Civil olydnad

"Jag bekänner mig hjärtligt till mottot, - 'Den regering är bäst, som regerar minst'; och jag skulle vilja se det efterlevas raskare och mer systematiskt. Dragit till sin konsekvens, så följer detta, vilket jag också tror på, - 'Den regering är bäst, som inte regerar alls'; och då människor är redo, så är det en sådan regering som de kommer att ha." Henry David Thoreau (1817-62) är förgrundsgestalten för den civila olydnaden, hans skrift har influerat både Mahatma Gandhi och Martin Luther King Jr. Här anfäktar han individens rätt att göra uppror mot massans totala brist på civilt kurage, vare sig det rör sig om slaveri, krig eller orättvisor. Ingen har någonsin presenterat ett så kraftfullt försvar för mänsklig och individuell själsstyrka. Civil olydnad ingår i förlagets serie Svart sten.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

J

Joel Sjöstrand

2012-10-30

Betyg

Jag hoppades att Civil Olydnad skulle vara en livsbejakande, teoretisk utbyggnad av Walden. Vad jag läste kändes tyvärr snarast som en trött och bitter farbrors anteckningar om ett samhälles brister.

Ändå en stundvis intressant blick över värdet av att arbeta mot orättfärdigheter och för sina egna principer och värden. En handbok i när man bör sätta sig upp för att ens själ inte ska skrumpna ihop under regeringars eller andra auktoritära organisationers individkrossande penningpressar.