem. Boken har fått mig att vilja åka dit ännu mer än förut.
Boken visar hur religion kan förbyta människor. Och hur människor som vi såg som våra fiender kanske inte behöver vara det för alltid. Hur kärlek är något som är ständig men kanske byter skepnad. Trodde den här boken skulle vara tråkig. Det är den verkligen inte. En riktig bladvändare. Måste läsa mer av Selma nu.

L

Lars Andersson

2011-05-16

Betyg

Rätt så mysig bok med lite sorgliga inslag.

L

Lars Andersson

2011-05-16

Betyg

För mig är den för svår.

Kenneth Olausson

2011-04-27

Betyg

Ja herregud vad banalt. Och bra.

Elisabeth E

2011-04-21

Betyg

4+ Riktigt bra bok och vilket språk! Underbart!

Lotta Norén

2011-04-19

Betyg

Nej, den här orkade jag inte lyssna klart på. Försökte ett par gånger och trodde den skulle börja intressera mig, nu nu ger jag upp!

Pia Stendahl

2011-03-29

Betyg

Selma Lagerlöf skriver med samma fantastiska spåk som hon gjort i efterkommande böcker. Ett spåk som känns poetiskt och fantasifullt. Det är imponerande att kunna skriva så vackert redan från start, i en debutroman.

Gösta Berlings saga beskriver en kamp mellan det goda och det onda. Boken är stundtals humoristisk och i andra stunder rent melankoliskt. Selmas sätt att skriva förmedlar dessa känslor på ett övertygande sätt.

Jag har väldigt blandade känslor för boken. Ibland blir jag helt hänförd av boken och språket och ibland blir jag rent ut sagt uttråkad av de långa utsvävningarna från huvudberättelsen om Gösta Berling som gör boken rörig.

www.bokbrus.se finns fler ljudboksrecensioner.
/Pia

L

Liselotte Wijkmark

2011-03-26

Betyg

Jag håller på med en omläsning av boken. Redan efter några sidor suckar jag av välbehag efter Ajvides vampyrer och allmänt obscena personer.....

amanda hildur

2011-02-21

Betyg

väldigt, väldigt fin berättelse om riktig fin familjekärlek. älskar faktumet att narren är klarsyntast i byn och att kärlek alltid är kärlek, oavsett vad.

Elin Stenblom

2011-02-20

Betyg

Låt dig svepas in i Selmas ljuvliga språk och låt dig dras med i väckelsen.

E

Eva Bohman

2011-02-11

Betyg

Blev lite långdragen, trots att den var så kort. Intressant ämne och historia.

Stig Svåren

2011-01-24

Betyg

Ett fascinerande vackert språk, en historia som jag tyvärr inte bryr mig så mycket om.

Pia Stendahl

2011-01-19

Betyg

Jag har nu läst flera Selma Lagerlöfs böcker och jag är väldigt fascinerad över hennes raka berättarstil som känns väldigt modern.

I Jerusalem berättar Lagerlöf om det som hon så ofta återkommer till i sina böcker, religionens makt, kärlek, konflikter och hårt arbetande människor. Jag tycker om hennes berättarstil som pendlar mellan lite mer subtila skildringar till mycket färgstarka.

Jerusalem är en intressant skildring av väckelserörelsen i Dalarna och dess konsekvenser. Selma Lagerlöf har som vanligt skrivit en väldigt levande berättelse om personerna i byn Nås.

Bokens beskrivningar om Jerusalem och stridigheterna mellan kristna, judar och muslimer är lika aktuellt idag som när boken gavs ut för första gången, i två delar, 1901 och 1902. När jag läser om just detta glömmer jag nästan att boken är över hundra år gammal.

Jag är imponerad av personskildringarna som känns så verkliga. Alla karaktärerna berör mig på ett eller annat sätt och jag vill veta allt om dom. Mest imponerad är jag nog ändå av miljöskildringarna, av Dalarna och främst av Jerusalem. Det känns som om författaren bott i Jerusalem en längre tid. Lagerlöf har genom en kort vistelse fångat miljön och förmedlar det så självklart. Ofta kan jag finna miljöskildringar ganska tråkiga men inte här. De vävs in på ett så naturligt sätt i historien.

Med Jerusalemvann Selma internationellt anseende och många experter anser att dessa böcker utgör höjdpunkterna i hennes berättarkonst. Jerusalem är en fantastisk läsupplevelse. Jag kan varmt rekommendera boken om ni ännu inte läst den.

www.bokbrus.se finns fler av mina bokrecensioner.
/Pia

Pia Stendahl

2011-01-05

Betyg

Kejsaren av Portugallien är både en sorglig och gripande historia men framför allt är det en båk om en faders gränslösa kärlek till sin dotter.

Selma Lagerlöf skriver med fantastiskt språk och historien känns avskalad och okonstlad. Hon har skrivit ett ömsint porträtt av dårskap och kärlek utan att bli för sentmental.

Jag gillar hur Selma beskriver kärleken mellan far och dotter men också kärleken som hustrun Kattrina visar sin man. Hon viker aldrig från hans sida trots att han blir galen och inte kan hjälpa till med familjens uppehälle. Något annat som berör mig i boken är byns accepterande av Kejsaren av Portugalien. Till en början skrattar de åt honom i smyg men så småning om inser dom att det är kärleken som gjort Jan galen och då accepterar de honom som han är.

Betyg

Det är nog svårt för mig att ge en rättvis bild av boken i dag.
Men boken har för mig status som distinkt hatobjekt !
Den har alltför kraftiga kopplingar till knaggliga höglässessioner i min barndoms i min barndoms efterblivna landsbygdsskola, vilken regerades av en sträng, orgelspelande gudfruktig lärrarinna med knut i nacken ! ! ! ( Men hon var inte elak)
Det är dessutom ett tråkigt beställningsverk som saknar poäng !
Annars gillar jag Selma Lagerlöfs böcker ! ! !

Ing-Marie Haglund

2010-09-02

Betyg

Lagerlöf visar än en gång hur väl hon känner människans alla sidor, min personliga favorit

Jenny Östensson

2010-08-17

Betyg

Fantastisk berättelse om en faders gränslösa kärlek till sin dotter

Helena Nilsson

2010-07-28

Betyg

Läste flera Lagerlöf på gymnasiet och då även den här. Tyckte då inte att den var speciellt bra och det tycker jag inte nu heller.

Camilla Eriksson

2010-07-13

Betyg

Del 1 om Selma lagerlöf barndom ,mycket intressant
läs den om du är gillar Selmasböcker

Camilla Eriksson

2010-07-13

Betyg

Handlar om Selmas Barndom ,memoarer hon skrev
som vuxen mycket intressant för dom som gillar att
läsa om Selma lagerlöf

Camilla Eriksson

2010-07-13

Betyg

Mårbacka handlar om selma lagerlöf barndomshem
och hur hon fick det tillbaka det.

Hillevi Good

2010-07-07

Betyg

Fantastisk sidvändare, med personligheter som jag verkligen engagerade mig starkt i. När boken var slut var jag sorgsen.

Regina Svanberg

2010-05-28

Betyg

Jag tyckte den var lite seg i början men sedan när berättelsen verkligen tog fart var den mycket bra, och vacker

Kjell Jacobsson

2010-05-05

Betyg

Kommentar till Ote: Det är väl inte sorgligt, bara iallafall, att en faders kärlek kan vara så stark tycker jag är uppbyggande. Även om det inte finns en "kejsarinna". Jag, som pappa, blir lite "stolt" över hur han står upp för sin dotter.

Alf Ödlund

2010-04-17

Betyg

Den här boken kan jag läsa hur många gånger som helst. En samling fantastiska berättelser från en länge sedan svunnen tid. En stunds verklighetsflykt, som jag gärna låter mig slukas in i

Birgitta B

2010-03-21

Betyg

Ingen kan skriva som Selma Sagodrottning måleriskt lätt och med tyngd i jorden

Karin .

2010-03-10

Betyg

"Det var något smittsamt i så mycken hoppfullhet. Ingrid visste att de inte alls förstodo hur stor hennes olycka var, men det var dock uppmuntrande att höra dem".

Mona Guttke

2010-02-27

Betyg

Kom aldrig i gång med den. Jag upplevde den som trög i början. Ska ge den en ny chans vid en annan tidpunkt i livet.

Tor von Geijer

2010-02-23

Betyg

En av Sveriges största författare. Den fjortonårige Selmas visionära kraft är slående. En vacker själ.

C L

2010-02-02

Betyg

Bland de bästa böckerna jag har läst, och jag tycker att språket flyter på som en dröm! En vuxen barnsaga som är förträfflig! :)

Karin .

2009-12-30

Betyg

Boken får en 4:a och betyget 5 avser filmatiseringen av Lars Molin. Så kan det också bli. Ingvar Hirdwall är helt fantastisk!

A

Anneli Jansson

2009-10-14

Betyg

Bra, mycket bra! Tänkvär med otroligt djup som både berör fint och som är jobbigt.

Lars B.

2009-10-13

Betyg

Notera de geografiska placeringarna i händelseförloppet. En slump att slutet utspelas på gränsen mellan Dalarna och Värmland?

Tor von Geijer

2009-09-17

Betyg

!

Jonas Olsson

2009-09-13

Betyg

Lagerlöfs stora roman!

marre marre

2009-07-31

Betyg

Selma skriver på ett lättillgängligt språk en historia som berör.

Vi får följa en mans saknad efter sin dotter som blir så svår att han flyr verkligheten. Jag fachineras bland annat av klurigheten, där Jan ständigt hittar förklaringar på omgivningens reaktioner över hans galenskap.

Mystisk dramatisk

C

Christian Rydberg

2009-07-14

Betyg

Jag skulle med stora ögon vilja se Lagerlöfs ansiktsuttryck under författandet av denna nätta men hårda historia. För hon måste ha levt med enorm humor liksom den rätta känslan för hur man underhöll hennes tids läsare. Det är med både stor respekt och visst ironi hon målar upp landsortsborna, tidens skrock och djupa sår.

ninaemilia *

2009-07-14

Betyg

Dessa anekdoter... Jag förstår vart Lagerlöf har fått sin inspiration ifrån. Det är som en påse godis.

M

Magnus Falkman

2009-06-28

Betyg

Boken fungerade bra fram till dess att Jan blev avplockad sin "kejserliga utstyrsel". Därefter börjar boken halta en del och slutet känns inte helt klockrent.

Förvisso en stundtals intressant och sorglig historia, men det är tveksamt om jag kommer att rekommendera denna bok till någon bekant.

Johanna P

2009-06-17

Betyg

Bland de sämsta böcker jag läst. Urtråkig.

A

Anna Bengtson

2009-06-13

Betyg

jag igllar upplägget och uppskattar språket men lite trög att läsa...

Gunvi Lundqvist

2009-06-11

Betyg

Läste Gösta pånytt i en komprimerad version. Prästen som inte var någon "riktig" präst. Härlig läsning att avsluta kvällen med, och läsa ett avsnitt varje kväll. Rekomenderas.

Merja Svan

2009-06-11

Betyg

Vilken berättelse! Att från en liten tidningsnotis skrva en hel roman som går mellan det verkliga och övernaturliga.

Jack Russel

2009-05-23

Betyg

En ganska sorglig och tragisk historia.