Complete Maus

Spiegelman, Art

| 1994

Flag from en

275


The first and only graphic novel to win the Pulitzer Prize, MAUS is a brutally moving work of art about a Holocaust survivor -- and the son who survives him 'The first masterpiece in comic book history' The New Yorker Maus tells the story of Vladek Spiegelman, a Jewish survivor of Hitler's Europe, and his son, a cartoonist coming to terms with his father's story. Approaching the unspeakable through the diminutive (the Nazis are cats, the Jews mice), Vladek's harrowing story of survival is woven into the author's account of his tortured relationship with his aging father. Against the backdrop of guilt brought by survival, they stage a normal life of small arguments and unhappy visits, studying the bloody pawprints of history and tracking its meaning for those who come next. HAILED AS THE GREATEST GRAPHIC NOVEL OF ALL TIME, THIS COMBINED, DEFINITIVE EDITION INCLUDES...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Betyg

Maus gavs ut mellan 1987-1996 och räknas numera som en klassiker inom serievärlden. I boken får vi följa Art Spiegelman (författaren själv) och hur han jobbar med att intervjua sin pappa om dennes upplevelser från andra världskriget, som jude i 30-talets Polen. Det är ett spännande berättargrepp, att blanda nutiden med dåtiden och låta boken handla om både pappan som han är och lever idag, med hur han med smarta lösningar och otrolig flit arbetade sig igenom de vidrigaste situationer på vägen fram till, och ut ur, Auschwitz. Då pappan är allt annat än en genomgod och problemfri personlighet blir vi som läsare påminda om att allt varken är svart eller vitt, och jag fascineras över hur ärlig Spiegelman är i sina beskrivningar av fadern. Han hade helt kunnat lämna ute de mindre charmiga sidorna (som när pappan sitter och svär på polska över att de plockat upp en svart liftare under resan till stormarknaden), men det hade gjort personporträttet en aning endimensionellt. Nu blir Vladek Spiegelman mer mänsklig, och berättelsen kommer mig djupare in under skinnet och stannar i hjärtat som en hemsk, men viktig, påminnelse om människors grymhet och vissa personers godhet.

Trots den ganska gulliga stilen (med möss och katter istället för judar och nazister) är det en seriös roman, och valet av djurarter verkar inte vara slumpmässigt. I boken finns ett citat från en dagstidning från 30-talets Polen där skribenten fasar över att Walt Disney valt att göra tecknade serier om en talande mus: möss som ju är skadedjur och djurrikets avskum! I sin artikel avslutar skribenten med att skandera sitt hat mot Disney, mot Musse Pigg, och avslutningsvis även mot judar. Att sedan välja katter som tyskarna och att låta polackerna vara grisar känns klockrent, då ju även grisar ses som skadedjur (trots att de egentligen är extremt renliga), och ordet swein är en av tyskans vanligaste svordomar... Det uppstår också en härlig meta i berättelsen när vi får följa Arts diskussion med sin fru om vad hon ska få vara för djur i hans serie, då han inte ser det som självklart att hon också ska vara en mus, trots att hon är konverterad jude. Det skapar ytterligare paradoxer då Spiegelman ju skriver en bok om hur vidrigt det är att dela in folk i vi och dom, men hur han själv ändå bidrar till det på ett ofrånkomligt sätt.

Sammanfattningsvis är skildringen om kriget, om det obeskrivligt fruktansvärda i att vara jude i 30-talets Polen, och den nu åldriga musen Vladek som tillbringade krigets sista år i Auschwitz både skrämmande, varm och ofattbar. Det är en helt otrolig levnadsberättelse som Vladek delar med sig av, och många gånger är det svårt att tro att det ens är sant. Och ändå är det bara 80 år sedan..! Rekommenderas starkt och är fortfarande oerhört aktuell.

h4l h4rtl3y

2014-08-28

Betyg

genialt. Det räcker med att säga det.

M

Marcus Sohl

2012-04-14

Betyg

En av de mest klassiska serieböckerna, och faktiskt en av de bästa skildringarna av förintelsen. Att porträttet av pappan dessutom är en sådant sällsynt komplett och trovärdig människoskilldring gör detta till en riktigt bra bok.

David Lindberg

2011-12-09

Betyg

En av de bästa skildringarna av andra världskrigets fasor ihop med Schindlers List. Det är ett under att huvudpersonen i boken överlever kriget. Väldigt gripande, en del scener får en verkligen att må dåligt över hur hemskt det var för dessa människor!

E

Emelie Lindberg

2011-08-11

Betyg

Jag var inte alls beredd på vad jag skulle mötas av när jag lånade den för några år sedan, och rekommenderar den nu till folk så fort tillfälle ges. Fantastisk!

Love F

2011-07-01

Betyg

Tragisk, humoristisk, väldigt personlig. Vi får följa författaren då han intervjuar sin far som överlevt förintelsen. Den knaggliga engelskan och de enkla teckningarna gillar jag skarpt. Dock har jag ändå svårt att läsa den pga det svåra ämnet.

Eyez Only

2010-07-10

Betyg

Det är egentligen inte speciellt snyggt tecknat. Men varje sida i den här boken är ändå full av känsla och skönhet vilket gör det till en mycket vacker historia om en pappa som överlevde förintelsen. Bokens judar är teckande som möss och det blir även en gnutta humor med i det hela när Vladek och Anja gömmer sig i en källare och Anja blir rädd för råttor (!) och Vladek lugnar henne med att det är ingen fara, det är bara möss! Nazisterna är ritade som katter och svenskarna som renar med stora horn. Det är på det stora hela en både rolig, ömsint och sorglig bok