Carrie

King, Stephen

| 1975

Flag from en

1365


Carrie White is no ordinary girl. Carrie White has the gift of telekinesis. To be invited to the Prom by Tommy Ross is a dream come true, and a step towards social acceptance by her high school peers. But events take a macabre turn on that horrifying and endless night.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

I

Isabella Lindegård

2022-07-07

Betyg

En klassiker

M

Miguel Andersson

2022-07-06

Betyg

Kings minst sagt imponerande debutroman (att det är hans debut märks: språket och strukturen skiljer sig från det mesta andra han skrivit - men inte på ett dåligt sätt). Väldigt bra och gripande, och jag skulle säga en bok man aldrig glömmer. 4/5. Miguel

T

Therese

2020-01-10

Betyg

Spännande rakt igenom. Läste om denna bok på engelska och den var till och med ännu bättre än första gången. Varierande berättarupplägg som gör att stämningen hålls uppe och ger ett djup till berättelsen och karaktärerna. Riktigt bra bok.

Helena Flemström

2018-04-17

Betyg

Magisk bok

Sanna Carlborg

2016-12-01

Betyg

Svag fyra. Man håller intresset på grund av växlingarna mellan kärnberättelse, fiktiva rapporter, utdrag av böcker och brev. Blev positivt överraskad då filmen var sämre. Känner för ämnet, för det förödande och monstruösa med utanförskap.

Thommy Stenström

2015-08-10

Betyg

Nu har jag äntligen läst Stephen Kings berömda bok Carrie. Det var inte planerat. Men som King älskare så tackade jag naturligtvis min sambo som precis börjat läsa King.
Det var nämligen hon som köpte boken och eftersom jag inte hade något att läsa för tillfället så var det kul att äntligen göra detta.

En skrämmande bok som faktiskt är aktuell även nu. För det är många barn som blir mobbade i skolan tyvärr. Alldeles för många dessutom.

Om man nu hade förmågan som Carrie att kunna hämnas. Då skulle man nog ta den. Dock urartade hämnden. Men man glömde dock aldrig Carrie White.
Det lär inte du göra heller efter att du läst boken!

J

Johannah Persson

2015-04-13

Betyg

Lite svår att läsa

Sara Bentfors

2015-01-14

Betyg

En intressant, stundvis ganska gripande, liten historia. King är en mästare på att väva ihop sociala problem med övernaturliga skräckscenarier.

Blommiga Barbro

2014-09-13

Betyg

Helt okej men inte mycket mer. En skräck-klassiker där filmen faktiskt är bättre än boken. Åtminstone enligt mig!

M

Matilda Krig

2014-09-13

Betyg

Helt klart en bra bok, men inte en av mina King-favoriter. Gillade dock att den var lite kortare, det räckte. :)

Mats Blom

2014-07-22

Betyg

En klassiker som jag inte läst tidigare. Nu förstår jag vilket oerhört genombrott det måste ha varit när den kom ut.

Jessica Lindh

2014-04-11

Betyg

Första boken jag läste från King, och måste säga att jag fastnade för denna bok efter de första sidorna. Är dock inte ett större fan av filmerna, men det är nog en smaksak.

Jessica Lindh

2014-04-11

Betyg

Första boken jag läste från King, och måste säga att jag fastnade för denna bok efter de första sidorna. Är dock inte ett större fan av filmerna, men det är nog en smaksak.

Jessica Lindh

2014-04-11

Betyg

Första boken jag läste från King, och måste säga att jag fastnade för denna bok efter de första sidorna. Är dock inte ett större fan av filmerna, men det är nog en smaksak.

C

Caroline Andersson

2014-01-04

Betyg

En av hans absolut bästa!

E

Emma Svensson

2013-11-02

Betyg

Jag läste Carrie när jag var 15 och tyckte att den var tråkig, nu 20år senare så tycker jag om den. Kanske för att jag har blivit äldre.

A

Anna H

2013-10-04

Betyg

Nja...Den är inte så intressant så det är tur att den är kort.

A

Anna Jensen

2013-08-09

Betyg

Den här boken läste jag som tonåring. Jag tyckte att den var jättespännande och härlig på ett läskigt sätt, bra intriger och så. Det var den första Kingboken jag läst, den första skräckboken också, och även om jag inte föll för genren då så älskade jag den. Värd att läsa kanske t o m två gånger.

Alekzandra K.

2013-07-02

Betyg

Jag gillar verkligen storyn i sig, temat med mens och mobbning etc. Men tycker den blev seg med alla inklipp från tidningar och vetenskapliga artiklar. Första skönlitterära boken jag läser av King. Här näst blir Jurtjyrkogården!

Nicklas Björk

2013-05-29

Betyg

En mycket bra bok om mobbning och utanförskap från en flickas perspektiv. Engagerande, gripande och en mycket otäck skräckhistoria om mobbningens konsekvenser. En bok som alla måste läsa.

Paul Karlsson

2013-04-14

Betyg

Nu har jag precis plöjt igenom Stephen Kings debutroman "Carrie" som jag strax ska berätta vad jag tyckte om, men först lite om handlingen.

Boken handlar om den sjuttonåriga flickan Carrie White som städigt mobbas av sina skolkamreter för att hon är lite annorlunda. Detta har pågått under hela hennes skoltid. Men Carrie har dolda krafter som ingen känner till. Som tex att få speglar att spricka, få dörrar att låsas eller flytta förmål genom att bara använda sig av tankekraften. Denna märkliga gåva måste dock som så mycket annat i Carries liv undertryckas. Carries djupt religiösa mor säger nämligen att förmågan är en synd och att kraften kommer från Djävulen.

På skolans avslutningsbal utsätts Carrie för ett hänsynslöst skämt och i sin förtvivlan kan hon inte längre tygla sina krafter. De släpps nu fria med full styrka och resultatet blir förödande.

I starten är boken lite seg. Men när man väl kommit in i handlingen så tar det hela fart. Till skillnad från många andra av Stephen Kings romaner så är denna fårvånansvärt lättläst och inte full lika tjock som andra böcker han har skrivit. King sätter sig på ett imponerande sätt in en utsatt tonårsflickas psyke och berättar om de känslor annat som utspelar sig i hennes huvud. Det är lätt att fatta sympati för Carrie och hennes utsatthet då hon i princip är ensam mot världen. Man vill hela tiden veta hur det ska gå för henne och när hennes övernaturliga förmågor börja bli mer påtagliga kan man inte lägga ifrån sig boken.

Jag kan starkt rekommendera boken. Även för läsare som inte är så vana vid Stephen King. Boken "Carrie" utlovar spännande läsning som man tar sig igenom på en vecka eller kanske ett par dagar om man är en mer rutinerad läsare.

Erik M

2013-03-08

Betyg

Carrie handlar om en amerikansk tjej som heter Carrie. Hon går i den amerikanska motsvarigheten till gymnasiet. I skolan är hon klassens ”driftkucku”. Hon är väldigt hårt hållen av sin mor, som är religiös extrimist. Ibland tvingas Carrie sitta instängd i en garderob i timmar och be. Carrie har telekinetiska krafter, d.v.s hon kan med blotta viljan flytta på eller transformera objekt.
Boken sägs vara i genren skräck, men särskilt rädd blev jag inte, men det är ändå en bra och läsvärd berättelse.
Carrie är den tredje Kingbok jag läser och jag tycker att jurtjyrkogården var lite bättre. Carrie är lättläst och jag skulle kalla den gripande, eftersom jag sträckläste den.

Alva Ordnörden

2013-02-02

Betyg

Intressant skriven.

Sutra Stevens

2012-09-26

Betyg

Denna bok gav mig rysningar. Det är ett betyg i sig själv.

Britt-Marie Kullin

2012-05-05

Betyg


Ända sen jag såg min första Stephen King-film, (Carrie, 1976), och sen jag läste den första boken när den kom på svenska, (Carrie, 1980), så har jag älskat Stephen King. Jag har alla hans böcker, drygt femtio, som har översatts till svenska. Och jag har även sett ett antal av filmerna som är gjorda efter hans böcker, (bäst är The Shawshank Redemption / Nyckeln till frihet som kom 1994).

Nu fick jag Carrie i nyutgåva av Bra Böcker i pocketformat. Jag brukar ju sällan läsa om böcker. Inte för att jag har något emot att läsa om böcker, utan för att jag har svårt att hinna med att läsa alla nya böcker som kommer, och prioriterar dom framför att läsa gamla böcker. (Tycker och tänker precis samma när det gäller filmer. Ser sällan om filmer. Hur ska man hinna det? När man inte ens hinner med att se dom nya man vill se?)

Men det var faktiskt riktigt roligt att läsa om Carrie efter alla dessa år. Och jag tyckte att den var precis lika bra i dag, som för drygt trettio år sedan. Den kändes inte gammal på något sätt, utan minst lika aktuell i dag, eftersom den handlar om en udda flicka som blir mobbad, och sviks av vuxenvärlden.

Och om det är några här som läser, som aldrig har läst något av Stephen King, då vet ni inte vad ni har missat! Börja då gärna med pocketen Carrie från 1974, och fortsätt sedan med alla hans drygt femtio böcker. Och tro inte, som många gör, att han bara skriver skräckböcker, för så är det absolut inte. Även om en hel del av hans böcker innehåller skräck och övernaturliga fenomen.

Hoppas verkligen att Stephen King kommer att leva länge, länge! Och skriva många, många fler böcker!

( Läs gärna alla mina bokrecensioner i min blogg, Bims Blogg - http://bimsblogg.wordpress.com/category/bokrecensioner/ )

Anna Renström

2011-03-26

Betyg

Helt ok, inte en av Kings bästa fast jag är medveten om att andra anser det...går lika bra/bättre att se filmversionen.

Cindy Kempe

2011-01-16

Betyg

En klassiker helt enkelt! Storyn är bra och språket är bra.

Eyez Only

2010-12-07

Betyg

Stephen Kings svagaste bok. Kunde gjorts mycket bättre med tanke på vad den handlar om.

Betyg

Jag tycker att denna bok var bra och väldigt bra skriven och precis som en King bok ska vara.

S

Sara .

2010-09-23

Betyg

King är bra på att beskriva utanförskap, man lider med Carrie. Ger också en bild av människors vidrighet.

F

Freddy K

2010-02-20

Betyg

En kort och smal bok men gripande och sorglig.