Crime and Punishment

Dostojevskij, Fjodor

| 2001

Flag from en

4484


The two years before he wrote Crime and Punishment (1866) had been bad ones for Dostoyevsky. His wife and brother had died; the magazine he and his brother had started, Epoch, collapsed under its load of debt; and he was threatened with debtor's prison. With an advance that he managed to wangle for an unwritten novel, he fled to Wiesbaden, hoping to win enough at the roulette table to get himself out of debt. Instead, he lost all his money; he had to pawn his clothes and beg friends for loans to pay his hotel bill and get back to Russia. One of his begging letters went to a magazine editor, asking for an advance on yet another unwritten novel -- which he described as Crime and Punishment. One of the supreme masterpieces of world literature, Crime and Punishment catapulted Dostoyevsky to the forefront of Russian writers and into the ranks of the world's greatest novelists....

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

R

Robin Ferling

2020-12-29

Betyg

Svindlande.

J

Jerker Söderlund

2020-09-29

Betyg

En berättelse som på ytan kan verka nästan torftig och oändligt utdragen – en halvgalen student som slår ihjäl en pantlånerska och hans kval därefter är egentligen allt som händer. Och har man svårt för långa texter och/eller inte är så genuint intresserad av vad som sker i och mellan människor är detta kanske inte boken att rekommendera. Men under denna yta bubblar likt en isländsk gejser möjligen världshistoriens bästa skildring av ett psyke hos en utsatt människa som blir en brottsling. Och när man väl är där (och – alltså - har ett intresse för människans psykologi och läsning) bläddrar bara sidorna förbi och man önskar att den aldrig ska ta slut. Jag har läst den tre gånger och tycker fortfarande att den är en av världens bästa böcker, alla kategorier. Tack, Fjodor D.

A

Ayman Fares

2020-09-27

Betyg

Fantastisk bok där Dostojevskij tar med läsaren i de psykologiska faser en ung juriststudent vid namn Raskolnikov genomlever före och efter att ha begått ett mord.

Raskolnikov upplever en orättvisa över att han, som ung och begåvad student, tärs av fattigdom medan det i samma stad finns en pantlånaren vid namn Ivanova som lever på förmögenheter och som ingen riktigt tycker om. Samtidigt som Raskolnikov inte längre klarar av att finansiera sina studier får han ett brev hem från sin mamma som gladeligen skriver om hur Raskolnikovs syster äntligen hittat en välbärgad man att gifta sig med. Detta menar mamman på är en möjlighet för familjen att ha råd att leva men Raskolnikov läser mellan raderna och inser att hans syster prostituerar sig för familjens skull. Detta plågar honom och slutligen utför han mordet på den Ivanova för att skaffa sig en förmögenhet.

Han inser snart att det mord han begått plågar honom än mer, och vi får följa honom i denna upplevelse samt hur polismännens jakt efter mördaren påbörjas.

T

Tobias Hagljung

2020-07-29

Betyg

Enastående porträtt av en vilsen själ!!

F

F R

2020-07-18

Betyg

Mycket intressant!

Kristina Kex

2020-02-15

Betyg

Besviken.

K

Katrin Lindh

2019-11-22

Betyg

Fantastisk.

Andreas Olsson

2019-11-02

Betyg

Fantastisk!

K

Karin Wahlén

2019-03-12

Betyg

Mycket bra klassiker

E

Emma Göhran

2019-03-05

Betyg

Mycket bra!

M

Magnus Mohell

2018-05-16

Betyg

En otroligt bra klassiker

L

Leon Jansson

2018-05-06

Betyg

-

L

Leon Jansson

2018-05-06

Betyg

-

L

Ludvig af Klercker

2017-08-07

Betyg

Möjligtvis en av de mest berömda moderna klassikerna. Temana föll mig inte riktigt i smaken och mycket av identietets- och meningssökandet för protagonisten var svårt att empatisera med för mig. Stundtals kändes boken rätt trög också. Jag har inget emot långsamt tempo i historieberättande men i Brott och Straff fanns det en del filosofiska upprepningar jag gärna sluppit. Idag är boken varken nydagande eller unik men någonstans måste ju urexemplet komma. Om Brott och Straff var just ett sådant exempel så räcker det för att göra boken historiskt viktig men huruvida den står sig mot modernare exempel och verkligen gör sig förtjänt av en plats i din bokhylla hemma låter jag vara osagt.

A

Alva Brogren

2017-02-16

Betyg

Danje Förlag

2017-01-10

Betyg

En studie i skuld. Dostojevskij är en mästare på personporträtt (med sanslös detaljrikedom) och medsvepande dialoger.

A

Annika

2017-01-03

Betyg

En klassiker

E

Ewa H

2016-03-11

Betyg

Har nog läst denna pärla tre gånger, men det börjar vara länge sedan. Start under gymnasieåren. Blev helt fängslad! Snart dags att läsa om.

elinore järlehag

2016-02-14

Betyg

Underbar bok! Kunde inte sluta läsa den! :D

I.P. Freely

2015-09-02

Kommentera...

Martin K

2015-01-11

Betyg

Fortfarande en av de bästa böckerna som någonsin skrivits!

E

Ewa H

2014-12-19

Betyg

På topplistan över världens bästa böcker, tror jag! Länge sedan jag läste den, men minst tre gånger är det. Nog dags igen snart. Fantastisk!

L

Laban Johansson

2014-12-12

Betyg

Gillar den skarpt!

Maritha .

2014-07-07

Betyg

Nästan en fyra. Mycket stark historia och vackert språk som verkligen får fram Rodjas sinnesstämningar och hans kamp mot samvete och svårmod, men bitvis väldigt tungläst.

Jan Svensson

2014-04-14

Betyg

Länge sedan jag läste den men minns huvudpersonens irrande efter sitt brott. En riktig klassiker och mästerverk. Ruskigt bra helt enkelt.

E

Ewa Tillander

2014-02-21

Betyg

Ett mästerverk. Jag tänkte inte läsa boken men var tvungen att bläddra och ögna i den pga studier. Jag fastnade, kunde inte sluta. Den har berikat mig.

Maria Blomkvist

2013-09-19

Betyg

En helt fantastisk bok! Den psykologiska nedbrytningen/utvecklingen hos Raskolnikov är fruktansvärt intressant, likaså de många diskussionerna kring moraliska dilemman och vad som är rätt och fel. Dessutom är det spännande att följa händelseförloppet då det inte går att räkna ut vilken väg handlingen kommer ta.

A

Anna Jensen

2013-08-14

Betyg

En av de bästa böckerna jag någonsin läst. Jag läste den i gymnasiet, men glömmer den aldrig. Välskriven och spännande, D var verkligen duktig på det han gjorde.

S

Sami M

2013-02-10

Betyg

Brott och straff av Fjodor Dostojevskij

Romanen utspelar sig i St Petersburg på artonhundratalet. Den f.d. studenten Rodion "Rodja" Raskolnikov slinker ut ur sin lya. Han beger sig på en rekognosceringstur till en gammal pantlånerska. Han har sedan en tid umgåtts med idén att han ska mörda henne. Det har blivit en fix idé hos honom, samtidigt som tanken på dådet får honom att rysa. Han drivs av tanken att vissa människor är utvalda, som Napoleon, och att de därför har rätt att begå brott i ett högre syfte. Han tycks ha slagit tanke på att mörda ur hågen när han av en tillfällighet får höra gummans syster bestämma träff med en annan person nästa kväll klockan sju. Raskolnikov blir upprymd - han ser sin chans eftersom han då vet att gumman kommer vara ensam hemma. Nästa kväll utrustar sig Raskolnikov med en yxa som han döljer under rocken. Han beger sig till pantlånerskan som planerat. Han mördar henne. Trots att det sker på ett mycket klumpigt sätt kommer han undan, dock endast med en hårsmån. Tanken på brottet följer honom dock under resten av romanen. Handlingen kulminerar med Raskolnikovs bekännelse, trots inför polisen. Det är dock inte ånger som får honom att bekänna.

Raskolnikov är en mångfacetterad karaktär. Han kan vara fullständigt osjälvisk och givmild, som när han skänker bort alla sina pengar till en fattig familj i nöd. Samtidigt kan han vara oerhört grym och även kallhamrad och avvisande mot vänner och familj. Han är också stolt, men föraktar sig själv för att han inte lyckas leva upp till sina ideal. Mot slutet av boken kan man skönja en förändring. Raskolnikov går från ateism till att tro med hjälp av den godhjärtade och religiösa Sonja Marmeladova.

Romanen innehåller flera teman. Ett är kontrasten mellan Raskolnikovs gudlösa övermänniskoideologi och Sonja Marmeladovas gudfruktighet. Dostojevskij tycks vilja visa vad som händer när människor i högmod tar Guds plats; Raskolnikov gör ju just det när han ger sig själv rätten att bestämma vem som får leva och vem som får dö och när han bestämmer hur mycket ett människoliv är värt.

Ett annat inslag är uppoffrande kvinnor. Sonja Marmeladova prostituerar sig för att ställa mat på bordet åt sin familj, medan hennes far super upp alla pengar. Raskolnikovs syster gifter sig med en rik, självupptagen man som vill utnyttja hennes fattigdom för att i egenskap av välgörare få makt över henne. Detta för att hjälpa sin bror och sin mor.

Det som gör detta till en odödlig klassiker är, kanske mer än tema och handling, att karaktärerna är levande och vältecknade. Det är inte enbart dialogen i sig, det är varje liten gest, all ambivalens och alla psykologiskt trovärdiga detaljer, som gör att människorna i romanen upplevs som otroligt verkliga. Upplevelsen är stundtals som om Dostojevskij satt och skrev ner precis det han såg och hörde.

Maria Engqvist

2013-01-07

Betyg

Världens bästa roman?

Maria Brusewitz

2012-12-08

Betyg

Lyckligtvis hade jag den som Ljudbok. Annars hade jag aldrig orkat igenom. Hopplös historia, orimlig på alla sätt, men ändå fångande. Per Myrberg läste underbart.
Dostojevsijs koll på människans psykologi är inte så stor. Raskolnikovs motiv och självuppfattning är ren galenskap som man ser det idag, då sågs det som stort och nobelt trots mordet.

Betyg

Klassiker

O

Olof Skoglund

2012-08-05

Betyg

Definitivt inte så svårläst som jag först hade trott, även om den tog ett tag att ta sig igenom. Tycker ändå att den ibland flöt ut i långa ideologiska diskussioner, men det ligger väl i tiden som den skrevs.

A

Ayfer Yildiz

2012-07-16

Betyg

Djup, fängslande... Dostojevskij ger en uttömmande beskrivning av det mänskliga psykets ibland förvridna och förbjudna böjelser utan att för en sekund bli blödig eller melankolisk. Huvudpersonen Raskolnikov växlar mellan att vara en sympatisk, ångerfull person och en kallblodig mördare... Och övergången sker på ett så naturligt sätt att det inte går att ifrågasätta. Budskapet? Det är nog subjektivt, men för mig är det en psykologisk resa. En påminnelse om att vi alla bär på någonting som kan explodera om det inte hanteras på rätt sätt...

M

Monica Bergsten

2012-05-23

Betyg

En bok att läsa långsamt och flera gånger. Ett fantastiskt persongalleri. En berättelse om den tiden när den skrevs och tidlösa mänskliga dilemman.

Sandra Sjöstedt

2012-05-19

Betyg

Lite svår att ta sig igenom men en bra bok..

B

Britt Dahlström

2012-05-03

Betyg

Något omständlig

J

Jonas Utterström

2012-04-24

Betyg

Andra gången jag läser den och fortfarande riktigt bra. Dostojevskijs bästa.

E

Evert Nilsson

2012-01-16

Betyg

Dostojevski är enorm. Psykologin i hans böcker fascinerande och detta innan Freud!! Längden på boken och alla ryska namn och smeknamn gör att detta bara blir starkast tänkbara fyra

Fia Falk

2011-12-09

Betyg

En litterär munsbit för alla som tycker om att läsa om människan, dennes tankar och handlingar samt den mänskliga psykologin!

L

Linda Svedberg

2011-12-06

Betyg

Kan läsas hur många gånger som helst!

F

Frida Martinsson

2011-11-29

Betyg

Den är väldigt fängslande, dock en aning lång. Annars helt klockren bok. En bok som alla borde läsa!!

A

Aziz-Kaan Dönmez

2011-11-27

Betyg

Jag kan inte göra annat än att kalla Brott och Straff för ett litterärt mästerverk. Dostojevskij utmanar läsarens moral och världsuppfattning.

A

Anneli Bringås

2011-11-21

Betyg

Jag var säker på att detta var en tung, jobbig och svår bok som dessutom skulle vara tråkig MEN den ÄR verkligen den bästa bok jag läst. Historien är kanon och han skriver helt underbart. Detta är en måste bok om man gillar att läsa.

A

Adam Andersson

2011-10-20

Betyg

Den mest gripande bok jag någonsin läst. Ett mästerverk

T

Tom Eriksson

2011-07-29

Betyg

Det viktiga för mig är skildringen av Raskolnikov fram till brottet och strax efter. Hans långa samvetsvandring säger mig inte mycket. Det är nog få brottslingar som genomgår något sådant.

Lina Viklund

2011-07-21

Betyg

Jag älskar Fjodor, så är det bara. Brott och Straff är i sanning 600 sidor ångest, som min fd svenskalärare uttryckte det en gång, men 600 sidor ångest som är en fröjd att läsa. Ingen gestaltar trasiga, förvirrade och ångestfyllda människor, människor överhuvudtaget för den delen, som Fjodor Dostojevskij.

K

Karin Berglin

2011-06-27

Betyg

Man kan förstå varför vissa böcker blir klassiker. Innehållet är lika aktuellt nu som då

Maria Eriksson

2011-04-16

Betyg

Brott och straff - en av världens mest lästa böcker sägs det - berör fortfarande med ett resonerande kring moralfrågor och sin skildring av mänskliga karaktärer. Den är inte svårläst trots många sidor och har ett driv i slutet precis som en kriminalhistoria. Mitt besök i St Petersburg gjorde inte boken sämre.

Anna Renström

2011-03-26

Betyg

Den är bra, läs den långsamt och ta pauser den kräver det!

Elin Cidh

2011-03-24

Betyg

Om jag hade kunnat sätta 4,5 hade jag gjort det.

T

Thorbjörn Lundin

2011-03-21

Betyg

ständigt aktuell med sin fråga om man kan göra prätt för att uppnå något högre

M

Magnus Johansson

2011-02-14

Betyg

Krävande läsning. Många namn på varje person som används i olika sammanhang gör att man lätt tappar tråden.

Katarina Sjöö

2011-02-01

Betyg

ja herregud.

Eva-Marie Lindqvist

2011-01-11

Betyg

En smutsig tung historia som inte släpper taget.

Felicia Dahlqvist

2011-01-11

Betyg

Åh så bra! Jag njuter från första till sista sidan. Att få följa Raskolnikovs grubblerier och feberyra är oerhört fängslande och han själv är en väldigt spännande karaktär. Dessutom finns det mycket humor i boken! Den första men absolut inte sista boken jag läser av Dostojevskij (hoppas jag), fantastiskt språk och han skriver som om personerna levde!

J

Jasmine S

2011-01-08

Betyg

Kommentera...

Maria B Hansson

2010-11-08

Betyg

Maken sa:
- Du måste komma in i den innan den börjar bli bra!
- Hur långt då? undrade jag
- Tja hundra sidor eller så.

Jag hade då kämpat mig igenom 300 sidor och undrade ungefär när den där fjanten skulle sluta gå omkring och känna sig febrig. Stängde boken och gav upp.

Sabina -

2010-09-17

Betyg

kommentarer överflödiga.

Michael X

2010-09-08

Betyg

omskriven, platt - för de mindre läskunniga, berättad på en tråkig röst

S

Sara .

2010-08-31

Betyg

En bok jag har tänkt läsa länge, glad att jag tog mig tid. Den är väldigt bra och kommer nog överleva fler generationer.

Betyg

En mycket bra berättelse som fängslar. Tyvärr blir det lite långrandigt mellan varven och man får traggla vilket gör att betyget sänks en aning. Som helhet dock en perfekt mordhistoria!

Feli Domeij

2010-04-17

Betyg

Det tog ett tag innan jag kom in i boken...men när jag väl hade gjort det så ville jag bara fortsätta att läsa.

Elisabeth E

2010-04-08

Betyg

En fascinerande berättelse.

Bengt Månsson

2010-04-04

Betyg

En av världslitteraturens mest kända böcker. Mera psykologiskt djuplodande än "vanliga" deckare men för den skull inte alls svårläst utan rentav en "bladvändare".

M

Malin Persson

2010-02-26

Betyg

Lång, men jag gillar den verkligen. Andra läsningen klart bättre.

Dan Sylvebo

2010-02-14

Betyg

En flerfacetterad roman som väcker en enorm nyfikenhet och som därför är väldigt spännande i ordets förnämsta bemärkelse. Psykologiskt högintressant kriminalhistoria som dock hade kunnat var tajtare.

C L

2010-02-04

Betyg

Det ryska vemodet måste mer bejakas .. men jag borde läsa om den, eftersom jag tror att jag var lite för ung och vilsen i litteraturens djungel när jag läste den! Varför tänker inte folk på ryssarnas litteratur idag? Kan någon ge mig tips på en mer "modern" rysk författare, efter ryska revolutionen som är värd att läsa?

Kristina S

2009-12-14

Betyg

Det är ett projekt att läsa den; inte bara för de många sidorna utan för den täta ångesten som kryper ut och lägger sig som ett moln över en. Underskatta inte det ryska armodet!

N

Nedhal Pirababi

2009-12-06

Betyg

Liksom i Shakespeares "Macbeth" handlar man först och tänker inte på vad som kommer efter. Planerar noga första delen, som att lära sig flyga och i luften upptäcka att man inte lärt sig landa.

Gunvi Lundqvist

2009-10-12

Betyg

skulle ha lust att läsa den på nytt för att se om den ger lika starkt intryck som den gjorde en gång för länge sen...

Maria Sohlman

2009-10-12

Betyg

En av mina största läsupplevelser - och det var länge sedan!

Betyg

Tja av den tredjedel jag har läst...för många människor helt enkelt

E

Emilia S

2009-08-02

Betyg

Brott och straff är en häftig bok med en tröskel på cirka 100 sidor där det inte händer så mycket (förutom ett omtalat mord). Men när man väl kommit in i handlingen är den lätt att ta till sig. Karaktärerna är helt otroliga. Galna men ändå på något konstigt sätt realistiska.

Anna Granström

2009-07-15

Betyg

jag trodde att den skulle vara mycket mer svårläst och tung än den faktiskt var, vilket språk! Vilken känsla!

David Pastuhoff

2009-07-14

Betyg

Det var ett tag sedan jag läste den, då var det den bästa boken jag hade läst tyckte jag. Jag längtar tillbaka till den ibland.

Patrik Andersson

2009-07-14

Betyg

Fullkomligt lysande från start till mål.

Victoria Larm

2009-07-13

Betyg

Den går verkligen inte att lägg ifrån sig, fängslande som ingen annan bok. Är dock kluven över slutet. Den kristna räddningen som omfamnar vilsna själar- billigt eller briljant?
/Vicci

Nina Nykvist

2009-07-12

Betyg

En bok som bara dångar till en i skallen och sedan är man fast. Går inte att sluta läsa. En av världens tre bästa böcker, kanske...