Cold Case: Skärseld

Frennstedt, Tina

| 2021

Av författaren till Cold Case Försvunnen - Årets deckardebut 2019.Tredje fristående delen i Cold Case, den prisbelönta deckarserien inspirerad av verkliga fall som utspelar sig i Malmö och på Österlen. En mordbrännare sätter skräck i de boende på Österlen ? fyra människor har redan dött. På de utbrända husen hittar polisen siffror som man tror förövaren målat dit, och en överlevande kvinnas berättelse ger kriminalinspektör Tess Hjalmarsson en flashback till ett fall hon misslyckats med i början av sin karriär. Tillsammans med kollegan Marie Erling och profileraren Carsten Morris jagar Tess en gärningsman besatt av hämndbegär. Snart hotas även Tess egen trygghet tillsammans med den nya kärleken i huset på Österlen. Det förflutna har kommit ikapp henne och hon själv verkar stå på mordbrännarens lista.

Monika W

2023-10-26

Eftersom jag fick fjärde delen i serien för ett tag sedan så ville jag ju läsa ikapp innan jag gav mig på den och Skärseld är tredje boken. Vilket gör att jag faktiskt är i fas redan. Lyckligtvis så är ju detta böcker som det inte tar emot det minsta att läsa. Hennes sätt att närma sig/tänka på anhöriga är fantastiskt.

Detta är väldigt annorlunda böcker, om man jämför med en "vanlig" deckare. Här läggs mycket fokus på offer och anhöriga i stället för på förövaren. Jag gillar det. Och det lyser igenom i allt huvudpersonen Tess motiv till varför hon sysslar med det hon sysslar med. Hennes sätt att närma sig/tänka på anhöriga är fantastiskt. Hon är en mycket sympatisk huvudkaraktär.

Skärseld är kanske inte renodlad nagelbitande spänning, men det är ett ständigt driv framåt och det är ett nöje att läsa. Även den här historien bygger på ett verkligt, ouppklarat fall, men jag lyckas inte hitta vilket. Bränder är i alla fall något som skrämmer mig, mycket. Det ger så klart en extra nerv. Starten på boken är fruktansvärd i det avseendet.

OBS! Detta är en kraftigt förkortad text. Hela finns på min blogg https://bokslut.blogspot.com/2023/10/bok-skarseld-av-tina-frennstedt.html

Ewa H

2022-02-10

En riktigt bra "normaldeckare". Kanske lite svårt att få ihop logiken med alla bränder, men det finns säkert inte i verkliga livet heller. Sorgligt slut, hoppades i det längsta att sanningen var någon annanstans.

L

Lara Börjesson

2022-01-18

Spännande och välskriven!

ElinsBokhylla

2021-10-08

Detta är nog den första av de tre böckerna som jag verkligen uppskattade, vilket jag inte säga bara för att det är ett recensionsexemplar, utan för att det stämmer. Många gånger tar det mig 2-3 böcker innan jag verkligen kommer in i bokserien och det har det gjort även denna gång.
Även om jag tyckte att de två tidigare böckerna var välskrivna, detaljerade och spännande så är det nog inte förrän i denna bok som jag börjar uppskatta karaktärerna mer och fattat känslor kring dem.

Boken är uppdelad två delar, ena delen utspelas i nutid och andra delen utspelas i dåtid. Även om andra delen inte kommer in förrän lite senare i boken så vill jag ändå nämna bokens upplägg, i detta fall tycker jag att upplägget är bra. I andra fall kan jag känna att en bok med flera olika delar blir lite rörig och stressande för mig.

Bokens fall var ett av de mest intressanta av de tre fall som tagits upp och jag tror att det är en stor del i varför jag uppskattade denna bok allra mest. Att man även fick lära känna huvudkaraktärerna lite mer uppskattade jag också, Det var som att man fick se dem ur ett annat perspektiv och det tyckte jag om. Dock upplevde jag att det blev lite för många karaktärer att hålla reda på i denna bok, speciellt de karaktärer som hörde till bokens fall. Då menar jag både döda och levande eftersom man även fick följa karaktärerna i dåtid. Men det är nog väldigt personligt, jag har en tendens att blanda ihop karaktärer rätt så ofta, speciellt efter man har läst en hel del liknande böcker.

Men överlag, trots att jag blev lite förvirrad av de olika karaktärerna så tyckte jag om boken. Som tidigare skriver Tina Frennstedt väldigt detaljerade och intrigfyllt. Det är väldigt detaljerade miljöbeskrivningar, beskrivningar krign morden och brottsplatserna men så är även karaktärsbeskrivningarna väldigt detaljerade. Boken knyts ihop på ett väldigt bra sätt i slutet. Även om jag hade mina aningar över vem den egentliga gärningsmannen var så hade boken några överraskningar.

Det är väldigt svårt att släppa boken när man väl är inne i den, något som jag kände ännu starkare med denna bok än de två tidigare delarna i serien. Men jag ser ändå fram emot att läsa fler delar i Cold Case serien av Tina Frennstedt.

Cold Case: Skärseld av Tina Frennstedt är en intrigfylld bok som är fylld med spänning och tvistar. Kapitlen är detaljerade och välskrivna, en bok som är riktigt svår att släppa ifrån sig, speciellt de sista kapitlen!

Monica Bäckelin

2021-08-11

Spännande, underhållande, välskriven. Rekommenderas, jag sträckläste boken.

Britt-Marie Kullin

2021-07-12

Betyg: 4 av 5 - 📚 - Den här boken, Skärseld, är den tredje delen i Cold Case-serien av författaren Tina Frennstedt. Jag har läst dom två tidigare böckerna, och jag tyckte mycket om dom båda två. Och det gjorde jag om den här boken också. Jag kommer definitivt att följa bokserien även i framtiden, och jag kan absolut rekommendera den. Författaren jobbar som kriminalreporter och böckerna inspireras av verkliga cold case-fall.