Cigaretten efteråt

Engdahl, Horace

| 2011

Cigaretten efteråt. Betyder det vad du tror att det betyder? Eller tror du bara att du vet vad det betyder? I sina mikrobetraktelser ger Horace Engdahl perspektiv på tidsanda och vardagsbeteenden, på litteraturen och dess skugga kritiken, på historien och drömmen. Vi ser det bekanta från ett obekant håll.Horace Engdahls nya fragmentsamling innebär ett stämningsskifte jämfört med hans föregående samling, den uppmärksammade Meteorer. Men hans röst är sig lik: "Världens undergång skulle vara en fullt uthärdlig tanke om det bara vore möjligt att ta en cigarett efteråt."

Jack Haking

2020-02-19

Läsvärd

TERTIO

2013-11-03

Sämre än meteorerna. Överlag ett formfulländat språk, men tankemässigt trubbig. En åldrande mans samling.

Johan L

2013-10-30

Mikrobetraktelser av vår samtid. Som att få ta del av hans Twitter flöde. Humoristiskt, träffsäkert och helt rätt.

Lars Willfors

2013-08-02

Lättsmält njutning för intellektet! Många fint formulerade sanningar här, av vilka de flesta dessvärre lika snabbt glöms bort som de inses.

Mats Ahlgren

2012-07-24

Befriande kort...han vågar vara en anspråksfull finkulturell "gourmét", trots att han vet vilka fallgropar genren erbjuder. Det tycker jag att han ska ha cred för. Intressant artikel om Klimt och kitsch, där han upplyser om orsaken till begreppet kitsch.Många välformulerade fullträffar. Boken känns lite som ett fragment, som en torso, som något ofullständigt. Men det kanske var meningen.

Karin Söder

2012-06-11

Efter halva lilla boken tänkte jag att den här är en klar femma, men jag tröttnade dessvärre på upplägget och gav till slut en trea. Mycket fint och tänkvärt och mycket som framkallade skratt och fnitter från mig (till stor förvirring för medpassagerarna på bussen...)!