Citroner och rosmarin i mitt kök

Töringe, Sanna

| 2012

Flag from sv

7


Citroner och rosmarin i mitt kök är en bok som väcker längtan efter sommarens smaker. Här har Sanna Töringe samlat det bästa från både det italienska och det svenska sommarköket. Själv delar Sanna sin tid mellan två hus, det ena på Österlen i Skåne, det andra i Apulien på Italiens sydklack.Oavsett i vilket kök Sanna befinner sig väljer hon lokala råvaror. Från köksträdgården eller ute i skog och mark, på marknader och hos fiskhandlaren finner hon sin inspiration. I Italien bidrar grannarna med många idéer och smaker som är nya för oss men hör till den lokala traditionen på platsen.Sanna skapar nya spännande recept som varvas med många av årstidens traditionella favoriter – här finns allt för sommarlata måltider, kaffestunder och för semesterfesten. Recepten är lockande och lätta att följa – alla kan lyckas med allt! De underbara bilderna skapar stämningen och skildrar mötet...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Lena L

2012-04-25

Betyg

Underbara blider, inspirerande recept. En bok att ta fram nu till våren.

Betyg

Om du tittar noga på de här omslaget tror du att den innehåller medelhavsmat. Eller hur? Det gör den. Men den innehåller också mat ifrån författarens andra kök på Österlen och det var inte alls tydligt för mig först. Men i första kapitlet, där man möter våren, får man jätteroliga recept på syrasoppa, maskrossallad, maskrosvin (!) och nässelkräm. Detta var ju lite svårt för mig att göra eftersom jag inte har en trädgård, bor i storstan och det inte är säsong. Men det är kul med recept där det står t ex ”3 L maskrosblommor” och ”7-8 dl av den syrligare ängssyran”. Jag har faktiskt inte gjort vin någon gång själv, eller något med harsyra/ängssyra, kanske är det dags att prova när det blir varmare?

I Sannas italienska kök fanns en god sallad med parmaskinka och mozzarella, det var färska fikon i den, det har jag aldrig haft i sallad. Det var faktiskt gott. I den skulle det vara några myntablad, och det är nog för den som har en trädgård, för myntabladen kostade över 30 spänn på Ica, så det hoppade jag över. I hennes osvenska kök finns också många recept från havet med musslor och fisk.

I det svenska köket provade jag bovetepannkakor, med rödlök och gräddfil, det var supergott. Hon serverade det med lax, men jag bytte det till röd caviar. Här fanns också många recept på fisk. Bland efterrätterna fyndade jag en smulpaj, där man kunde ta bär efter säsong – så jag fyndade blandade bär i frysdisken på Ica. Jag har aldrig gjort smulpaj förut, men det var jättelätt och blev jättegott. Jag ska göra om den igen när det finns rabarber. Jag gjorde också ”Annas oslagbara chokladkakor” med mandel i, de var okej, men ingen favorit.

Emellan recepten finns små tankar av författaren om säsongen, vad som växer i hennes olika trädgårdar och vad hon plockar som är vilt, allt från hallonen till johannesörten att krydda brännvinet med. Det är fina små betraktelser där man bland annat uppmanas att prova getricotta med apelsinmarmelad. Och allt är inte guld och gröna skogar, hon skriver om 2 000 personer som fick sparken från den nu stängda skofabriken i Italien och svarta kvinnor som prostituerar sig längs vägarna. Jag förstår att Sanna för många lever drömmen, om att ha två fina hus och fantastiska trädgårdar i två länder, men jag blir mer nyfiken på svärtan än den fina fasaden.

Sanna är kokboksskribent på heltid, men skriver inte bara kokböcker utan även sagor till ”Bland tomtar och troll”. Jag tyckte kokboken var mycket trevlig, med lite oväntat innehåll, bland annat drycker med alkohol i. Jag ska göra lite fler av de svenska recepten när det blir säsong för de olika ingredienserna, harsyrasoppa måste provas. Ett plus i kanten för att recepten var så enkla att göra. Det är fantastiska bilder på all mat hela boken igenom, fotograferade av Helene Toresdotter. Det är bilder på mat och växter från alla olika säsonger på året, både i Sverige och Italien, så jag tänker mig att bara fotograferandet har varit ett stort projekt med denna bok. Tummen upp! Om man inte har en trädgård (eller två!) blir det däremot svårt att göra en del av recepten, så om du inte kan våldgästa någon som har en trädgård får du improvisera lite och/eller hoppa över flera recept. Sju kakor av tio.
http://bookiecookiez.wordpress.com/