Catch-22

Heller, Joseph

| 1985

Flag from en

Reading Joseph Heller's classic satire is nothing less than a rite of passage. Set in the closing months of World War II in an American bomber squadron off the coast of Italy, Catch-22 is the story of a bombardier named Yossarian who is frantic and furious because thousands of people he has never even met keep trying to kill him.

janne lindh

2020-01-27

En kultfrklarad, kolsvart satir om amerikansk mentalitet. Boken skrevs 1961 men verkar skrmmande aktuell ven idag.

Mikaela86

2019-09-17

Min mans favoritbok och med en varning att den r vldigt grabbig. Vilken sjuk och galen lsupplevelse. En stor del i brjan av boken var bara att jag skrattade rakt ut flera gnger. Jag fick d knslan att hela boken skulle vara s. Humorn terkommer men det finns ett helt annat djup senare med mycket tragik och svrta. Bombningarna frn luften var vldigt intensiva. Jag tycker att den kunde ha varit lite kortare drav trean men verkligen lsvrd. Vi har ven sett den nyutkomna serien om boken och den r riktigt bra!

Hanna Rhodin

2019-02-05

Jag tror mnga av oss har hrt uttrycket moment 22, kanske ven anvnt det utan att veta var det kommer ifrn. Vill en f en strre frstelse och samtidigt lsa en roande och oroande bok som utspelar sig vid Medelhavet under andra vrldskriget r detta boken fr dig!
Flygkapten John Yossarian r stationerad tillsammans med ett antal amerikanska soldater p en utanfr Italien. Det enda John vill r att f ka hem, men det finns bara tv stt fr detta: att bli frikallad eller sndas hem i en kista. John vljer av frklarliga skl det frsta alternativet. Det framgr efter hans underskningar att det enda sttet fr detta r om man kan antas vara galen. Det r hr militrens finurliga moment 22 trder i kraft, det enda sttet att bli frikallad frn militrtjnst r att vara galen, men fr att bli frikallad mste man anska om detta. Anskan antas emellertid bero p att man r livrdd fr att delta i kriget och d detta r en sund reaktion r man fljaktligen inte galen.

F

Filip Robertsson

2017-06-19

P mnga stt briljant, men i lngden blir den mrkliga strukturen och de skruvade dialogerna vldigt tunglsta. Man blir utmattad. Boken hade vunnit mycket p att vara kortare tror jag.

Henrik Andersson

2014-06-29

En krigshistoria med ett annorlunda fokus p hur alla kmpar fr sig sjlva och hur inkompetens belnas. Boken brjar ganska segt och tar 70-80 sidor att ta sig in i men sen tar det fart och det r stundtals vldigt roligt bland all krigstragik. Omvxlande stil och Heller har hittat en bra balans och lyckas ocks klmma in i lite personlig utveckling i historien. Trots berg- och dalbanan i underhllning blir det nd till slut en 4a, jag r trots allt ganska svag fr oglamorsa, amoraliska krigsskildringar.

Mats Sigfridsson

2014-06-03

En klassiker som man ju bör ha läst. Jag har svårt att besluta mig för vad jag tycker om boken. Det är en totalt vansinnig bok men den handlar ju också om ett vansinnigt beteende. Allt är totalt skruvat, språket, dialogerna och karaktärerna. I början tyckte jag att den handlade inte om någonting men den växer efterhand och jag tycker ändå när jag nu läst den att det var värt besväret. Den är tragisk däremot finner jag ingen humor i den vilket många tycks göra. Komiken är för vansinnig för att passa mig.

Det var ett tag sedan jag lste denna bok men det jag minns r att jag gillade den.. =)

astro cyt

2012-10-12

Lste den som tonring. Jag var fast redan vid den frsta meningen! (lste den p engelska). En av mina favoritbcker.

Mylar .

2012-09-14

Tmligen ointressant historia med skmt p mycket lg niv. Jag kan inte se en enda detalj som skulle kunnat bidra till bokens framgng. Det r obegripligt. Majoren heter Major Major. h s fantastiskt roligt. versten vill bara anordna parader. Jag tror jag skrattar tungan ur led. Av ngon anledning kommer jag att tnka p filmen "Polisskolan".

Artur Foxander

2012-07-22

Jag har full frstelse till varfr s mnga tycker om den. Dess absurda dialog och nattsvarta humor gr den vldigt originell och bitvis vldigt rolig. Sjlv hade jag svrt att fastna i den... Fr handlingen r nstan obefintlig. Efter ett tag kndes den som ett lngt avsnitt av Seinfeldt. En bok om ingenting fast i krigsmilj.

Peter L

2012-06-17

Drplig, svart humor om hur galet allt i allmnhet och krig i synnerhet r.

jan dalgren

2012-01-29

trodde i 30 r att jag lst boken, men det visade sig vara filmbilder av Youssarion som etsat sig fast. boken blir idag lite fr bladdrig men vaknar i perioder till med fantastiksa och galna dialoger. Hur otroligt det n verkar s r det skert inget mot verkligheten. vrd att lsa pga dess oddliga koppling til begreppet till moment 22.

Josefine Ejebjrk

2011-01-18

Det tog lite tid att komma in i den, men det var det vrt.

Anonym Boklskare

2010-12-21

Ge inte upp! Allt faller p plats nr man kommer till slutet. Lste den tillsammans med Bokcirkeln i P1, kul variant dr man fr nya infallsvinklar frn andra lsare p vgen.

Kjell Jacobsson

2010-05-05

Moment 22:
Enda giltiga orsaken att bli frflyttad eller entledigad frn flygbasen r om man r tillrckligt mentalt instabil. Man mste d fylla i ett formulr dr man frklarar varfr den mentala instabiliteten gr en oduglig till tjnst. Men, klarar man av att fylla i formulret anses man automatiskt som tillrckligt frisk fr tjnstgring.

Kjell Jacobsson

2010-05-05

Det knns som det blir lite lttare att ta livets motgngar nr man lst denna bok.
Om jag skulle hamna p en de och bara hade tio bcker med mej s hoppas jag att denna vore en av dom.

Jessica Johansson

2010-04-16

ven boken knns ologisk ibland r den s himla klockren. Knns som att moment 22 r ett alltfr vanligt fenomen i vardagen. Karaktrerna r mysiga, de r s extrema men knns nd s vlbekanta.

Caroline Johansson

2010-03-11

tycker den har sina ponger - men den r rtt trttsam ocks.

* Mazuli *

2010-02-27

Sjukt verskattad och rrig bok.

Anders Sderberg

2009-09-07

En makals bok! Mycket skickligt skriven. Frn en brjan dr man irriterar sig p den ettriga crazyhumorn s byggs boken upp steg fr steg till ett sammanhngande epos ver mnniskans villkor i stort och smtt i en ond vrld.

Robest Robests

2009-07-03

Roligaste boken jag har lst i mitt liv.
Har du ej lst den, gr det!