Charlotte Isabel Hansen

Renberg, Tore

| 2008

Flag from no

25


Hva skal verden med enda et barn? Trengs det enda en lyshåret og hjerteglad bekymring, som skal undre seg over hvor langt borte månen er, som skal bry det skjøre hodet sitt med hvorvidt blomster kan gråte, og hvem det er som plukker bladene ned fra trærne når det er blitt høst? Jarle Klepp er blitt 25 år og litteraturstudent. Han bor i Bergen, og nyter sin akademiske tilværelse. Studentlivet tilbyr Jarle alt han har drømt om. Han blir sett på som en lysende begavelse av den eksentriske litteraturprofessoren Robert Göteborg, han har et intenst og utelukkende fysisk forhold til den smellvakre Herdis Snartemo. Han har for alvor oppdaget sine analyserende evner, sin effektive sjarm, sin fremtid. Så får han et brev fra politiet. Fire uker senere inntreffer den stilleste dagen i 1997. Nå må gutten fra Kompani Orheim og Mannen som elsket Yngve bli voksen. Men klarer han det? Vil han det?

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Hedvig Marklinder

2016-08-16

Betyg

Väldigt mysig lättläst bok. Den var välskriven och stundtals oerhört genomtänkt, filosofisk och välformulerad. Nu ska jag bara få tag på filmversionen någonstans..

Maria Klamas

2013-04-02

Betyg

Mitt första intryck av boken är att den är ojämn och att vissa partier var naiva, banala och näst intill tråkiga transportsträckor - men längre in i berättelsen växer denna ojämnhet till en dramaturgi som passar mig galant - ojämnheten från naivt och banalt till innerliga djupa existenstiella resonemang är ett uttryck för livet sådant som det är kanske för oss var och en... då tog jag den till mitt hjärta!
Men vad handlar den då om? Jarle... han får helt plötsligt ett barn, hon reser ensam till honom, medan modern rest till södern... Dottern är resultatet av ett one night stand flera år tidigare... boken handlar om hur han ska hantera detta nya faktum, denna nya roll - men är samtidigt en berättelse om den han blivit och utvecklats till, den roll han har inom akademin, den roll han har som älskare till en kvinna, den roll han har som vän... det handlar om den intellektuella akademiska förväntan som finns hos honom och hos omgivningen, men oxå hur svårt det är att göra en sådan klassresa, att förhålla sig till sin bakgrund... Lysande! Det enda jag ställer mig frågande till är varför bok nummer 3 översatts innan nummer 2???