Cold Spring Harbor

Yates, Richard

| 2011

Flag from sv

50


I Richard Yates sista roman kretsar allt kring den lilla staden Cold Spring Harbor. Idylliskt ligger den där på Long Islands norra sida och lockar turister och sommarboende. Charles Shepard är pensionerad arméofficer som ännu har svårt att dölja sin besvikelse över att aldrig ha fått chansen att bli något stort under första världskriget. När nu ännu ett världskrig är i faggorna så är det redan för sent. Han är avpolleterad och glömd. Hans alkoholiserade hustru är inte heller sen att påminna honom om hans tillkortakommanden. Deras son Evan gifter sig tidigt, ett äktenskap som får katastrofala följder. Men en tid därefter träffar han Rachel Drake och bestämmer sig för att hoppa över college och istället gifta sig på nytt och flytta in hos henne och hennes familj. Lyckan blir dessvärre kortvarig även denna gång, inte minst för att Evan har svårt att anpassa sig. Men hela tiden hyser både...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Philip Stenström

2018-10-12

Betyg

Cold Spring Harbor - Richard Yates

Självförverkligande och jakten på lycka står i fokus för Richard Yates roman, Cold Spring Harbor. Läsaren får i romanen bekanta sig med Evan Shepard och Rachel Yearn. Det hela utspelar sig under USA i mitten på 1930-talet. Det är dystra men uppriktiga skildringar som Richard Yates lyckas fånga människans styrkor och laster. Med sympatiska och helhjärtade beskrivningar lyckas Yates också lyfta självbilden och misslyckandets sanna jag. Det är alltid fascinerande att läsa och förundras av Richard Yates bild och beskrivning av familjerelationer i USA.

Lotta Berling

2013-10-31

Betyg

Nej, den här boken var inte så bra som jag hade väntat mig. Välskriven, men lite småtråkig. Jag blir inte engagerad i någon av karaktärerna. Denna min första bok av Yates gav inte mersmak, men kanske får han trots det fler chanser för Revolutionary Road ska väl vara hans bästa - och jag tyckte verkligen om filmen - och Easter Parade har fått många lovord här på Boktipset.

Ulla Englund

2012-05-03

Betyg

Det känns lite snopet att inte få chansen att lära känna fler av Richard Yates litterära men ack så mänskliga, ofta sorgliga personer.

M

Merja A

2012-03-23

Betyg

Ett stilla familjedrama i krigets skugga. Två familjers öden länkas ihop. Språket är vackert och Yates behandlar sina karaktärer med stor kärlek och förståelse. Överkonsumtion av alkohol och psykiska besvär upptar en stor del av romanen som blev författarens sista.

T

Tobias Wahlberg

2012-03-04

Betyg

Genialiska Easter Parade framstår väl som det verkliga mästerverket. Men den här är helt i klass med betydligt mer välkända Revolutionary Road, i mitt tycke