Celui qui revient

| 2024

Flag from fr

Emelie

2025-03-01

Mycket gripande och starkt. Jag förstår verkligen varför Han Kang fick Nobelpriset. Jag har dock läst Vegetarianen tidigare, och även om den också förmedlar en slags skum och dov verklighet som dröjer sig kvar, så var det inte en roman som grep tag i mig som Levande och döda gjort. Så förvånad blev jag när en författare som jag faktiskt redan läst fick Nobelpriset. Men jag inser nu att det jag läst tidigare, inte alls går att mäta sig med det jag läst nu.

Björn Öijer

2024-10-25

Tack Han Kang för att du orkade göra litteratur av massakern och övergreppen på upproriska studerande i 1980-talets Sydkorea. Du var bara nio år när den brutala militärdiktaturen dränkte Kwangjus gator i ungdomars blod, men din forskning avslöjar att minnen av tortyr och våldtäkter plågade de drabbade i årtionden.

Du ryggar inte för likhögarnas motbjudande detaljer. Du tvingar läsaren att ta del av dessa förfärliga öden och identifiera sig med såväl offer som anhöriga. Utan din poetiska skildring av själarnas flykt på lätta fågelvingar ur de dödas kroppar hade jag nog inte orkat läsa till slut. Och ändå är själarnas korta fladdrande skuggliv ingen dans på rosor.

T

Therese

2017-05-20

Stundtals något rörig men ändå läsvärd.