Clara & viruset : Jakten på toapapper

Kärmander, Lisa

| 2020

Alla pratar om det nya viruset, tänker Clara. Hon har hört att många är rädda för att gå ut. Därför samlar en del på sig massor av mat och andra saker så att de ska klara sig hemma länge. När Clara kommer till mataffären är hyllan där toapappret brukar stå helt tom! Allt toapapper är slut! Eller ? En bok om virus, smittskydd, och vikten av att dela med sig. Skriven med en skopa humor och färgglad fantasi!

B

Bettan_bokprataren

2020-09-15

En bok som måste ha uppkommit i Coronans spår tänker jag, Jakten på toapapper av Lisa Kärmander och illustrerad av Emmelie Salomonsson.
En bok som på ett lättsamt och pedagogiskt sätt pratar om det nya viruset.
Clara vill inte bli sjuk och funderar på hur hon ska klara sig från det läskiga viruset

Pappa, Clara och storasyster åker till affären för att handla, lillebror får stanna hemma för han är förkyld.I affären ser de en tant som verkar väldigt rädd, hon har satt på sig ett munskydd och hon har lastat hela sin vagn med toalettpapper.
När sedan pappa, storasyster och Clara kommer fram till hyllan där toalettpapper finns så är hyllan tom!

Bokens budskap känns ju verkligen up to date men ändå trots ett mycket viktigt budskap är boken rolig. Mycket hög igenkänningsfaktor från den vardag vi levt i och lever i för tillfället. Det är bra att få förklara för barnen det här med munskydd, att hålla avstånd och sist men inte minst att man måste stanna hemma om man är det minsta förkyld.
En rolig bok med mycket humor med bra för att samtala om virus med barn. Hur ska man göra och varför.
Jag gillar alla härliga bilder. De ger uppslag till att fortsätta prata och diskutera. Fina, roliga och detaljrika samt väldigt härliga färger.
Flera bilder på min blogg https://bokprataren.blogspot.com/2020/09/clara-viruset-jakten-pa-toapapper-lisa.html

Jag och barnen på förskolan har läst Clara & viruset : Jakten på toapapper som är skriven av Lisa Kärmander och illustrerad av Emmelie Salomonsson, boken är utgiven av Idus förlag 2020. Det pratas mycket om virus på tv tänker Clara. Alla pratar om det nya viruset. Man kan bli väldigt sjuk, speciellt om man är gammal. Clara vill inte bli sjuk och funderar på hur hon ska klara sig undan viruset. Kanske om hon springer supersnabbt? Pappa, Clara och storasyster åker till affären för att handla, lillebror är förkyld så han får inte följa med. I affären finns en tant med munskydd som verkar rädd för Clara. Tanten har vagnen full av toalettpapper. När pappa, storasyster och Clara kommer fram till hyllan där toalettpapper finns så är hyllan tom… Clara & viruset : Jakten på toapapper är en bok som verkligen ligger i tiden. På förskolan har vi pratat mycket om Corona, för att barnen har haft frågor och funderingar. Precis som Clara så har de sett på tv och hört vuxna prata om viruset. De har sett människor med munskydd, många har inte fått träffa sina äldre släktingar, aktiviteter har blivit inställda och på förskolan tjatar vi extra mycket om att tvätta händerna osv. Somliga har funderat lite mer på viruset än andra och därför blev jag väldigt glad när den här boken kom. Jag upplever att de flesta i barngruppen (3-6 år) orkade lyssna och tyckte om boken. Trots ett allvarligt och viktigt budskap är boken rolig och barnen (och jag) känner igen mycket från den vardag vi har just nu med tomma toapappershyllor, munskydd, att hålla avstånd samt blickarna när någon råkar nysa. Boken är underhållande att läsa, men också en bra grund för samtal, samtidigt som vi får lära oss om hur man skyddar sig själv och andra mot virus. Illustrationerna är fina, roliga, charmiga och detaljrika i mjuka, färgglada färger. Boktips till barnfamiljer, förskolor och skolor!

Tänkvärd, rolig & snyggt illustrerad!

2,5-åringarna tycker: Roliga bilder! Vet om att man inte nyser rakt ut (men gör det ändå). Älskar bilderna på de ”roliga” virusen.

5-åringen tycker: Förstår innebörden mycket bättre, och vet också om hur man nyser och hostar. Gillar bilderna och tycker det är jätteroligt hur rädd tanten blir.

Mamman tycker: När corona-krisen förhoppningsvis går över kommer den här boken (som kom ut väldigt snabbt, bra jobbat!) finnas kvar som ett minne över den galna rushen på toapapper, men också som en påminnelse om hur viktigt det är att vi tänker på hur vi gör när vi är sjuka. Jag gillar framsidan väldigt mycket och Emmelie Salomonssons bilder passar väldigt bra till Lisa Kärmanders berättelse. Jag gillar också grundberättelsen, och om hur orättvist det faktiskt är att tanten tar allt toapapper. Det är kul att se hur Clara gör för att få tag på en förpackning och det är också trevligt att se att det blev ett lyckligt slut till slut.

@barnbokstips

2020-06-01

Först och främst hur snabbt måste inte Lisa Kärmander och Emelie Salomonsson jobbat som redan hunnit ge ut en bok inspirerad av COVID-19 och hur olika vi människor reagerade och agerade när viruset var nytt? Bra jobbat! I Clara & viruset Jakten på toapapper får vi möta Clara och hennes familj. Ett nytt virus har kommit som gör att man måste tvätta händerna jättelänge, måste hålla avstånd och man får inte ta i hand eller kramas. Clara, pappa och storasyster Ebba åker till affären, kvar hemma är lillebror som är snorig och mamma. I affären nyser Clara och en tant stirrar och kastar sig iväg. Toalettpappret är helt slut i hyllan men någon kommer med hela vagnen full. Det är faktiskt inte ok tycker Clara som bestämmer sig för att ta ett paket, men det är ju samma tant som blev rädd för Clara. Hur ska det gå? En bok med glimten i ögat, som driver med vår nutid där vi människor visar upp väldigt olika sidor utifrån en och samma kris. Nu känns det inte som att folk hamstrar längre men då när viruset var nytt. Några bunkrade mat och toapapper medan andra gjorde och gör allt för att hjälpa andra. Claras envishet och en nysning (inte med flit) får tanten på andra tankar. Illustrationerna får med både hur viruset kanske ser ut och igenkänning från våra mataffärer med lappar om hålla avstånd, handsprit, människor med munskydd och så roliga skyltar som ”Skänk din toarulle” och ”Ta 2 betala för 3”. Nu hoppas jag att COVID-19 snart försvinner för att aldrig komma tillbaka men boken kommer bestå som ett minne över hur det var och en påminnelse om vikten av att tvätta händerna och framförallt om att vara schyssta mot varandra och dela med sig! Rolig bok för både små och stora läsare.